Επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι

Επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι

Επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι

Κάποτε τα τυροπιτάκια της μαμάς και μια τούρτα στο σπίτι ήταν αρκετά. Τώρα, τα παιδικά πάρτι έχουν εξελιχθεί σε ακριβές υπερπαραγωγές. Η αγορά ξέφυγε… λέει η Λίνα Γιάνναρου στην Καθημερινή.

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κάναμε το παιδικό πάρτι του μικρού μας σε ένα αναψυκτήριο. Όχι σε παιδότοπο.

Καλεσμένοι μόνο τα παιδιά και οι γονείς της τάξης του. Κάπως έτσι υποθέσαμε ότι θα κρατούσαμε το κόστος κάπως χαμηλά. Χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες, χωρίς απασχόληση, χωρίς πινιάτες, χωρίς δωράκια στο τέλος. Μόνο μερικά μπαλόνια.

Τούρτα η πιο απλή που υπήρχε, στην καλύτερη τιμή που βρήκαμε.

Η έκπληξη στο τέλος με άφησε μουδιασμένη. Παρόλο που η τιμή κατά άτομο ήταν η ίδια με την προηγούμενη χρονιά, (αρκετά οικονομική) το τελικό ποσό ήταν σχεδόν διπλάσιο από πέρσι!

Τα ελάχιστα έξτρα από εδώ και από εκεί (τα οποία τα είχαμε κάνει και πέρσι), το απογείωσαν. Ήμουν σίγουρη ότι έγινε λάθος. Όμως όχι. Καθίσαμε και είδαμε τι κάναμε εμείς λάθος. Μια μικρή πιατέλα με 3 λουκάνικα που ήταν έξτρα, κόστισε 25 ευρώ. Ναι, δεν είδαμε κατάλογο, δεν το φανταζόμασταν.

Κάπως έτσι πήγαν και τα υπόλοιπα έξτρα.

Έχω εμπειρία από πάρτι στο σπίτι. Έχω κάνει τις τούρτες, έχω κάνει πάρτι και στο πάρκο. Η κούραση και το άγχος τεράστια, το κόστος σαφώς μικρότερο.

Το συζητήσαμε με άλλες μαμάδες. Μια μαμά μου είπε ότι το δικό τους κόστισε 650 ευρώ. Σε παιδότοπο, χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες επίσης.

.

Το κόστος ζωής έχει ανέβει πολύ. Το θέμα παιδικό πάρτι τείνει να γίνει ταξικό, ή νομίζω είναι ήδη. Όλο και περισσότερο θα βλέπουμε «ανισότητα» στα παιδικά πάρτι.

Διαβάζω το άρθρο «Δεξιώσεις για ανήλικους» στην Καθημερινή, της Λίνας Γιάνναρου.

«Φέτος η αύξηση αγγίζει το 100%! Είναι αστείο δηλαδή. Επίσης, όλοι ζητούν προκαταβολή, λες και διοργανώνουμε δεξίωση γάμου!»

Και συνεχίζει

«Χαρακτηριστικά, ένα πάρτι σε παιδότοπο το 2022 κόστιζε 380 ευρώ (έως 40 άτομα) και φέτος έχει φτάσει στα 640 ευρώ

Όποιον θέλω δεν καλώ στο πάρτι μου;

Φυσικά υπάρχουν επιλογές. Θα βρεις με 6 ευρώ το άτομο – και με 25 ευρώ το άτομο. (χωρίς τα έξτρα)

Δε θα μιλήσω καθόλου για τις πολύ ακριβές επιλογές που αναφέρονται στο άρθρο της Γιάνναρου, με 1000 ευρώ το πάρτι. Δε νομίζω ότι μιλάμε καν για αυτές τις περιπτώσεις.

Μιλάμε για μια μέση οικογένεια που θέλει να κάνει το πάρτι του παιδιού της εκτός σπιτιού, όπως είχε μάθει τόσα χρόνια να κάνει, με ένα ανεκτό κόστος. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η οικογένεια μπορεί να πρέπει να κάνει 2 ή και 3 πάρτι το χρόνο, αναλόγως πόσα παιδιά έχει.

Οι περισσότεροι χώροι για πάρτι όμως είναι γεμάτοι ακόμα.

«Οι γονείς εκτελούν την εντολή “θέλω πάρτι”» σημειώνει η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου. «Ακόμη και αν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, το πάρτι θα το κάνουν.»

Όμως σημειώνει και το εξής σημαντικό:

«ένα πάρτι-υπερπαραγωγή δεν αποτελεί εγγύηση ότι στο τέλος το παιδί θα είναι χαρούμενο. Καλό είναι οι γονείς να πράττουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα».

Επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι

«Αρχίζει ο κόσμος και συνειδητοποιεί ότι είναι πεταμένα λεφτά», λέει μια μαμά στην Καθημερινή.

Κάποτε τα τυροπιτάκια της μαμάς και μια τούρτα στο σπίτι ήταν αρκετά. Τώρα, τα παιδικά πάρτι έχουν εξελιχθεί σε ακριβές υπερπαραγωγές. Η αγορά ξέφυγε. Η τάση είναι πάλι η επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι – διαπιστώνει η Γιάνναρου.

Τα παιδικά πάρτι μου στο σπίτι όταν ήμουν μικρή, ήταν όντως υπερπαραγωγές για την εποχή. Η μαμά μου έκανε απίστευτη δουλειά, όλα από τα χέρια της.

Τα θυμάμαι με πολλή αγάπη και την ευχαριστώ για τις όμορφες αναμνήσεις που μου έδωσε.

Όμως δεν υπήρχε τίποτα που να ανεβάζει το κόστος τόσο πολύ όσο τα σημερινά πάρτι.



 

.

Πάμε να το δούμε λίγο αλλιώς;

Η ζωή άλλαξε. Είναι πολλά πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία από ένα παιδικο πάρτι. Αλλά είναι ένα παιδικo πάρτι όπως και να το κάνουμε. Αφορά μικρά παιδιά.

Πάμε να δούμε τη ζωή από την αρχή λοιπόν. Να μπορούν όλα τα παιδιά να κάνουν πάρτι. Να μην είναι ταξικό θέμα ακόμα και το παιδικό παρτι.

Η επιστροφή στο παιδικό πάρτι στο σπίτι δεν είναι κυριολεκτικά «Κάνε πάρτι σπίτι σου».

Είναι όλη η ιδέα της παραίτησης από τα “υπερβολικά” στοιχεία ενός πάρτι. Κάθε παιδί προτιμά να κάνει ένα πάρτι, παρά να μην κάνει καθόλου. Προτιμά να είναι όλοι οι φίλοι του, παρά 4-5.

Στην τάξη μας υπάρχει μια ωραία συνεννόηση και πολλοί κάνουν κοινό πάρτι, οπότε οι γονείς μοιράζονται τα έξοδα. Σπάνιο θα μου πεις να βρεθεί μια τέτοια συνθήκη, αλλά είναι και αυτή μια λύση, που ίσως θα κάνουν υποχωρήσεις όλες οι μεριές για να βγει.

Σκέφτομαι συχνά ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει για τον πόλεμο στη Συρία. Εκεί που ακόμα και με τον πόλεμο έκαναν παιδικό πάρτι σε μια μικρούλα. Η μικρή πίστευε ότι δε θα καταφέρουν οι γονείς της να το ετοιμάσουν, οπότε ήταν μεγάλη έκπληξη. Δε θα ξεχάσω όταν είπε στο τέλος ότι ήταν το καλύτερο πάρτι της ζωής της!

Πάμε να δούμε τη ζωή από την αρχή λοιπόν.

Λίζα

(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like