Γιατί να διαλέξω rear facing κάθισμα αυτοκινήτου;

Γιατί να διαλέξω rear facing κάθισμα αυτοκινήτου;

Στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα τόσο καλά εξοικειωμένοι με την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο. Και ως αποτέλεσμα αυτού είναι τα θλιβερά στατιστικά της παιδικής θνησιμότητας σε τροχαία ατυχήματα.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Πόσους ανθρώπους ξέρετε να χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου σε παιδάκια μέχρι 2-3 ετών; Πολλούς. Όλοι. Πόσους ανθρώπους ξέρετε να χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου σε παιδάκια άνω των 4-5 ετών; Εγώ πολύ λίγους.

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι με βάση τον ΚΟΚ, η χρήση παιδικού καθίσματος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική μέχρι 12 ετών;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι το ύψος των 135 εκ. Στη Γερμανία μέχρι το ύψος των 150 εκ.



Ο λόγος είναι απλός: Όλα τα συστήματα παθητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν προστασία σε επιβάτες με ύψος από τουλάχιστον 135 εκ και πάνω.

Τα παιδιά που είναι κάτω από 1.35 και είναι δεμένα απλά με τη ζώνη κινδυνεύουν από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στην κοιλιά (η ζώνη πιέζει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά επειδή είναι πολύ ψηλά για το παιδί).



Τώρα το ξέρετε. Και μιας και μιλάμε για ασφάλεια ας εξετάσουμε τι γίνεται με τα ανάποδα καθίσματα αυτοκινήτου ή αλλιώς rear facing. Rear facing είναι τα καθίσματα που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου και η χρήση τους είναι η πιο ασφαλής.

Διαβάστε επίσης: Το 75% των γονιών χρησιμοποιούν λάθος τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Έρευνες στην Σκανδιναβία (Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα.) έδειξαν ότι η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να μειώσει θεαματικά το ποσοστό θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, καθώς προστατεύει καλύτερα το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη των παιδιών κατά την σύγκρουση.



Γιατί;

Το κεφάλι ενός μικρού παιδιού αντιπροσωπεύει το 25% του βάρους του. Σε μία μετωπική σύγκρουση η δύναμη που ασκείταιrear facing ανάποδο κάθισμα αυτοκινήτου στον αυχένα του παιδιού στα κλασικά καθίσματα που βλέπουν μπροστά είναι 300 κιλά με όριο τα 130! Στο rear facing κάθισμα είναι μόλις 80 κιλά!

Τα ποσοστά σοβαρού τραυματισμού (κυρίως του αυχένα και της σπονδυλικής) στις ηλικίες 0-3 ετών με ή χωρίς τη χρήση του rear facing είναι διπλάσια για την ηλικία 0-1, τετραπλάσια για 1-2 ετών και υπερδιπλάσια για 2-3 ετών!

Γι’ αυτό και το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας από ατυχήματα στην Ε.Ε. είναι 10%, στην Ελλάδα 14% και στην Σκανδιναβία – όπου το 80% των αντίστοιχων καθισμάτων είναι rear facing- είναι μόλις 5%! (Μεγάλη διαφορά!)

Άλλωστε, στη χώρα μας ακόμα και τα κλασικά καθίσματα 9-18 κιλών που κοιτάνε μπροστά δεν χρησιμοποιούνται από το σύνολο των γονιών! Απλά εγκληματικό.

Κάθισμα rear facing μέχρι πότε;

Το Σκανδιναβικό μοντέλο αναφέρεται στην παρατεταμένη χρήση ανάποδων καθισμάτων μέχρι 4 ετών, κάτι που εκεί συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι υποχρεωτική η χρήση ανάποδου καθίσματος μέχρι 9-12 μηνών. Ενώ στις ΗΠΑ όπως και στην Ελλάδα μέχρι 15 μηνών. Παρόλα αυτά ακόμα απορώ πως μένουμε τόσο πίσω και δεν ακολουθούμε το Σκανδιναβικό μοντέλο που είναι αποδεδειγμένα μακράν ασφαλέστερο.



Θα ήθελα να σας δείξω το βίντεο που με έκανε να επιλέξω rear facing κάθισμα για τον Mini Me χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα δείτε τη διαφορά στη σύγκρουση ενός καθίσματος rear facing με ένα forward facing (εμπρόσθιο κάθισμα).

Και αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για το αν πρέπει να επιλέξετε rear facing κάθισμα για την ασφάλεια του παιδιού σας, ή αν σας έχουν κατακλύσει οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από αυτό διαβάστε και αυτό το άρθρο: Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Ο Νο 1 μύθος που κυκλοφορεί και ακούω συχνά, είναι ότι τα rear facing καθίσματα είναι πολύ ακριβά. Να θυμάστε όμως πάντα. Κανένα κάθισμα δεν είναι πολύ ακριβό για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Πήρα πληροφορίες από το ioas.gr και το trikiklo.com 

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like