Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Εκείνο με διάλεξε

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Εκείνο με διάλεξε

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Εκείνο με διάλεξε

Κοιμάμαι σε ένα κρεβάτι «γεμάτο» παιδιά.

Συνήθως τα πρωινά μου ξυπνάω με ένα πόδι στο πρόσωπο μου.

Ή με ένα κεφάλι στο στήθος μου.

Και κάποιος να μου ψιθυρίζει γλυκά ή να ουρλιάζει…

«Μανούλα/Μαμά ξύπνα!»

Ανάλογα την περίπτωση.

Χρόνια πριν, όταν ήμουν νέα μαμά βομβαρδίστηκα με τα «πρέπει» του ύπνου που μου πρόσφεραν απλόχερα όσοι νόμιζαν ότι βοηθούσαν.

Προσπάθησα, πραγματικά προσπάθησα να προσαρμοστώ στα «πρέπει» για τον ύπνο. Δεν ήξερα ότι είχα και άλλη επιλογή…

Όταν όμως το κατάλαβα, γίναμε όλοι πιο ευτυχισμένοι.

Το ένστικτό μου ήταν πάντα να κοιμάμαι κοντά στα μωρά μου. Το ένστικτο μου, μου έλεγε να ακούω την ανάσα τους. Να νιώθω τη μορφή τους. Να πλημμυρίζει το δωμάτιο αγάπη!

Κάθε φορά που άλλαζα θέση στον ύπνο, τα μικρά μου ακολουθούσαν την κίνηση μου. Ίσως με αυτόν τον τρόπο διασφάλιζαν ότι τα σώματά μας ήταν ακόμα συνδεδεμένα.

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping συνειδητά.

Κοιμόμασταν με τα μικρά τα βράδια πολύ πριν μάθω ότι αυτό έχει ονομασία. Πολύ πριν μάθω ότι λέγεται co sleeping και ότι έχει πολλά πολλά οφέλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Το έκανα/με απλά γιατί έτσι ήμασταν όλοι πιο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Και εκεί που είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος μείνε. Μην το αλλάξεις επειδή θα σου πει κάποιος ότι δεν κάνει. Ή δεν «πρέπει».

Το έκανα/με γιατί πολλές φορές λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων, οι ώρες που βρισκόμασταν όλοι μαζί ήταν πάρα πολύ λίγες. Το χρειαζόμαστε πάρα πολύ το μαζί, έστω και στον ύπνο.

Κοιμάμαι σε ένα κρεβάτι «γεμάτο» παιδιά

Όχι γιατί τώρα που μεγάλωσαν λίγο τα παιδιά μου, δεν έχουν δικό τους κρεβάτι. Αλλά γιατί το δικό μας κρεβάτι είναι ανοιχτό και «μεγάλο». Γιατί το κρεβάτι της οικογένειας είναι σαν τις καρδιές. Υπάρχει πάντα χώρος για όλους!

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Εκείνο με διάλεξε

Το κρεβάτι μας είναι ανοιχτό όταν τα παιδιά σηκώνονται το βράδι για να πάνε τουαλέτα και δεν θέλουν να επιστρέψουν στο κρεβάτι τους.

Το κρεβάτι μας είναι ανοιχτό όταν βλέπουν κακό όνειρο και θέλουν να κουρνιάσουν στην σφιχτή αγκαλιά μας για να ηρεμήσουν τους φόβους τους.

Το κρεβάτι μας είναι ανοιχτό όταν τα βράδια ακούω μικρά πατουσάκια (τσούπου τσούπου) να πλησιάζουν το δωμάτιο μας.

Και το κρεβάτι μας είναι ανοιχτό όταν απλά ήρθε η ώρα για ύπνο και επιλέγουν την ηρεμία και ασφάλεια του δικού μας δωματίου.Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Το co sleeping με διάλεξε.

Και ήταν η πιο όμορφη «επιλογή» για τη δική μας οικογένεια. Για τη δυναμική της δικής μας οικογένειας.

Αν αυτό δεν ταιριάζει στη δική σου, είναι απολύτως εντάξει.

Αλλά αν κάποιος προσπαθήσει να σε πείσει ότι δεν είναι σωστή η επιλογή σου, μην την αλλάξεις αν είσαι εντάξει μέσα σε αυτήν.

Εκεί που είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος μείνε. Μην το αλλάξεις απλά επειδή θα σου πει κάποιος ότι δεν κάνει. Ή δεν «πρέπει».

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping συνειδητά.

Αλλά θα το έκανα ξανά και ξανά. Ακόμα και αν δεν είχε όνομα. Ακόμα και αν δεν ήξερε κανείς τα οφέλη του.

Δεν διάλεξα να κάνω co sleeping. Εκείνο με διάλεξε

Τα μικρά μου μεγαλώνουν. Δε θα είναι για πάντα μικρά. Και δε θα χωράμε πάντα στο ίδιο κρεβάτι. Δε θα ξυπνούν από εφιάλτες για να σκαρφαλώσουν στο κρεβάτι μας. Δε θα ακούμε μικρά πατουσάκια να κατευθύνονται στο δωμάτιο μας μετά την τουαλέτα. Δε θα νιώθουν την ανάγκη να κουρνιάσουν στην αγκαλιά μας τα βράδια. Μπορεί να μη θυμόμαστε πια τι είναι το co sleeping.

Όλα θα αλλάξουν.

Μια μέρα θα ξυπνήσουμε σε ένα άδειο κρεβάτι. Και την επόμενη το ίδιο. Και πολλές ακόμη ξανά θα είναι άδειο. Και ξέρω ότι… θα μου λείψει το κρεβάτι «γεμάτο» παιδιά…

Αλλά είμαστε στο τώρα. Και τώρα το κρεβάτι μας είναι ανοιχτό στα μικρά πατουσάκια και στις σφιχτές αγκαλιές. Και θα είναι ανοιχτό για όσο εκείνα θέλουν.

Λίζα

Μοιράσου αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.

Βρείτε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON