Οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα τους να γεννούν φυσιολογικά

Οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα τους να γεννούν φυσιολογικά

Οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα τους να γεννούν φυσιολογικά

Μπορούν οι πολλές και χημικές παρεμβάσεις στον τοκετό να κάνουν τις γυναίκες να χάσουν την ικανότητα τους να γεννούν φυσιολογικά και να θηλάζουν στο μέλλον;

Μπορεί να φαίνεται ένα απίστευτο σενάριο αλλά ίσως να είναι ένα αναπόφευκτο μέρος του κύκλου της ζωής.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Γάλλο μαιευτήρα Michel Odent οι γυναίκες κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να γεννήσουν φυσιολογικά ή ακόμα και να θηλάζουν τα μωρά τους στο μέλλον.

Και αυτό, λόγω των σύγχρονων βοηθημάτων.

Η 84χρονος μαιευτήρας, ο οποίος πρωτοστάτησε στον τοκετό σε νερό και στη χρήση πισινών τοκετού σε νοσοκομεία, υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ότι ο τοκετός έχει γίνει μια ιατρικοποιημένη πράξη, σε τέτοιο βαθμό που οι γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την ικανότητά τους να γεννήσουν χωρίς βοήθεια.

Ο γιατρός στηρίζεται σε αποδείξεις που δείχνουν ότι οι γυναίκες στη σημερινή εποχή αργούν πολύ περισσότερο να γεννήσουν από ότι πριν 50 χρόνια. Παραθέτει έρευνες που δείχνουν ότι  γυναίκες που γέννησαν από το 2002 έως το 2008, τους πήρε δυόμιση ώρες παραπάνω στο πρώτο στάδιο του τοκετού, από εκείνες που είχαν γεννήσει μεταξύ του 1959 και 1966.

«Για μένα αυτό καταδεικνύει το προφανές – ότι οι γυναίκες χάνουν την ικανότητα να γεννήσουν.

Αυτό είναι το κύριο φαινόμενο… ο αριθμός των γυναικών που γεννούν με φυσικό τρόπο γίνεται σημαντικά μικρότερος.» αναφέρει ο γιατρός.

Ο Odent κάνει αναφορά επίσης και στην αύξηση των καισαρικών τομών, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Στην Αγγλία αυξήθηκαν σημαντικά οι καισαρικές τομές μεταξύ του 2013 και 2014.

Επικρίνει επίσης τη χρήση της συνθετικής ωκυτοκίνης στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Υποστηρίζει ότι η χρήση της μειώνει την ικανότητα των γυναικών να παράγουν την ορμόνη φυσικά.

Η ορμόνη ωκυτοκίνη ενεργοποιεί τον τοκετό και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον θηλασμό. Αλλά η εξέλιξη κινδυνεύει να διαγράψει τις φυσιολογικές λειτουργίες που χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς όπως η ωκυτοκίνη λέει ο γιατρός, προειδοποιώντας ότι οι μελλοντικές γενιές των γυναικών δεν θα μπορούν να την παράγουν.

«Πιστεύω ότι το σύστημα στο ανθρώπινο σώμα που παράγει την ωκυτοκίνη – ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης, θεμελιώδους σημασίας για τη γέννηση και το δεσμό μητέρας και παιδιού, ακόμα και στην ενήλικη ζωή – γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Το μέλλον της ανθρώπινης ικανότητας να γεννήσει είναι σε κίνδυνο». Αυτό αναφέρει στο νέο βιβλίο της Antonella Gambotto-Burk, «Mama: Love, Motherhood and Revolution.»

Στην Αγγλία, ο ρυθμός των γεννήσεων που προκαλούνται με χημικά, όπως η συνθετική ωκυτοκίνη αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ανέβηκε δηλαδή στο 25%, μόνο στα έτη 2013-2014.

Ο Michel Odent αναφέρεται στο βιβλίο του και στο ρόλο των μαιών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εκεί τις καλεί να είναι υποστηρικτικές και να ηρεμούν τη γυναίκα. Ώστε να συμβάλλουν και εκείνες να εξελιχθεί ο τοκετός με φυσικό τρόπο. Το 2009 υποστήριξε επίσης ότι η παρουσία του πατέρα στο δωμάτιο τοκετού μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο ανήσυχη. Επιβραδύνοντας έτσι την παραγωγή της ορμόνης που βοηθά τη διαδικασία του τοκετού, δηλαδή της ωκυτοκίνης, 

Η Soo Downe είναι καθηγήτρια μαιευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire. Και υποστηρίζει ότι ο Odent έχει πει πράγματα που φαίνονται απίστευτα. Αλλά λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαιώνεται από τα αποδεικτικά στοιχεία. Δίνοντας στις γυναίκες συνθετική ωκυτοκίνη προκειμένου να προχωρήσουν σε τοκετό, παρεμβαίνουμε στην ισορροπία των ορμονών. Και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Aκολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON