Δεν εξαλείφεται το bullying με αυστηρότερες ποινές
Διαβάζουμε στην Καθημερινή ότι τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας ως ανάχωμα στην αύξηση του σχολικού εκφοβισμού είναι αυστηρότερες ποινές με επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και ευκολότερη οριστική αποβολή από το σχολείο.
Το 2000, σε έρευνα για τον εκφοβισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τη συμμετοχή 12χρονων μαθητών από οκτώ δημόσια δημοτικά σχολεία της Αττικής και ένα ιδιωτικό, 14,7% δήλωσαν πως υπήρξαν θύματα εκφοβισμού, 6,24% υπήρξαν θύτες και 4,8% θύτες και θύματα.
Το 2023, μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το 32,4% των παιδιών, σε όλη τη χώρα, έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν στατιστικά τα, σχεδόν καθημερινά, περιστατικά που σοκάρουν την κοινή γνώμη. Τα καθημερινά νέα περιστατικά ενδοσχολικής βίας κοντεύουν να γίνουν η νόρμα στην Ελλάδα.
Βέβαια, η στατιστική αύξηση των περιστατικών υποδηλώνει τις ευθύνες και τη διαχρονική αδράνεια της πολιτείας.
Το Υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι έχει προγραμματισθεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού – bullying, το οποίο περιλαμβάνει αναθέσεις έργων ιδιωτικού δικαίου.
Όταν διαβάσαμε για «ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της βίας ανηλίκων» το μυαλό όλων μας πήγε ότι κάτι θα αλλάξει. Κάτι καλό πρόκειται να γίνει. Και χαρήκαμε πάρα πολύ!
Ξεκινώντας λοιπόν να διαβάζουμε μαθαίνουμε ότι το σχέδιο διαρθρώνεται ως εξής:
Μέσω υπουργικών αποφάσεων θα θεσπισθεί:
α) η αυστηροποίηση των «ποινών» με την επαναφορά της πενθήμερης αποβολής,
β) θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε ο σύλλογος διδασκόντων να μπορεί ευκολότερα να αποβάλει έναν μαθητή από το σχολείο, οριστικά και χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες ενέργειες όπως τώρα
γ) θα επανέλθει διαχωρισμός των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
-Επίσης τα παιδιά θα μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματα που τα απασχολούν εντός του σχολείου στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς χωρίς να έχουν σχετική συναίνεση γονέων, όπως ισχύει σήμερα.
-Θα υπάρξει καμπάνια εθνικής εμβέλειας με εντολή του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκομένων υπουργείων και δημόσιων φορέων.
Η καμπάνια θα μεταδώσει μηνύματα για την εξάλειψη του φαινομένου σε όλες τις εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες: μαθητές – δάσκαλοι / καθηγητές και γονείς.
Ως προς τους μαθητές, θα υπάρξει ξεχωριστός σχεδιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η καμπάνια θα προβληθεί στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Επιπροσθέτως τα παιδιά θα μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (μόνο όσα γίνονται εντός σχολείου και σε ώρες σχολείου), όχι σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, αλλά σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.
Οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά εκφοβισμού ή βίας ανώνυμα ή επώνυμα, ενώ οι γονείς μόνο επώνυμα.
Από εκεί και πέρα θα κινείται μια διαδικασία με διαχειριστή περιστατικού κάποιον εκπαιδευτικό από το σχολείο ο οποίος θα συντάσσει έκθεση βημάτων για την επίλυση του θέματος.
Και αφού διαβάσαμε προσεκτικά το «ολοκληρωμένο» πρόγραμμα» κάναμε κάποιες σκέψεις.
Δεν εξαλείφεται το bullying μόνο με αυστηρότερες ποινές
Το πρόβλημα της ενδοσχολικής ΚΑΙ εξωσχολικής βίας, του bullying, μεταξύ ανηλίκων σαρώνει περισσότερο από ποτέ.
Έχοντας γνώση από την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου προβλήματος από άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, θα περίμενε κανείς εν έτει 2024 κάτι περισσότερο.
Κάτι που να μην τοποθετεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Κάτι που να μην λειτουργεί με βάση την πεποίθηση ότι ελπίζουμε απλά να φοβηθούν τις σκληρές τιμωρίες τα παιδιά που κάνουν bullying. Κάτι που να έχει βάση στην εξάλειψη του bullying και όχι στην συνέχιση του με απλά πιο αυστηρές τιμωρίες.
Κάτι που να το ξεριζώνει και να αλλάζει θετικά (και όχι τιμωρητικά) τόσο τα παιδιά που είναι θύτες όσο και τα παιδιά που είναι θύματα.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι αποδοτικό ένα τέτοιο «ολοκληρωμένο» σχέδιο καταπολέμησης σχολικού εκφοβισμού – bullying.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι αυστηρότερες ποινές δε θα το μειώσουν. Η επαναφορά δικαιολογημένων αδικαιολόγητων απουσιών δε θα το μειώσουν. Ότι το περίπου 97% των παιδιών που εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς, είναι επειδή δεν εμπιστεύονται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση. Η ψηφιακή πλατφόρμα δεν αντικαθιστά την εμπιστοσύνη σε φυσικό πρόσωπο που χρειάζονται τα παιδιά σε σχολικό περιβάλλον.
Και επειδή ήδη γνωρίζουμε ότι πολλοί θα γιορτάσουν με αυτό το «ολοκληρωμένο» πρόγραμμα γιατί έχουμε μάθει στο να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί (τι πιο σύνηθες να συμβεί), ας σκεφτούμε ξανά.
Θα γίνουν τόσα πολλά αυτά που κρύβουμε κάτω από το χαλί που θα έρθει η ώρα που θα φουσκώσει και θα μας πνίξει. Δεν λείπουν οι τρόποι αντιμετώπισης. Λείπει η διάθεση για σωστή αντιμετώπιση από τη μεριά της πολιτείας.
Όμως πρόκειται για το μέλλον της χώρας μας. Και πρέπει να το προστατέψουμε. Και για τους πολύ δύσπιστους, η Δανία που είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα κάποτε με τον σχολικό εκφοβισμό, κατάφερε να εξαλείψει το bullying εδώ και χρόνια και είναι μέσα στις τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο.
Ένα μέρος που οι ενήλικες μεγάλωσαν σωστά και συνεχίζουν να μεγαλώνουν σωστά τα παιδιά τους. Μέσα και έξω από το σχολείο.
Αξίζει τόσο πολύ να διαβάσεις πώς «Στη Δανία το μάθημα ενσυναίσθησης έχει εξαλείψει το bullying».
Αξίζει! Να το κάνεις!
Χωρίς χαλιά παραφουσκωμένα με προβλήματα, χωρίς μίσος, χωρίς τιμωρητικές πρακτικές, με πολύ μικρότερη χρηματική δαπάνη από το δικό μας «ολοκληρωμένο» πρόγραμμα. Δεν είναι το “ανάχωμα” στο bullying αυτό που μας χρειάζεται στο σημείο που είμαστε. Μας χρειάζεται η εξάλειψη του…
Τροφή για σκέψη.
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!