Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου – Όσα πρέπει να ξέρεις

Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου – Όσα πρέπει να ξέρεις

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, ήξερες ότι η ημέρα του αγιασμού μπορεί να συμπεριληφθεί στις ημέρες της ειδικής άδειας παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου;

Τι περιλαμβάνει όμως η Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου, ποιοι γονείς τη δικαιούνται, πόσες μέρες δικαιούμαστε, πως μπορούμε να την αιτηθούμε;

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4808/2021, άρθρο 38)

Καταρχάς να πούμε ότι η άδεια χορηγείται χωρίς περικοπή των αποδοχών και δεν συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

Ποιοι δικαιούνται άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης;

Δικαιούχοι για την άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης των παιδιών και εν γένει της παρουσίας τους στο σχολείο είναι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Μαμά προειδοποιεί: «Πήγα να πάρω το παιδί απ’ το σχολείο και το είχε πάρει άλλος!»

Η Επιθεώρηση εργασίας διευκρινίζει: Γονείς φυσικοί, θετοί, ανάδοχοι, τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Έχουν δικαίωμα άδειας για κάθε παιδί, ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης. Την άδεια δικαιούνται και οι γονείς με παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Την εν λόγω άδεια δικαιούνται επίσης και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες που φοιτούν σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένα και παρακολουθούν προγράμματα σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Αλλά και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες και ειδικά εκπαιδευτήρια. Σε αυτή την περίπτωση η άδεια δίνεται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.Πόσες μέρες μπορούν να πάρουν οι γονείς Άδεια Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου;

Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος (και όχι για κάθε σχολικό έτος). Οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα, μέχρι να συμπληρωθούν οι 4 ημέρες για κάθε παιδί.

Η άδεια σχολικής παρακολούθησης χορηγείται αυτοτελώς για κάθε παιδί που είναι μαθητής-μαθήτρια.

Πώς μπορούμε να αιτηθούμε την άδεια σχολικής επίδοσης;

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινές, ως προς το περιεχόμενο, υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας.Ή, αν συμφωνούν να τη μοιραστούν, για τη γνωστοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων που θα κάνει χρήση τμήματος της άδειας ο καθένας τους.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους, σχετικές βεβαιώσεις.

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Εργασίας για τις ημέρες που δύναται να χορηγηθούν οι άδειες σχολικής επίδοσης.

Από το Υπουργείο Εργασίας, με σχετική ΕΓΚΥΚΛΙΟ του 47972/7.7.2021 «Χορήγηση αδειών Μέρους ΙΙΙ, άρθρα 24-54 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) για την προστασία της οικογένειας», διευκρινίζεται ότι η άδεια του άρθρου αυτού εκτός των άλλων μπορεί να χορηγείται:Και κατά την ημέρα του αγιασμού, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,

-Καθώς και κατά τις ημέρες των σχολικών εορτών ή εκδηλώσεων,

Το σκεπτικό είναι ότι ο γονέας μπορεί να ενημερωθεί και κατά τις ημέρες αυτές για θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του σχολείου, για τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την επίδοση του παιδιού, ενώ μπορεί να ενημερώσει και να συζητήσει γενικότερα θέματα ή προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την ένταξη του παιδιού στην σχολική μονάδα ή την αλληλεπίδραση με τα άλλα παιδιά (Εγκ. 47972/2021).Με πληροφορίες από opengov.gr, hli.gov.gr (επιθεώρηση εργασίας), kepea.gr

Ήξερες ότι αν είσαι εργαζόμενη μπορείς να αιτηθείς επίσης “Άδεια γυναικολογικού ελέγχου” που είναι και αυτή με αποδοχές; Επειδή ο γυναικολογικός έλεγχος είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να παραλείπει καμία γυναίκα και ξέρουμε ότι η πρόληψη και ο έλεγχος σώζει ζωές, αλλά οι εργαζόμενες δεν έχουμε ποτέ χρόνο για αυτόν, διάβασε περισσότερα στο άρθρο για να μάθεις τι ισχύει και πώς μπορείς να την αιτηθείς.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON