Το να μεγαλώνουν τα παιδιά κοντά στη γιαγιά και τον παππού είναι δώρο!

Το να μεγαλώνουν τα παιδιά κοντά στη γιαγιά και τον παππού είναι δώρο!

Το να μεγαλώνουν τα παιδιά κοντά στη γιαγιά και τον παππού είναι δώρο!

Ως παιδί που δε μεγάλωσα κοντά σε γιαγιάδες και παππούδες, έχω να πω ότι πάντα κάτι θα μου λείπει από αυτό το κομμάτι.

Στα εξηγώ καλύτερα και στο άρθρο μου «Η γιαγιά είναι δώρο Θεού»,

Κάτι που κατάλαβα όταν έκανα δικά μου παιδιά.

Όταν είδα τη μαμά μου να είναι γιαγιά και τα παιδιά μου να έχουν τις γιαγιάδες και τον παππού τους να τα λατρεύουν.

Αυτή είναι μια αμφίδρομη σχέση όπως σου εξηγώ στο «Τα εγγόνια κάνουν καλό στη ψυχική υγεία του παππού και της γιαγιάς». Αξίζει να το διαβάσεις! Οπότε κάθε επιστημονική έρευνα που ασχολείται με αυτό το κομμάτι και τα οφέλη, μου τραβάει πάντα την προσοχή και στο μεταφέρω!

Σημ: Αν νόμιζες ότι θα αναφερόμουν στο δωρεάν babysitting ή τα φρέσκα κουλουράκια της γιαγιάς, τότε όχι. Εγώ θα σου παρουσιάσω 5 επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους που η στενή σχέση με τους παππούδες και γιαγιάδες είναι αληθινό δώρο στη ζωή των παιδιών! Και επειδή τα οφέλη είναι αμφίδρομα, τα παιδιά τους βοηθούν να ζήσουν περισσότερο! : )

Το να μεγαλώνουν τα παιδιά κοντά στη γιαγιά και τον παππού είναι δώρο!

1.Τα παιδιά βοηθούν τους παππούδες να ζήσουν περισσότερο.

Η επιστήμη είναι αρκετά σαφής σε αυτό! Όταν οι παππούδες είναι κοντά και ενεργοί στο μεγάλωμα των εγγονιών τους, κάνει καλό σε όλους! Τα παιδιά αποκτούν καλύτερες βάσεις και οι παππούδες γίνονται πιο υγιείς. Η έρευνα δείχνει ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες που συμμετέχουν στο μεγάλωμα των εγγονιών τους προσθέτουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια στη ζωή τους! Μια απίθανη σύνδεση μεταξύ των γενεών που πραγματικά μόνο τυχαία δεν είναι!

2.Αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα που εμφανίζονται.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τα παιδιά που βρίσκονται κοντά στους παππούδες τους έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους. Όπως ένα διαζύγιο ή bullying στο σχολείο.

Με πιο απλά λόγια, οι παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσάρεστες εμπειρίες.3.Η στενή σχέση με τα εγγόνια προστατεύει τη ψυχική υγεία και των δύο!

Μια μελέτη του Boston College το 2014 συνέδεσε τις στενές συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ παππούδων και ενήλικων εγγονιών με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Τόσο για τους ηλικιωμένους αλλά όσο και για τα εγγόνια.

Όταν υπάρχει μια τέτοια στενή σχέση υπάρχουν οφέλη και για τις δύο μεριές. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έρχονται σε επαφή με φρέσκα ερεθίσματα και ιδέες. Ενώ τα εγγόνια επωφελούνται από την εμπειρία ζωής και τις συμβουλές που παίρνουν.

4.Αποκτούν ψυχική δύναμη, σθένος, θάρρος, αντοχή.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι όταν τα παιδιά γνωρίζουν την ταυτότητα της οικογένειας τους μεταξύ των γενεών, τα βοηθάει να αποκτούν μεγαλύτερες αντοχές. Όταν τα παιδιά γνωρίζουν την οικογενειακή τους ιστορία και πως εντάσσονται μέσα σε αυτήν, τα βοηθούν. Τα βοηθούν να έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους. Ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου.

Οι ερευνητές λοιπόν που μελέτησαν την ψυχολογία των παιδιών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έκαναν μια εκπληκτική διαπίστωση. Όσα από αυτά ήξεραν πολλά για το οικογενειακό ιστορικό τους ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος. Γνωρίζοντας ότι η προηγούμενη γενιά τους επιβίωσε στα δύσκολα χρόνια, τα βοηθά. Τα βοηθά να μάθουν να αντιμετωπίζουν και να ξεπερνούν τις αντιξοότητες.

5.Εξαλείφεται το χάσμα γενεών.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Βέλγιο, στην οποία συμμετείχαν 1.151 παιδιά ηλικίας 7 έως 16 ετών, τα παιδιά που βρίσκονταν κοντά στους παππούδες τους είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προκατάληψη έναντι των ηλικιωμένων. Τα παιδιά λοιπόν που δεν είχαν καλή σχέση ήταν πιο πιθανό να κάνουν ηλικιακές διακρίσεις.

Όταν υπάρχουν στενές σχέσεις είναι πιο εύκολο να καταλάβεις και να ενστερνιστείς τις αντιλήψεις, τον τρόπο ζωής και τη σκέψη του άλλου. Ακόμη και αν σας χωρίζει μισός ή και παραπάνω αιώνας.

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like