Η ζωγραφιά του 6χρονου που σόκαρε τη μαμά του

Η ζωγραφιά του 6χρονου που σόκαρε τη μαμά του

Η ζωγραφιά του 6χρονου που σόκαρε τη μαμά του

Και όχι μόνο τη μαμά του.

Και εμένα.

Και πολλούς ακόμη γονείς που έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τηλεργασία και μητρότητα. Τηλεργασία και γονεικότητα.

Τηλεργασία παντού και εσύ νιώθεις ευγνώμων που με τέτοιες συνθήκες μπορείς να δουλεύεις. Έστω και έτσι. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι είναι υπερβολικά δύσκολο. Η τηλεργασία με τα παιδιά στο σπίτι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Η τηλεργασία μαζί με την τηλεκπαίδευση δε, ήταν ένας εφιάλτης που δε θέλω να ξαναζήσω.

Όμως δεν είναι απλά δύσκολο. Είναι περίπλοκο. Για την ισορροπία στο σπίτι, για την ψυχολογία των παιδιών, για όλα. Τηλεργασία πολλές φορές σημαίνει πολλές περισσότερες ώρες εργασίας από ότι με δια ζώσης παρουσία. Και ακατάστατες ώρες. Και φυσικά αυτό επηρεάζει τα παιδιά. Όταν σε βλέπουν να είσαι εκεί παρούσα και παρόν αλλά να μην τους δίνεις σημασία. Να μην μπορείς να τους δώσεις σημασία…

Το κείμενο της μαμάς Priya Amin είναι σαν να το έγραψα εγώ. Συμφωνώ με κάθε λέξη της, μέχρι κάθε της τελεία. Δάκρυσα καθώς το μετέφραζα και έβαλα και τη δική μου ψυχή μαζί, δίπλα στη δική της.Διαβάστε το κείμενο της μαμάς που το ανέβασε μαζί με τη φωτογραφία στο Linkedin.

Αυτό συνέβη πριν λίγες μέρες. Ενώ εγώ ήμουν απασχολημένη με τη δουλειά μου και προσπαθούσα να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου.

Ήρθε το εξάχρονο παιδί μου και μου έδωσε ένα φύλλο με μια ζωγραφιά του. Το πήρα στα χέρια μου και αυτόματα, χωρίς να το δω του είπα «Ααα είναι πολύ ωραία!».

Αλλά όταν την έφερα πιο κοντά μου και την κοίταξα πραγματικά, ράγισε η καρδιά μου!«Μαμά, τελείωσες με τη δουλειά σου;» ρωτάει η φιγούρα του παιδιού στη ζωγραφιά.

Και η μαμά της ζωγραφιάς απαντάει «Όχι».

Σοκ.

Κοίταξα το ρολόι – ήταν 18:05. Τότε κοίταξα και τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου που ήταν περίπου ένα χιλιόμετρο. Η καρδιά μου έσπασε. Αν και δεν μου αρέσει να το παραδέχομαι, αυτή είναι η κατάσταση σχεδόν κάθε βράδυ.

Και οι ενοχές που νιώθω και σχετίζονται με αυτό είναι προφανείς.

Ενοχές που δεν έκανα αρκετή δουλειά την ημέρα. Ενοχές για το ότι δεν είμαι στα καλύτερά μου διανοητικά και συναισθηματικά. Ενοχές για το ότι δεν περνάω ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου.Και αυτός ο τελευταίος τύπος ενοχής είναι αυτός που μου έπεσε βαρύς όταν αυτή η γλυκιά ζωγραφιά έφτασε στα χέρια μου. Η μόνη παρηγοριά μου είναι ότι δεν είμαι η μόνη σε αυτό το συναίσθημα. Το να δουλεύεις από το σπίτι ενώ έχεις υψηλών απαιτήσεων οικογενειακές υποχρεώσεις έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Και από ότι φαίνεται όλα δείχνουν ότι η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει…

Οι εργοδότες και οι οργανώσεις πρέπει να βοηθήσουν με πραγματικούς και ουσιαστικούς τρόπους τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι. Να τους υποστηρίξουν αληθινά για να βοηθήσουν στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική εξισορρόπηση τους.

Υποθέτω ότι το μόνο καλό πράγμα από αυτήν την εμπειρία είναι ότι τα παιδιά μου είναι όλη μέρα μαζί μου. Όμως αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Τα παιδιά μου με ρωτούν κάθε μέρα «Τελείωσες;», «Ακόμα να τελειώσεις;», «Πότε θα τελειώσεις;». Όμως αυτή η ζωγραφιά ήταν εκείνη που διατύπωσε αυτές τις ερωτήσεις με τον πιο ωμό, θλιβερό τρόπο για αυτό που ζούμε.Αυτή η ζωγραφιά ήταν το σοκ.

Αν βρίσκεστε στη θέση μου. Ή αν αισθάνεστε τις ενοχές που νιώθω και εγώ. Αν αισθάνεστε ότι «αποτυγχάνετε» στο να τα εξισορροπήσετε όλα. Θυμηθείτε σας παρακαλώ ότι δεν είστε μόνοι. Δεν είστε οι μόνοι. Αυτό το βάρος που επωμιζόμαστε στις πλάτες μας από την πανδημία ελπίζουμε ότι θα φύγει σύντομα.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθηθούμε με καλύτερα συστήματα υποστήριξης και εργαλεία. Για να μπορέσουμε να φέρουμε τη ζωή μας σε μια ισορροπία μέσα σε όλες αυτές τις νέες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Aκολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON