6 συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας και δεν ισχύουν πια

6 συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας και δεν ισχύουν πια

6 συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας και δεν ισχύουν πια

Σκέφτηκες ποτέ πόσες συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας όταν ήμασταν εμείς παιδιά, ξέρουμε ότι δεν ισχύουν πια;

Η επιστήμη έχει πάντα κάτι νέο να μας πει, οι ερευνητές μελετούν συνεχώς καινούργια πράγματα και όλο αυτό συμπεριλαμβάνει και την ανάπτυξη και την ανατροφή των παιδιών.

Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί εκείνη την εποχή οι γονείς μας να δεχόταν πληροφορίες και συμβουλές για να κάνουν το καλύτερο δυνατό (μάλλον), όμως στο σήμερα είναι ξεπερασμένες.

Και φυσικά δεν έφταιγαν οι γονείς μας για τις συμβουλές που δεχόταν και πιθανόν να εφάρμοζαν τότε. Άλλη γενιά, άλλη εποχή, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία όπως σήμερα.

«Αυτά μας έλεγαν ακόμα και οι γιατροί, αυτά κάναμε», θα σου πουν οι μεγαλύτεροι.

Προσπάθησα εγώ λοιπόν να μαζέψω 6 συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας αλλά δεν τις εφαρμόζουμε εμείς ως γονείς (τουλάχιστον οι περισσότεροι), γιατί ξέρουμε ότι δεν ισχύουν πια.

Να διευκρινίσω ότι εννοείται ότι κάποιες από αυτές θα τις ακούσεις μέχρι και σήμερα. Δε σβήνονται έτσι εύκολα πεποιθήσεις ετών. Όμως ευτυχώς σήμερα υπάρχει και η γνώση.

Να 6 συμβουλές που έδιναν στους γονείς μας και δεν ισχύουν πια λοιπόν

Ας ξεκινήσουμε με τις συμβουλές για να μη γίνουν «κακομαθημένα» τα παιδιά.

1. «Μην το παίρνεις αγκαλιά, θα γίνει κακομαθημένο!»

«Μην το αγκαλιάζεις γιατί μετά θα θέλει συνέχεια αγκαλιές»

«Όσο περισσότερο τα αγκαλιάζεις τόσο πιο κακομαθημένα γίνονται!»

«Οι πολλές αγκαλιές βλάπτουν»

Και τι δεν ακούστηκε εκείνα τα χρόνια για την καημένη την αγκαλιά και πόσο δαιμονοποιήθηκε. Οι συμβουλές ερχόταν σε όλες τις ηλικίες και τα μεγέθη. Από νεογέννητο μέχρι έφηβο, ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΓΚΑΛΙΑ!

Σήμερα φυσικά ξέρουμε την αξία της αγκαλιάς, ξέρουμε ότι η αγκαλιά είναι ευεργετική σε όλες τις ηλικίες (ειδικά στα νεογέννητα) έχει μόνο θετικό πρόσημο και δεν το ακούμε πια (ως επί το πλείστον δηλαδή). Ευτυχώς; Ωωω ναι, ευτυχώς.

Δεν ξέρω πόσα άρθρα να σου βάλω για το πόσο ευεργετική ξέρουμε πια ότι είναι η αγκαλιά. Θα επιλέξω μόνο δύο. Διάβασε το «Όσο περισσότερο αγκαλιάζεις το μωρό σου τόσο πιο έξυπνο θα γίνει», όπως και το «Μπορεί να κακομάθει το μωρό επειδή το παίρνω αγκαλιά;»

Γκρίνια; Η συμβουλή ήταν μόνο μια…

2. «Όταν γκρινιάζει μην του δίνεις σημασία, την προσοχή σου θέλει»

ή

«Όταν γκρινιάζει τιμώρησε το και δεν θα το ξανακάνει»

Η λέξη tantrum τότε ήταν φυσικά άγνωστη. Τα νήπια όταν πάθαιναν tantrum ήταν απλά… κακομαθημένα. (νομίζω, ότι και αν έκανες η μετάφραση πάντα ήταν… «κακομαθημένο»)

Γενικά, δεν επιτρεπόταν και πολύ πολύ στα παιδιά να γκρινιάζουν ή να κλαψουρίζουν. Ήταν κάτι πολύ κακό. Δεν είχαν ιδέα τότε ότι η αιτία ήταν η αναζήτηση προσοχής του φροντιστή τους. Έτσι λοιπόν, τις περισσότερες φορές, αυτή η ανάγκη που εκφράζουν τα παιδιά έπρεπε να τιμωρηθεί.

Και πόσες φορές ακούστηκε σαν συμβουλή πάνω στην γκρίνια «Την προσοχή σου θέλει, μην του δίνεις σημασία». Για κάποιο λόγο ήταν πολύ κακό να θέλει ένα μικρό παιδί «την προσοχή» του γονιού του.

Γιατί δεν ισχύει αυτό και πρέπει να το καταργήσουμε ως συμβουλή για να μην κάνουμε το ίδιο λάθος με τους γονείς μας; Στα εξηγώ όλα με ένα δυνατό παράδειγμα στο άρθρο «Tantrum: “Την προσοχή σου θέλει, μη δίνεις σημασία” – Λάθος οδηγία» 

3. «Δάχτυλο στο στόμα; Πιπέρι γρήγορα!»

Συμβουλές για να μη βάζει το δάχτυλο στο στόμα λοιπόν.

Πιπέρι, μπούκοβο, καυτερή πιπεριά και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, για να μη βάζει το παιδί το δάχτυλο στο στόμα. Αυτές οι συμβουλές κυκλοφορούσαν κάποτε. Εκείνη την εποχή, ήταν μεγάλο ατόπημα να βάζεις το δάχτυλο στο στόμα. Έδειχνε πρωτίστως ένα κακομαθημένο παιδί χωρίς αρχές, ενώ ο φόβος για να στραβώσουν τα δόντια ερχόταν δεύτερος ή και καθόλου.

Εκτός από αηδία και έγκαυμα στο στόμα και στα σωθικά, δεν ωφελούσε σε τίποτα απολύτως η μέθοδος αυτή. Απορώ και πώς κυκλοφορούσε ως συμβουλή μεταξύ των γονιών.

4. «Καλέ γιατί δε δέχεται αγκαλιά από τον θείο; Πρέπει να του μάθετε καλούς τρόπους;!»

Και άκουγαν αυτά οι γονείς μας και νόμιζαν ότι είναι ανεπίτρεπτο να έχει ένα μικρό παιδί αυτοδιάθεση στο σώμα του. Εικόνα κακής συμπεριφοράς και κακής ανατροφής αν δεν καθόμασταν να μας αγκαλιάσουν, φιλήσουν άνθρωποι ξένοι για εμάς.

«Μην τραβιέσαι μωρέ, αγκάλιασε και εσύ τον θείο σου, τι θα πάθεις;»

«Και φιλάκι; Φιλάκι δε θα δώσεις; Άντε δώσε και ένα φιλάκι! Δώσε βρε ένα φιλάκι!»

Συγγενείς και φίλοι που μπορεί να βλέπαμε μια, δύο φορές το χρόνο, έπρεπε ξαφνικά να γίνουν οι σούπερ αγαπημένοι μας!

Τα παιδιά δε χρωστούν αγκαλιά με το ζόρι σε κανέναν. Ούτε στις γιορτές.

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που θα το ακούσεις και σήμερα, αλλά σήμερα ξαναλέω έχουμε γνώση. Ξέρουμε ότι ΔΕΝ πρέπει να ακολουθήσουμε καμία συμβουλή που να παραβιάζει τη συγκατάθεση του παιδιού για σωματική επαφή.

Πρέπει σίγουρα να διαβάσεις το «Τα παιδιά δε χρωστούν αγκαλιά με το ζόρι σε κανέναν» αλλά και το «Τα παιδιά δεν φιλούν, αγκαλιάζουν, χαιρετούν, κατά παραγγελία». 

Και ας περάσουμε στις ιατρικές συμβουλές που σήμερα ξέρουμε ότι δεν ισχύουν.

5. Τρέχει η μύτη αίμα; Βάλε το παιδί με το κεφάλι προς τα πίσω.

Θυμάμαι ότι αυτή ήταν η γενική – όχι απλά συμβουλή- οδηγία γιατρών. Στο δημοτικό είχα ένα συμμαθητή που άνοιγε συνέχεια η μύτη του. Τον θυμάμαι σαν τώρα να είναι δίπλα στην έδρα και να κρατάει τη μύτη του κοιτώντας το ταβάνι για να σταματήσει η αιμορραγία.

Αυτό ξέρουμε ότι δεν ισχύει πια. Είναι λάθος να γείρει το παιδί προς τα πίσω.

Οι νέες οδηγίες θέλουν το σώμα σε όρθια θέση με το κεφάλι να γέρνει προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω όπως παλιά. Σήμερα ξέρουμε ότι έτσι η πίεση στα αγγεία είναι μικρότερη και το αίμα να μην κυλά πίσω στο φάρυγγα βάζοντας το παιδί σε κίνδυνο να πνιγεί ή καταπίνοντάς το να προκληθεί ερεθισμός στο στομάχι του.

Ρώτησε για περισσότερες λεπτομέρειες τον παιδίατρο σου.

6. «Θα τους κάνεις ωμό αυγουλάκι κάθε μέρα! Πρέπει να τρώνε ωμό αυγό κάθε μέρα!»

Συμβουλές για τη διατροφή

Θυμάμαι μια φίλη της μαμάς μου που είχε έρθει για καφέ στο σπίτι μας η οποία ήταν βετεράνος μαμά. Τα παιδιά της δηλαδή ήταν πιο μεγάλα από εμάς. Και έδινε συμβουλές στη νέα τότε μαμά μου.

«Θα τους κάνεις ωμό αυγουλάκι κάθε μέρα! Πρέπει να τρώνε ωμό αυγό κάθε μέρα! Και αν δεν τους αρέσει (μα γιατί άραγε, είναι τόσο υπέροχη η ωμή μύξα) θα βάζεις μέσα ζάχαρη και κακάο και θα το χτυπάς μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Μετά θα το τρώνε σαν τρελά!»

Από που να το πιάσουμε; Από το «πρέπει»; Από το «ωμό αυγό»; (ωμό, ξαναλέω, ωμό) Από το «κάθε μέρα»;. Όχι πες μου, ποιο είναι πιο λάθος από όλα;Εμείς πάντως για κάποιο διάστημα τρώγαμε την γλυκιά αηδιαστική ωμή μύξα με ζάχαρη και κακάο, προσπαθώντας να εναρμονιστούμε με τα υπόλοιπα παιδιά που «έπρεπε» να το τρώνε κάθε μέρα. Μετά τα παρατήσαμε.

Η θεωρία του ωμού αυγού στα παιδιά ήταν ότι η διαδικασία μαγειρέματος του, καταστρέφει μια ποσότητα κάποιων βιταμινών. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτή είναι μικρή και αμελητέα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το τρώμε ωμό.

Αλλά επίσης ξέρουμε ότι τα ωμά αυγά είναι πιο «φιλόξενα» στη σαλμονέλα, τον τύπο βακτηρίων που είναι υπεύθυνος για περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης ετησίως.

Έχεις κάτι να συμπληρώσεις;

Λοιπόν εντάξει. Ας μην είμαστε απόλυτοι. Μπορεί όταν τα δικά μας παιδιά μεγαλώσουν, να δούμε ένα αντίστοιχο άρθρο για τις συμβουλές που εφαρμόζουμε εμείς ως γονείς. Όπως και οι γονείς μας, εφαρμόζουμε συμβουλές με όσα έχουμε στο σήμερα. Το καλό είναι ότι πάντα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι και νομίζω ότι κάτι καταφέρνουμε.

Λίζα

(Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Μοιράσου το με κάποιον που θέλει να το διαβάσει! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια)

Βρείτε μας και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON