Οι μύθοι του δυτικού κόσμου για τον ύπνο του μωρού

Οι μύθοι του δυτικού κόσμου για τον ύπνο του μωρού

Οι μύθοι του δυτικού κόσμου για τον ύπνο του μωρού που τρελαίνουν τους γονείς

Οι μύθοι του δυτικού κόσμου λένε ότι το να κοιμάσαι κοντά στο μωρό σου είναι ένδειξη ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Οι μύθοι του δυτικού κόσμου λένε ότι το να ξυπνάει το μωρό σου τα βράδια θεωρείται ως μια κακή συνήθεια που πρέπει να κόψεις όσο γίνεται πιο γρήγορα!

Μόνο στον δυτικό κόσμο συναντάμε συχνά μαμάδες να αισθάνονται ενοχές, απομόνωση και αμφιβάλουν για τον εαυτό τους. Γιατί η κοινωνία τους έχει πει ότι είναι λάθος να ακολουθήσουν το ένστικτο τους.

Και το μόνο λάθος εδώ, είναι ότι η δυτική κοινωνία γεμίζει τύψεις τις μητέρες αν κάνουν αυτό που τους όρισε η φύση να κάνουν. Να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μωρών τους στον ύπνο.

“Το μωρό πρέπει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο του.”, “Το μωρό πρέπει να εκπαιδευτεί στον ύπνο.”, “Το μωρό ΔΕΝ πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα.”

Αυτά ακούει μια νέα μαμά στον δυτικό κόσμο και νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό της. Ότι πρέπει να αλλάξει το φυσιολογικό και να εφαρμόσει το αποδεκτό από την κοινωνία. Μπορείς να φανταστείς τη σύγκρουση μέσα της;

Είναι βιολογία

Η στενή επαφή με τον φροντιστή, μέρα και νύχτα, είναι αυτό που περιμένουν τα μωρά. Θέλουν να είναι κοντά στη μητέρα τους και στον ύπνο. Γιατί πολύ απλά αυτή είναι η βιολογία τους.

Τους πρώτους μήνες χρειάζεται να ταΐζονται συχνά όλο το εικοσιτετράωρο. Ακόμη και το βράδυ.

Ακόμη και όταν αναπτύσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός ενός μωρού και ο ύπνος του αρχίζει να εδραιώνεται κατά τις νυχτερινές ώρες, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο του είναι απολύτως φυσιολογικό.

Οι μύθοι του δυτικού κόσμου για τον ύπνο του μωρού

Από ότι βλέπεις, αυτή ήταν η βιολογία των μωρών από πάντα. Αυτό δεν έχει αλλάξει δραματικά σε εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά είναι η κουλτούρα μας. Άλλαξαν δραματικά οι προσδοκίες μας για τα μωρά και τους γονείς μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες.

Μόνοι μας έχουμε αναπτύξει αυτόν τον πολιτισμικό μύθο ότι τα μωρά δεν πρέπει να ξυπνούν τη νύχτα.

Και αυτός ο μύθος έχει συνέπειες. Ο διακοπτόμενος ύπνος του μωρού (κάτι που είναι φυσιολογικό δηλαδή) στην αρχή της γονεικότητας, έχει συσχετιστεί με επιλόχεια κατάθλιψη. Γιατί η μητέρα, νομίζει ότι κάτι πάει στραβά, ότι κάτι κάνει εκείνη λάθος.Και οι ειδικοί λένε ότι στον δυτικό κόσμο οι γονείς ωθούνται σε ακόμη πιο αφύσικη αντιμετώπιση. Δηλαδή οι γονείς μπαίνουν σε διαδικασία να «διορθώσουν» τον ύπνο του μωρού αντί να λάβουν οι ίδιοι υποστήριξη. Πόσο λάθος αποτέλεσμα μπορεί να φέρει όλο αυτό – και για τους γονείς και για το μωρό.

Πώς βγαίνουν οι μύθοι που τρελαίνουν τους νέους γονείς;

Σύμφωνα με το bbc, τη δεκαετία του 1950 έγινε μια έρευνα με δείγμα 160 μωρά από το Λονδίνο. Διαπιστώθηκε λοιπόν μέσω αυτής της έρευνας ότι το 70% των μωρών μετά τους 3 μήνες «κοιμούνται μόνα τους όλη νύχτα». Το μήνυμα μεταδόθηκε ως ΠΡΕΠΕΙ να κοιμούνται όλη νύχτα.

Άκου να δεις τώρα πώς κάτι τέτοιο έχει τρελάνει γονείς για δεκαετίες.Οι ερευνητές εκείνης της έρευνας όρισαν το «κοιμώμενο μωρό» ως εκείνο που δεν ξύπνησε τους γονείς του κλαίγοντας ή κάνοντας φασαρία, μεταξύ κάποιων ωρών. Δεν εξετάστηκε δηλαδή αν τα μωρά κοιμόταν πραγματικά εκείνες τις ώρες. Αρκεί που δεν ξύπνησαν οι γονείς τους.

Απίστευτο; Και όμως!

Με κάτι τέτοιες αποκαλύψεις, ίσως δεν θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε γιατί ο ύπνος των μωρών είναι κάτι δύσκολο μόνο στον δυτικό κόσμο.

Γι’ αυτό σου λέω.

Το να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του μωρού σου στον ύπνο είναι απολύτως φυσικό, φυσιολογικό και είναι το ένστικτο σου που σου λέει να το κάνεις.Κάνεις αυτό που έχουν κάνει δισεκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, από την αρχή του κοσμου. Και πρέπει να μιλάμε πιο συχνά γι’ αυτό. Να ευαισθητοποιήσουμε τις νέες μητέρες για τις λάθος οδηγίες του δυτικού κόσμου. Εκείνες τις οδηγίες που έχουν αφαιρέσει το ένστικτο και τη διαίσθηση των μαμάδων για τόσες πολλές γενιές!

Πάμε λοιπόν! Οι μύθοι αυτοί του δυτικού κόσμου πρέπει να καταρριφθούν!

Τα μωρά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμούνται μόνα τους σε άλλο χώρο!

Ούτε είναι απαραίτητο να κοιμούνται όλη νύχτα! Ούτε χρειάζονται εκπαίδευση στον ύπνο! Ούτε είναι κακή συνήθεια να κοιμούνται στην αγκαλιά σου! Ούτε είναι κακή συνήθεια να θηλάζουν μέχρι να αποκοιμηθούν!

Τα μωρά δεν μπορούν να αποκτήσουν «κακές συνήθειες ύπνου»!Οι μύθοι δε βοηθούν. Ας καταρρίψουμε λοιπόν τους μύθους του δυτικού κόσμου σχετικά με τον ύπνο των μωρών. Και ας επαναπροσδιορίσουμε το ένστικτο μας.

Μη φύγεις αν δε διαβάσεις ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα για τον ύπνο του μωρού!

Όπως για παράδειγμα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο “Δεν αλλάζουμε τις συνήθειες ύπνου των μωρών – Αλλάζουμε τις προσδοκίες μας”

Δεν αλλάζουμε τις συνήθειες ύπνου των μωρών-Αλλάζουμε τις προσδοκίες μας

Αλλά και το “«Είναι κακή συνήθεια που έμαθαν να κοιμούνται μαζί σας» – Όχι, ευχαριστώ

Όπως επίσης το “Η υπέροχη ιστορία πίσω από το viral βίντεο θηλασμού και co-sleeping”

Λίζα

Οι μύθοι για τον ύπνο των μωρών καλά κρατούν. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like