Γύρισε στη δουλειά 12 μέρες μετά τη γέννα του προώρου μωρού της
Το να πρέπει να επιστρέψει μια μαμά σύντομα στη δουλειά της μετά τη γέννα του μωρού της είναι πολύ σκληρό.
Κανονικά δε θα έπρεπε να επιτρέπεται πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο.
Γιατί η ανάρρωση, σωματική και ψυχολογική, μετά τη γέννα δεν είναι καθόλου αστείο. Η άδεια μητρότητας θα έπρεπε να είναι η νόρμα σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Υπάρχουν όμως μέρη σε αυτόν τον κόσμο που εδώ και χρόνια οι γυναίκες που γίνονται μητέρες δεν αντιμετωπίζονται ως λεχώνες. Δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που χρειάζονται ανάρρωση και φροντίδα επειδή έφεραν έναν νέο άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο.
Σου φαίνεται περίεργο; Και όμως. Στην Αμερική – ναι καλά διάβασες, στην Αμερική – οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μπορεί να μην έχουν ούτε ΜΙΑ μέρα άδεια μητρότητας.
Ούτε μια! Παρακάτω θα σου πω περισσότερα σχετικά με αυτό και πραγματικά θα εξοργιστείς.
Καμία μητέρα σε αυτόν τον κόσμο δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ του να επιστρέψει στη δουλειά ή να μείνει σπίτι με το νεογέννητο παιδί της (όμως αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι δε θα πληρώνεται).
Γιατί η εξισορρόπηση μιας εργασίας πλήρους απασχόλησης και το να είσαι γονιός είναι ήδη αρκετά δύσκολη υπόθεση.
Αλλά αν μάλιστα το νεογέννητο σου είναι ένα πρόωρο μωρό και πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά σχεδόν αμέσως (γιατί έτσι λειτουργεί η «άδεια μητρότητας» στις ΗΠΑ), είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό.
Η Rebecca Shumard είναι μια νέα μαμά και πρόσφατα μοιράστηκε ένα βίντεο TikTok, με το όνομα edensmomma10_12. Σε αυτό το βίντεο βιντεοσκόπησε τον εαυτό της να κλαίει επειδή ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στη δουλειά της παρά το γεγονός ότι γέννησε πολύ πρόσφατα ένα πρόωρο μωρό το οποίο βρισκόταν ακόμη στη ΜΕΝΝ.
Και μπήκα στη θέση της και με έπιασαν και εμένα τα δάκρυα. Τη νιώθω την απόγνωση και τη θλίψη της.
Συγκεκριμένα, γέννησε την κόρη της Eden πρόωρα, μόλις στις 27 εβδομάδες. Αλλά πάρα πολύ νωρίς, 12 ημέρες μετά τον τοκετό, έπρεπε να επιστρέψει στη δουλειά.
Το βίντεο της το συνόδεψε με την εξής περιγραφή.
«Αυτό συμβαίνει όταν πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά σου μόλις 12 μέρες μετά τη γέννα του πρόωρου μωρού σου, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, να έχεις έστω και λίγες μέρες άδεια για να περάσεις με το νεογέννητο σου.
Όταν προσπαθείς να αντλήσεις γάλα κάθε τρεις ώρες, αλλά το στήθος σου είναι άδειο. Η παραγωγή γάλακτος σου είναι μειωμένη. Και να αναρωτιέσαι. Θα έχεις άραγε γάλα για να δώσεις στο μωρό σου όταν βγει από τη ΜΕΝΝ;
Και αναρωτιέμαι. Τι κάνουν οι υπόλοιποι γονείς που έχουν τα μωρά τους μέσα στη ΜΕΝΝ; Πώς μπορεί κάποιος γονιός να διαχειριστεί το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένος να πάει στη δουλειά και δεν μπορεί να είναι με το μωρό του;
Αυτή είναι η Αμερική.»
Γύρισε στη δουλειά 12 μέρες μετά τη γέννα του προώρου μωρού της
@edensmomma10_12 #nicu #postpartum #ppd #preemie #americanhealthcare #maternity ♬ original sound – Rabs
Στο άρθρο «Η άδεια μητρότητας ΔΕΝ είναι διακοπές. Είναι ανάγκη!» σου εξηγώ αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική και δεν μπορούν οι γυναίκες να έχουν ούτε μια μέρα πληρωμένη άδεια μητρότητας.
Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να γυρίσουν στη δουλειά τους αμέσως μόλις γεννήσουν. Μια στις τέσσερεις μητέρες επιστρέφουν στη δουλειά τους 2 εβδομάδες αφού γεννήσουν.
Η The Guardian φιλοξενεί σε άρθρο της ιστορίες νέων μαμάδων που κινδύνευσε η υγεία τους, ακόμη και η ζωή τους εξαιτίας της πρόωρης επιστροφής στη δουλειά μετά τον τοκετό.
Υπάρχουν μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στις 5 μέρες μετά τον τοκετό.
Μητέρες στις οποίες τους επέτρεπε ο εργοδότης τους να αντλήσουν γάλα για να μην πάθουν μαστίτιδα. Και μητέρες στις οποίες δεν το επέτρεπε ο εργοδότης ή το είδος της δουλειάς τους.
Επισκέψου το άρθρο για να το διαβάσεις.
Γιατί η τόσο σκληρή συμπεριφορά απέναντι στις μητέρες είναι απορίας άξιο. Αφού με το πέρασμα των ετών η πολιτική απέναντι τους χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει.
Υπάρχουν φωνές που με κινήματα προσπαθούν να το αλλάξουν. Είμαστε μαζί τους και θα στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Από μητέρες προς μητέρες.
Λίζα
Οι φωνές μας έχουν δύναμη. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!