Χυμοί και αλεσμένα φρούτα για τα παιδιά: Καλύτερα όχι
Όλοι οι γονείς έχουμε κάνει χυμό για τα μικρά μας και ακόμη περισσότερο έχουμε δώσει αλεσμένα φρούτα. Όμως για πόσο καιρό άραγε; Είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή;
Και πώς το διαχειριζόμαστε οι γονείς που λέμε “Καλύτερα χυμούς και αλεσμένα φρούτα, παρά καθόλου”. Είναι όντως έτσι ή έτσι νομίζουμε ότι πρέπει να είναι;
Ο παιδίατρος κ. Παπαβέντσης δημοσίευσε στο facebook το εξής ενδιαφέρον κείμενο που αφορά όλους τους γονείς:
Χυμοί φρούτων: Έχουν κάποια αξία τελικά; Τα αλεσμένα φρούτα;
Βλέπω δυστυχώς συχνά κατάχρηση: Δηλαδή σε βρέφη κάτω του έτους, κανονικά δεν πρέπει να δίνουμε καθόλου χυμούς φρούτων. Οι χυμοί δεν προσφέρουν.
Οι φρουτόκρεμες έχουν πολύ μικρότερη αξία από τα ολόκληρα κομμάτια φρούτων και πρέπει να ενθαρρύνουμε ενεργά το σταμάτημά τους πέραν του πρώτου έτους.
Όταν αλέσουμε τα φρούτα, αυτό που τρώει το παιδί έχει περισσότερο νερό, λιγότερες ολόκληρες ίνες και περισσότερα σάκχαρα. Όταν ένα παιδί μασάει την τροφή του ενεργοποιούνται τα πεπτικά του ένζυμα καλύτερα.
Καταναλώνει την τροφή σε περισσότερη ώρα οπότε έρχεται πιο ευγενικά στον οργανισμό του. Έτσι διασπά ενεργά τις ίνες στο έντερό του.
Είναι συχνό φαινόμενο παιδιά 2 ετών να τρώνε 4, 5, 6 φρούτα μαζί αλεσμένα σε φρουτόκρεμα, υπερβολικές ποσότητες.
Και αν δεν τρώει αλλιώς καθόλου φρούτα; Το παράδειγμά μας και υπομονή. Να τα βλέπει, να τα διαλέγει στο μανάβη, να τα βλέπει στο σπίτι να κυκλοφορούν και να τα καταναλώνουμε. Να επιλέγει ανάμεσα στις πολλές επιλογές, να τα δίνουμε και 2 φορές τη μέρα σαν σνακ.
Τόσα σάκχαρα αφορούν και το θέμα των δοντιών, μην το ξεχνάμε.
Σίγουρα δεν είναι υγιεινή επιλογή ένα βρέφος 18 μηνών να ξυπνάει και να τρώει για πρωινό 4-5 αλεσμένα φρούτα σκέτα σάκχαρα. Τουλάχιστον να μπαίνει σε αυτό το μείγμα και κάτι παραπάνω, λίγη πρωτεΐνη, λίγα λιπαρά, πχ βρώμη αλεσμένοι ξηροί καρποί, ταχίνι.
Στο site του Dr Δημήτρη Τσουκαλά υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα:
Οι χυμοί
Για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα. Περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα. Σύμφωνα με την ειδικό Susan Jebb, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για την ανθρώπινη διατροφή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, υπό τη μορφή φρουκτόζης. Και το σώμα μας την απορροφά τόσο γρήγορα, που δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα.
Τι γίνεται με τα αλεσμένα φρούτα;
Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα, ειδικά όταν τα τρώμε με την φλούδα. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε παράλληλα περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφά το σώμα τη φρουκτόζη.
Αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και υπάρχει ισορροπία σε σημαντικό βαθμό στις όποιες αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις αυτού του ζαχάρου.
Πόσα φρούτα ημερησίως για τα παιδιά τελικά;
Τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα ημερησίως. Έως και 4-5 φρούτα την ημέρα λόγω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει άμεση χρήση των τριγλυκεριδίων για την παραγωγή ενέργειας από τους μύες χωρίς να προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως παλαιότερα τα φρούτα είχαν μικρότερο μέγεθος. Δηλαδή ήταν πιο ξινά και περιείχαν μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με αυτά που παράγουμε σήμερα. Συμπερασματικά λοιπόν, είναι καλό να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση χυμών φρούτων.
Μπορούμε βέβαια να καταναλώνουμε χυμούς λαχανικών επειδή δεν περιέχουν φρουκτόζη. Ή να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή ένα με δύο φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Και να αυξήσουμε την σωματική δραστηριότητα και άσκηση, πράγμα το οποίο θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο.
Μπορείς να διαβάσεις όλο το άρθρο
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς.
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!