Burger από κινόα και παντζάρι από τον σεφ Κυριάκο Μελά

Burger από κινόα και παντζάρι από τον σεφ Κυριάκο Μελά

Αν θέλεις συνταγή για burger που όμως είναι σπιτικά, είναι υγιεινά και πάραυτα είναι πεντανόστιμα, έλα να τα φτιάξουμε παρέα με τον σεφ Κυριάκο Μελά. Ο Κυριάκος Μελάς μαγειρεύει νοστιμιές μαζί με τα παιδιά στο Kids Cooking Club, την πρώτη σχολή μαγειρικής μόνο για παιδιά που σου παρουσίασα πριν λίγες μέρες.

Αυτή τη φορά ο σεφ έρχεται στο e-mama.gr με μια πρωτότυπη συνταγή που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Γιατί μπορεί το κινόα και το παντζάρι να μας παραφαίνονται υγιεινά σαν υλικά, αλλά δες πώς μπορεί να τα μεταμορφώσει ένας σεφ προκειμένου να τα τρώνε τα παιδιά και να γλείφουν και τα δάχτυλα τους!

Πεντανόστιμα burger από κινόα και παντζάρι !!

Υλικά:

Ψωμί Brioche:

160 γρ.  αλεύρι λευκό

160 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
125 γρ. γάλα

65 γρ.  νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½  κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
Σουσάμι (προαιρετικά)

αυγό για επάλειψη

Burger:

3 παντζάρια

1 ποτήρι του νερού κινόα βρασμένη

½ ποτήρι του νερού βρώμη

½ σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη

λίγο Θυμάρι

λίγα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο

αλάτι-πιπέρι

BBQ sauce:

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο

4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο

4 κουταλιές της σούπας Soya sauce

100 γρ. ketchup

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

Αναμείξτε σε ένα μπολ το γάλα με τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αφήστε το 5 λεπτά και προσθέστε το αλάτι, την ζάχαρη, τo αυγό και ανακατέψτε.

Ρίξτε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε καλά τέλος προσθέστε και το ελαιόλαδο και ζυμώστε μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο, εύπλαστο ζυμάρι και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Χωρίστε το ζυμάρι σε μπαλάκια, βάλτε τα σε ένα ταψί με αντικολλητική επιφάνεια, αλείψτε τα με το αυγό και τα αφήστε άλλα 10 λεπτά να φουσκώσουν.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C  βαθμούς για 15-20 λεπτά

Στο μεταξύ πλύντε τα παντζάρια καλά και τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο, ψήστε τα για 20-30 λεπτά στους 200oC ,μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε την φλούδα τραβώντας την ελαφρά.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αλέστε τα σε ένα blender , με τα μισά παντζάρια, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο και το βαλσάμικο,στην συνέχεια προσθέστε τα μυρωδικά, αλατοπιπερώστε και ενσωματώστε την κινόα και τη βρώμη. Τρίψτε τα υπόλοιπα παντζάρια και προσθέστε τα και αυτά.

Πλάστε σε burger και ψήστε στο φούρνο στους 200οC για 15-20 λεπτά.

Ετοιμάστε την ΒΒQ sauce, σοτάροντας το  κρεμμύδι και το σκόρδο, με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε να καραμελώσουν και προσθέστε τη ζάχαρη και το τζίντζερ, σβήστε με την soya sauce και το βαλσάμικο.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά  και αφήστε το να βράσει. Στην συνέχεια  πολτοποιήστε μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα.

Τέλος κόψτε τα ψωμάκια σας στην μέση , γεμίστε τα με BBQ sauce,το burger  παντζαριού και προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κρέμα τυριού ,γιαούρτι, μανιτάρια η ακόμα και (χοντροκομμένο) iceberg ή προσθέστε ότι υλικό σας αρέσει.

Μα δεν είναι πανέμορφα;

Μέχρι την επόμενη φορά…καλή όρεξη!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like