Η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας – Συγκλονίζει η ανάλυση της από παιδοψυχολογο

Η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας – Συγκλονίζει η ανάλυση της από παιδοψυχολόγο

Η παιδική ζωγραφιά μπορεί να αποκρυπτογραφήσει πολλά πράγματα για τη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού, λένε οι μελετητές της. Την χαρακτηρίζουν ως μια «πλούσια» δραστηριότητα, γιατί εκεί μπορεί να μιλήσει ένα παιδί χωρίς να πει απολύτως τίποτα.

Η υπόθεση με τα 3 μικρά παιδιά στην Πάτρα μας έχει συγκλονίσει όλους. Οι έρευνες συνεχίζονται και όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια που ίσως βοηθήσουν για να πέσει λίγο φως σε αυτή την πραγματικά περίεργη υπόθεση.

Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας που έκανε λίγο πριν πεθάνει. Σε αυτή τη ζωγραφιά είχε αναφερθεί και η ίδια η μητέρα των κοριτσιών στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη.

Η Χριστίνα Μπογιατζή είναι παιδοψυχολόγος και αναλύει τη ζωγραφιά της 9χρονης, εστιάζοντας σε όσα μπορούν να δώσουν κάποιες πληροφορίες ίσως για τον ψυχισμό του παιδιού και όσα βίωνε.

Στην δημοσίευση της στο facebook αναφέρει τα εξής:

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

1. Θέση παιδιού στην κούνια χρώμα μπλε: νιώθω ανασφάλεια να μπω στο σχήμα της ζωγραφιάς, σας προσέχω και σας παρατηρώ από μακριά.

2. Κάνω κούνια: παραμένω παιδί. Είμαι δυναμική μου αρέσει η κίνηση.

3. Σχήμα δέντρου: κορμός σε σχήμα κρεμάλας. Πρέπει να βρω τις λέξεις για να μην κρεμαστώ. Κινδυνεύω.

4. Κίτρινη κούνια: η θέση μου είναι αυτή της αντίληψης, η δυνατότητα μου να κινούμαι και να βλέπω από άλλη οπτική γωνία με βάζει σε ισχυρή θέση αντίληψης.

5. Ένωση δέντρου με καρδιά: συνδέομαι αλλά μένω μακριά.

6. “ΓΙΑ ΕΣΑΣ”: Δώστε προσοχή στη ζωγραφιά του πλαισίου καρδιάς. Όποιος μπορεί να το καταλάβει. Για όλους εσάς! Κραυγή βοηθείας. Γραμμένο με κόκκινο χρώμα σημαίνει πως ζητάω βοήθεια από εκείνους που αισθάνομαι ότι ανήκω μαζί τους, πχ. όποιον ενδιαφέρεται.

7. Φωτεινότητα στην καρδιά: Στο πλαίσιο της καρδιάς είναι ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

8. Σχήμα αγγέλου/ πτηνού με μύτη που εξέχει:  Η αδερφή μου έγινε άγγελος, πέθανε. Η μύτη της κάτι λέει για το θάνατό της, όμως έγινε ΚΑΙ πουλί/πτηνό πράγμα που με φοβίζει και εμένα και νιώθω ανασφάλεια.

9. Πράσινο πλαίσιο σε σχήμα καρδιάς: Βάζω αυτό που συμβαίνει στην αδερφή μου σε θέση ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ για να μη μου συμβεί το ίδιο.

10. Κεντρική φιγούρα με μαυρισμένο πρόσωπο: το πρόσωπο δίπλα στην αδελφή μου είναι επιθετικό, μη προσβάσιμο, πολύ συγκεχυμένο, τερατώδες. Mε χέρια που παραβιάζουν τα όρια της αδελφής μου. Όμως εκείνη βγαίνει από το σχήμα σιγά σιγά και σώζεται από αυτό το πρόσωπο. Το πρόσωπο είναι ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ, δηλαδή δεν είναι η αδερφή μου.

11. Πράσινος άγγελος: Η αδελφή μου ΦΕΥΓΕΙ από το μαυρισμένο πρόσωπο με τα μακριά χέρια. Διαφοροποιείται.

12. Δεξιά θέση αγγέλου στη ζωγραφιά: Η αδελφή μου (ΙΡΙΔΑ) είναι πλέον ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, γιατί μετά την παιδική ηλικία της κούνιας, ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ στο μέλλον αν και εγώ απέχω από αυτό γιατί βρίσκομαι αριστερά, μακριά.

13. Πατέρας πουθενά. ΑΦΑΝΤΟΣ.

14. Μεικτά χρώματα πλαισίου καρδιάς: Το πράσινο είναι γιατί θέλω να είμαι μακριά του, δεν θέλω να γίνω άγγελος. Το κόκκινο είναι γιατί συμπεριλαμβάνομαι εφόσον το βλέπω από μακριά.

15. Μαύρο πρόσωπο: Αμφιθυμία συναισθημάτων, απροσδιόριστο ον που προκαλεί σκοτάδι, κυριαρχία, θάνατο.

Η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή αναφέρει σε άλλη δημοσίευση της κάποια βασικά στοιχεία για την ερμηνεία των παιδικών ζωγραφιών. 

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ίσως περισσότερο από όλα είναι ότι: “Η παιδική ζωγραφιά λειτουργεί ως ένας απενοχοποιημένος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων δίχως την απαίτηση λεκτικής επάρκειας.” Και αυτό λέει πολλά περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο μελετητές αντλούν στοιχεία από αυτές.

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON