Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στην Ελλάδα αυξάνονται οι γονείς που επιλέγουν το ανάποδο κάθισμα αυτοκινήτου όταν πρέπει να αλλάξουν κατηγορία καθίσματος.

Δυστυχώς όμως είναι ακόμα πολλοί που για διάφορους λόγους γυρνάνε τα παιδιά τους πολύ γρήγορα σε εμπρόσθιο κάθισμα.

Επειδή συνήθως οι μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου που κυκλοφορούν, τους κάνουν να κρίνουν λάθος.

Αυτό το κείμενο μας τους καταρρίπτει όλους! 

Διαβάστε το κείμενο του Οργανισμού Car Seats For The Littles:

Είναι κοινή λογική πλέον ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα πίσω (rear facing) είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την επιβίβαση των παιδιών σε αυτοκίνητο.

Ως τεχνικός ασφαλείας επιβίβασης παιδιών, έχω ακούσει όλους τους λόγους για τους οποίους οι γονείς επιλέγουν από πολύ νωρίς να τοποθετούν τα καθίσματα με φορά προς τα εμπρός (forward facing). Ας ελπίσουμε ότι αυτός ο οδηγός θα σας κάνει να κρατήσετε το παιδί σας στο πίσω αντικριστό κάθισμα για περισσότερο χρόνο.

Διαβάστε επίσης: “Γιατί  να επιλέξω rear facing κάθισμα αυτοκινήτου”

Μύθος #1 : Το παιδί μου είναι πολύ μεγάλο.

01

Το κορίτσι που απεικονίζεται εδώ είναι 28 μηνών και ανήκει στο 90 % των προδιαγραφών του καθίσματος, τόσο για το βάρος των 15 κιλών, όσο και για το ύψος των 95 εκατοστών της. Κάθεται στο Safety 1st Complete Air το οποίο έχει όριο 18 κιλών και 102 εκατοστών. Θα μπορούσε εύκολα να περάσει μία ακόμα άνετη χρονιά στο συγκεκριμένο ανάποδο κάθισμα.

Υπάρχουν πολλά ακόμα ανάποδα καθίσματα στην αγορά, στα οποία θα μπορούσε να χωράει άνετα (συμπεριλαμβανομένου και αυτού), και τα οποία κοστίζουν κάτω από 150 δολάρια. Ακόμα και ένα παιδί που ανήκει στο 90 % των προδιαγραφών του καθίσματος και που έχει περάσει την ηλικία των 2 μπορεί εύκολα να καθίσει. 

02Αυτό το κορίτσι είναι λίγο μεγαλύτερο, έχει ύψος 1 μέτρου, είναι 3 χρόνων και φέρει το μεγαλύτερο μέρος του ύψους της στον κορμό της. Χμμ, άσχημα νέα για ένα κάθισμα αυτοκινήτου το να μεγαλώνεις γρήγορα. Αλλά είναι ακόμα άνετα σε ένα Graco My Size 70 και μπορείτε να δείτε πόσο χώρο έχει. (το κάθισμα αυτό επιτρέπει την φορά προς τα πίσω, μέχρι το κεφάλι του παιδιού να απέχει μια ίντσα από την κόκκινη λαβή ρύθμισης).

Μύθος #2 : Tα πόδια του παιδιού μου είναι πολύ μακριά.

03 Αυτό το παιδί βρίσκεται σε ένα κάθισμα με φορά προς τα πίσω, στο Combi Cocorro. Το ύψος του είναι μέτριο αλλά έχει αρκετά ψηλά πόδια. Μόλις μετά τα τρίτα γενέθλια του φοράει παντελόνι για νήπια 4-5 ετών (ευτυχώς που υπάρχουν παντελονάκια που προσαρμόζεται η μέση!). Παρά τα μακριά του πόδια, δεν φαίνεται να τον πειράζει καθόλου που κάθεται σε κάθισμα με φορά προς τα πίσω. Είναι απόλυτα ασφαλής και αυτό είναι που μετράει. Οι τραυματισμοί ποδιών σε παιδιά που κάθονται σε ανάποδα καθίσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. 

04

Εδώ βλέπουμε ένα ακόμα 3χρονο παιδί με μεγάλα πόδια το οποίο κάθεται σε ένα πίσω αντικριστό κάθισμα γνωστό για τον περιορισμένο χώρο των ποδιών που διαθέτει- το Recaro ProRide. Ωστόσο, δεν  έχει παραπονεθεί καθόλου.

Σταυρώνει τα πόδια της, τα στηρίζει στο πίσω κάθισμα ή τα κρεμάει στις πλευρές του δικού της καθίσματος.

 

Μύθος #3 : Το παιδί μου νιώθει τόοοοσο άβολα.

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Και μύθοι για το ανάποδο κάθισμα καλά κρατούν.

Έχετε βρει ποτέ το παιδί σας να κοιμάται σε μια παράξενη στάση; Ανάποδα στον καναπέ; Να κρέμεται το μισό από το κρεβάτι; Να κοιμάται στο τραπέζι της κουζίνας;

Τα παιδιά το κάνουν συχνά και υπάρχει λόγος που το κάνουν αυτό. Οι αρθρώσεις τους είναι πολύ πιο εύκαμπτες από αυτές των ενηλίκων. Η φύση το έχει προβλέψει. Έτσι προστατεύει τα παιδιά όταν μαθαίνουν να βρίσκουν την ισορροπία τους, μαθαίνουν να περπατάνε, πέφτουν στην παιδική χαρά. Μπορεί να φαίνεται απίστευτα άβολο σε έναν ενήλικα το να κάθεσαι με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν πρόβλημα.

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα του αυτοκινήτου

Αυτό το παιδάκι στο Diono Radian είναι 35 μηνών, ζυγίζει 14 κιλά και έχει ύψος 89 εκατοστά. Κοιμόταν σε όλο το ημερήσιο οικογενειακό ταξίδι, χωρίς να διαμαρτυρηθεί καθόλου, ασφαλής λυγισμένη στο πίσω αντικριστό κάθισμα. Είναι σαφές ότι σε εμάς φαίνεται να κάθεται εξαιρετικά άβολα!

Μύθος #4 : Το αυτοκίνητό μου είναι πολύ μικρό. 07

Αυτή είναι μια Porsche. Με ένα παιδί σε πίσω αντικριστό κάθισμα στην πίσω θέση και χώρο για έναν συνοδηγό. Χρειάζεται να πω περισσότερα; Υπάρχει ένα κάθισμα αυτοκινήτου που θα ταιριάζει στο μικρό sedan ή coupe σας, το υπόσχομαι. Και εμείς στην CPST αγαπάμε την πρόκληση, αν η ζωή σας  περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό αυτοκίνητο, αφήστε μας να βοηθήσουμε.

 

Μύθος #5 : Το παιδί μου μισεί τα ανάποδα καθίσματα.

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα Η λίστα με τα πράγματα τα οποία τα νήπια αντιπαθούν είναι εκτενής. Δημητριακά στο πάτωμα, δημητριακά σε ένα μπολ, δημητριακά σε λάθος μπολ, δημητριακά σε ένα μπολ τη λάθος στιγμή, τα λάθος δημητριακά στο σωστό μπολ, τα σωστά δημητριακά στο σωστό μπολ σε λάθος τραπέζι… Η λίστα συνεχίζεται για μέρες.

Τα μικρά παιδιά είναι άστατα μικρά πλάσματα, γεμάτα ανεξάντλητη ενέργεια και γνώμες που δεν μπορούν πάντα να εκφράσουν. Τα μικρά παιδιά σπάνια θα διαμαρτυρηθούν σε ένα αυτοκίνητο γιατί δεν τους αρέσει να κοιτάζει προς τα πίσω το κάθισμα τους. Είναι εξίσου πιθανό να διαμαρτυρηθούν επειδή ο ουρανός είμαι μπλε ή τα δημητριακά τους είναι σε λάθος μπολ την ώρα του πρωινού. Ή απλά δεν τους αρέσει να περιορίζονται ανεξάρτητα από την κατεύθυνση στην οποία κοιτάνε.

Γνωρίζουμε ότι τα μικρά παιδιά είναι κατά πολύ ασφαλέστερα σε ανάποδα καθίσματα (532% πιο ασφαλή στην ηλικία 12-24 μηνών). Και όπως ακριβώς δεν θα τα αφήνατε να τρέξουν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο επειδή θα τους άρεσε η ιδέα του να παίξουν μέσα στην κίνηση- δεν είναι λογικό να συμβιβάζεστε με την ασφάλειά τους στο αυτοκίνητο μόνο και μόνο επειδή θα διαμαρτυρηθούν που θα μείνουν σε ένα μέρος για κάποια λεπτά.

 

Μύθος #6 : Το παιδί μου παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο.

Αυτό είναι δύσκολο, σχεδόν θα λέγαμε ότι δεν είναι μύθος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που πραγματικά δίνουν μάχη με το αίσθημα της ναυτίας. Σε κάθε γονέα που έχει καθαρίσει κάθε γωνία και σχισμή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου από το αποτέλεσμα της ναυτίας του μικρού σας. Σας νιώθουμε! Ένα μικρό παιδί που παθαίνει ναυτίες στο αυτοκίνητο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο ακόμα και όταν θα του τοποθετήσουμε από πολύ νωρίς το κάθισμά του προς τα εμπρός. (forward facing). 

Έτσι σας προτείνουμε κάποιες συμβουλές από έμπειρους εμετο-πολεμιστές! Ώστε να βοηθήσουμε να είναι ο μικρός πιο ασφαλής και να μειωθούν οι πιθανότητες να βγάλει το γεύμα του.
  • Βραχιολάκια Sea-Bands. είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή στα φαρμακεία , ενεργούν εξασκώντας πίεση στο σημείο πίεσης Nei-Kuan που βρίσκεται σε κάθε καρπό με αποτέλεσμα να  μειωθεί η ναυτία.
  • Φαγητό (ή όχι φαγητό)πριν το ταξίδι. Κάποια παιδιά που παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο τα καταφέρνουν καλύτερα με άδειο στομάχι. Ενώ κάποια άλλα με ένα μικρό σνακ στην κοιλιά τους. Αντιμετωπίστε το πρόβλημα και προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας και προγραμματίστε αναλόγως.
  • Πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ. Η πιπερόριζα είναι μία πολύ γνωστή φυσική ενίσχυση κατά της ναυτίας. Και είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές. Οι καραμέλες πιπερόριζας μπορεί να είναι επικίνδυνες για πνιγμό στα μικρότερα παιδιά. Αλλά ένα παγωμένο τσάι με το βότανο της πιπερόριζας είναι εξαιρετικό υποκατάστατο και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ορισμένα παιδιά.
  • Παράθυρα. Μερικές φορές η κίνηση έξω από το πλαϊνό παράθυρο μπορεί να επιδεινώσει την ναυτία ή να την προκαλέσει. Προσπαθήστε να καλύψετε το παράθυρο με αυτοκόλλητα για σκιά. Ή αν είναι μεγαλύτερο το παιδάκι, ενθαρρύνετε το να κοιτάξει έξω από το πίσω παράθυρο και όχι από τα πλαϊνά παράθυρα.
  • Κλίση. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες κατασκευαστή του καθίσματος αυτοκινήτου. Αλλά πολλά καθίσματα επιτρέπουν τα μικρά παιδιά να κάθονται σε πιο “όρθια” θέση, η οποία μπορεί να είναι μία πιο άνετη θέση για να μειώνεται η ναυτία.
  • Για την ευκολία καθαρισμού. Σκεφτείτε μια πολύ μεγάλη σαλιάρα, μια ελαφριά λεκάνη (υπάρχουν κάποια πτυσσόμενα μοντέλα που είναι τέλεια για αυτό). Ή μια πετσέτα πάνω στο σώμα του παιδιού για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του καθαρισμού εάν όλα τα άλλα αποτύχουν.

Μύθος #7 : Τα μεγαλύτερα ανάποδα καθίσματα είναι τόσο ακριβά! Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα

Αυτό το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο από 2.5 ετών και κάθεται σε ένα πίσω αντικριστό κάθισμα Cosco Scenera με προδιαγραφές ως 16 κιλά και ως 92 εκατοστά και κοστίζει λιγότερο από 40 ευρώ . Ακόμα και ένα κάθισμα με χαμηλότερα όρια όπως το Scenera θα βολέψει τον μέσο όρο παιδιών που έχουν κλείσει τα δύο χρόνια. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες επιλογές πίσω αντικριστών καθισμάτων κάτω των 100$ για έως 18 κιλά και έως 102 εκατοστά. Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολικές οικονομικές θυσίες ώστε να μπορέσετε να αγοράσετε ένα rear facing κάθισμα αυτοκινήτου.

Μύθος #8 : Ο παιδίατρός μου, μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμαΗ Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα ανάποδα καθίσματα (rear facing) τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δύο.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από την ανάγκη να υποστηριχτεί ο πίσω κορμός, ο λαιμός, το κεφάλι και η λεκάνη του μικρού παιδιού. Έτσι ώστε να διανεμηθούν οι δυνάμεις σύγκρουσης σε όλο το σώμα. Αναπτυξιακές εκτιμήσεις, που συμπεριλαμβάνουν την μη ολοκληρωμένη οστεοποίηση της σπονδυλικής στήλης και την υπερβολική χαλαρότητα των συνδέσμων τους, θέτουν τα μικρά παιδιά σε κίνδυνο τραυματισμού του κεφαλιού και της σπονδυλικής στήλης. Το πίσω αντικριστό κάθισμα αυτοκινήτου διευθετεί αυτό το κίνδυνο. Υποστηρίζοντας το κεφάλι του παιδιού προλαμβάνει την ανεξάρτητη κίνηση του σχετικά μεγάλου κεφαλιού, από τον αναλογικά μικρότερο λαιμό. PEDIATRICS Vol. 127 No. 4 April 1, 2011 pp. e1050 -e1066 

Η επιστήμη είναι σαφής: Η σπονδυλική στήλη μεγαλώνει με την ηλικία, ανεξάρτητα αν ένα παιδί είναι 18 μηνών και 9 κιλά, ή 18 μηνών και 14 κιλά. Η σπονδυλική στήλη μεγαλώνει με τον ίδιο ρυθμό και είναι το ίδιο ευάλωτη σε σοβαρό τραυματισμό. 

Πότε είναι σωστό να καθίσει το παιδί μου σε κάθισμα προς την φορά που αντικρίζει ο οδηγός;

Μύθοι για το ανάποδο κάθισμα

Το ελάχιστο είναι η ηλικία των δύο, το ιδανικό ωστόσο είναι κοντά στην ηλικία των τεσσάρων. Θα ήταν για όλους μας αφελέστερες οι rear facing θέσεις, αλλά οι φυσικές διαφορές μειώνονται όσο ένα παιδί μεγαλώνει. Κατά την ηλικία των τεσσάρων η σπονδυλική στήλη είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από ότι σε ένα μικρότερο παιδί (όπου το κεφάλι του παιδιού είναι πολύ μεγαλύτερο σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του) και μπορεί να αντέξει περισσότερο στις δυνάμεις σύγκρουσης.

Αυτοί ήταν οι μύθοι για το ανάποδο κάθισμα αυτοκινήτου.

 

Κάπου εδώ, θα θέλαμε να πούμε, ότι “όταν γνωρίζεις καλύτερα, μπορείς να πράξεις καλύτερα”. Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να έχει δώσει απαντήσεις στις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχετε σχετικά με το rear facing κάθισμα.

Κρατήστε τα μικρούς επιβάτες στα ανάποδα καθίσματα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

Λίζα

(Μοιράσου αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON