Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί

Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί

Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί

Υπάρχει μια αφρικανική παροιμία που λέει «It takes a village to raise a child».

Δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «Χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί».

Σημαίνει ότι μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων πρέπει να αλληλεπιδράσει με το μεγάλωμα των παιδιών. Έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα η παροιμία προέρχεται από τους ανθρώπους της νοτιοανατολικής Νιγηρίας και της κουλτούρας Igbo. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκεί οι άνθρωποι, μακριά από τη δυτική κουλτούρα και πρακτική, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το να μεγαλώσει ένα παιδί είναι υπόθεση όλης της κοινότητας. Και όχι μόνο των γονιών του.

Αυτό είναι κάτι που ίσως να χρειάζεται συστάσεις στη δική μας κοινωνία.

Στην πραγματικότητα όντως χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί. Στη δική μας κουλτούρα αυτό το χωριό είναι ένας κύκλος ανθρώπων που αγαπούν τα παιδιά μας.

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι δάσκαλοι στο σχολείο και στις δραστηριότητες. Και οποιοσδήποτε είναι αυτός ο οποίος μπορεί να δίνει αγάπη στις αγάπες μας και τον εμπιστευόμαστε. Κάθε ένας βάζει το δικό του λιθαράκι για να μεγαλώσουν τα δικά μας παιδιά. Δεν τα μεγαλώνουμε και δεν τα διαμορφώνουμε μόνο εμείς.Το είχες σκεφτεί ποτέ αυτό;

Ακούγοντας αυτή τη φράση ο καθένας μπορεί να δίνει μια διαφορετική ερμηνεία. Ίσως εξαρτάται από τη δυναμική του ατόμου και τις εμπειρίες του. Έχει ενδιαφέρον να ψάξει κανείς τις ερμηνείες που δίνουν οι άνθρωποι γύρω από αυτήν την παροιμία.

Για κάποιους σημαίνει ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους από μια μητέρα και έναν πατέρα. Ειδικά στις μέρες μας και στον δυτικό κόσμο.

Για κάποιους άλλους ότι η γαλούχηση του παιδιού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Για άλλους ότι τα παιδιά χρειάζονται φτερά και την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα για να διαμορφωθούν. Να αποκτήσουν εμπειρίες. Και να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το ότι η παροιμία λέει χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί, δε σημαίνει ότι μια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να μεγαλώσει ένα παιδί. Αλλά ότι συμβάλει, εμπνέει τα παιδιά και τα βοηθάει να μεγαλώσουν.Στην πραγματικότητα έτσι είναι οι παροιμίες. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί και ξεχωριστά.

Η οικογένεια ειδικά στις μέρες μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Όμως όλοι έχουμε στήσει το χωριό μας κατά κάποιον τρόπο, έτσι δεν είναι;

Δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών μας όσο είμαστε μακριά από το σπίτι. Η γιαγιά, ο παππούς, φίλοι ή ακόμη και η φύλαξη επί πληρωμή. Είναι οι άνθρωποι που μας βοηθάνε με τον δικό τους τρόπο και περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας με τα παιδιά μας.

Δεν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε μόνοι μας την εκπαίδευση των παιδιών μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας γι’ αυτό το σκοπό.Δε θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ευγνώμονες που έχουμε και άλλους ανθρώπους γύρω μας που αγαπούν τα παιδιά μας και τους το δείχνουν. Άλλωστε οι άνθρωποι που αγαπούν τα παιδιά μας, αυτοί είναι οι άνθρωποι μας. Αυτοί είναι το χωριό μας. Έτσι δεν είναι;

Το είχες σκεφτεί ποτέ έτσι; Ποιο είναι το δικό σου χωριό άραγε;

*Cover Photo:

Χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί

Το εκπληκτικό έργο τέχνης της cover photo It Takes An Entire Village To Raise A Child ανήκει στον George E. Miller. Είναι Child Advocacy Artist, δηλαδή δημιουργεί έργα τέχνης για οργανισμούς που υποστηρίζουν τα παιδιά. Το 1993 δημιούργησε το “It Takes An Entire Village To Raise A Child“.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το εκπληκτικό έργο του στο website του -> gemartstudio.com

Και -> gemartstudio.com/media

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON