Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ για τις καισαρικές

caesarean sections in greece

Τα νέα στοιχεία του ΠΟΥ για τις καισαρικές

10 Απριλίου 2015-Γενεύη

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καισαρικές τομές κρύβουν κινδύνους για την υγεία, ενώ δεν ελαττώνουν τα ποσοστά θνησιμότητας στις χώρες όπου εφαρμόζονται κατά κόρον.

Οι καισαρικές πρέπει να γίνονται μόνο όταν το επιβάλλει κάποιος ιατρικός λόγος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος τονίζει πως η χειρουργική αυτή διαδικασία μπορεί δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του μωρού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο ΠΟΥ αναθεωρεί πια την άποψη των ειδικών υγείας του, οι οποίοι ήδη από το 1985 είχαν διατυπώσει την άποψη πως το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 10% και 15% στο σύνολο των γεννήσεων. Οι καισαρικές σώζουν ζωές όταν για παράδειγμα οι γυναίκες έχουν δυστοκία ή τα βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο. Αλλά δύο νέες μελέτες έρχονται να δείξουν πως στις χώρες όπου τα ποσοστά των καισαρικών βρίσκονται πάνω από το 10%, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ποσοστά θνησιμότητας ελαττώνονται», όπως λέει ο ΠΟΥ.

Περίπου το 25% των γεννήσεων στην Μεγάλη Βρετανία γίνονται με καισαρική, σε αντιδιαστολή με το 12% το 1990. Η αύξηση στα ποσοστά των καισαρικών είναι παγκόσμια και αυτό πιστεύεται πως οφείλεται εν μέρει στους γιατρούς που επιλέγουν να προχωρήσουν σε καισαρική στην περίπτωση δυνητικά δύσκολων τοκετών (που όμως πολλές φορές αποδεικνύονται εύκολοι) και στην επιλογή των γυναικών να μην γεννήσουν φυσιολογικά. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που γεννάνε στη Βραζιλία κάνουν καισαρική τομή, ενώ τα ποσοστά φτάνουν πάνω από το 80% σε ιδιωτικές κλινικές. Τα ποσοστά είναι παγκοσμίως τόσο υψηλότερα από εκείνα που δικαιολογούνται ιατρικά που ίσως θα μπορούσαμε να μιλάμε για «επιδημία» καισαρικών.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά, καθιστώντας την καισαρική τομή εμπόριο, όπως δηλώνει ο Μιχάλης Σύνδος ο οποίος είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιμελητής Α’, 1ης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπάρχουν κίνδυνοι σε κάθε χειρουργική διαδικασία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (Nice), η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο για το βρέφος να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και για τη μητέρα να παραμείνει περισσότερο χρόνο στο νοσοκομείο, να κάνει υστερεκτομή ή να εμφανίσει κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Παρόλα αυτά στις οδηγίες του 2011 δηλώνει πως μία γυναίκα η οποία επιθυμεί να κάνει καισαρική, θα πρέπει να έχει το διακίωμα, ακόμα και αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Ο ΠΟΥ λέει πως οι επιπτώσεις της καισαρικής στη μητέρα και το παιδί δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές. «Επιβάλλεται να γίνει περαιτέρω έρευνα πάνω στις επιπτώσεις της καισαρικής τομής στην ψυχολογική και κοινωνική υπόσταση των γυναικών».

Υπάρχουν χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρόλα αυτά, όπου γυναίκες και μωρά πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα για καισαρική. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως η απόφαση για την αναγκαιότητα μιας καισαρικής πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που υπάρχουν ή θα έπρεπε να υπάρχουν.

Η συγκεκριμένη Δήλωση σχετικά με τα Ποσοστά Καισαρικών Τομών βασίστηκε σε δύο μελέτες που διεξήγαγαν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών (UNPD), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η Παγκόσμια Τράπεζα στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Εκπαίδευση στην Έρευνα στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή.

Μετάφραση e-mama.gr από www.who.int

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like