Η άδεια μητρότητας ΔΕΝ είναι διακοπές. Είναι ανάγκη!

Η άδεια μητρότητας ΔΕΝ είναι διακοπές. Είναι ανάγκη!

Η άδεια μητρότητας ΔΕΝ είναι διακοπές. Είναι ανάγκη! Οι μαμάδες που γεννούν και πηγαίνουν κατευθείαν στη δουλειά

Παρακάτω θα διαβάσεις το κείμενο της Liuba Grechen Shirley.

Είναι μια μαμά που αγωνίζεται για το ανθρώπινο δικαίωμα στις μητέρες να αναρρώνουν από τον τοκετό. Να μην πηγαίνουν κατευθείαν στη δουλειά αφού έχουν μόλις γεννήσει. Να έχουν άδεια μητρότητας με αποδοχές.

Σου φαίνεται περίεργο; Και όμως. Στην Αμερική – ναι καλά διάβασες, στην Αμερική –  οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μπορεί να μην έχουν ούτε ΜΙΑ μέρα άδεια μητρότητας.

Διάβασε το κείμενο της που το συνόδευσε με την φωτογραφία.

«Αυτή η φωτογραφία ήταν δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Και λίγες ώρες πριν ανεβάσω 40,5 πυρετό και παραλίγο να λιποθυμήσω στο σπίτι που ήμουν μόνη μου με δύο μωρά. Ο σύντροφος μου ήταν στη δουλειά. Ευτυχώς τηλεφώνησα σε έναν φίλο και με πήγε στο νοσοκομείο λίγο πριν λιποθυμήσω.

Είχα κάποιο πρόβλημα μετά τη γέννηση του μικρού μου και τελικά έπαθα μια επικίνδυνη μόλυνση. Νοσηλεύτηκα για 1 εβδομάδα στο νοσοκομείο και μετά ήμουν στο σπίτι με αντιβιοτικά για ακόμη μια εβδομάδα.

Έτσι, στις 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ήμουν πολύ άρρωστη, με ενδοφλέβια και θήλαζα δύο μωρά. Δεν ήμουν καν σε θέση να φορέσω παντελόνι ή να δώσω το αδύναμο βρέφος μου σε άγνωστους και να πάω στο γραφείο.

Κι όμως. Αυτό κάνουν καθημερινά οι Αμερικανίδες.

Ο τοκετός δεν είναι αστείο. Η ανάρρωση δεν είναι αστείο. Η άδεια μητρότητας ΔΕΝ είναι διακοπές. Στέλνουμε πρησμένες από τον τοκετό γυναίκες να δουλέψουν με ράμματα, με αιμορραγίες, με αγωνία!

Στέλνουμε νεογέννητα και βρέφη σε υπερβολικά ακριβά, υποστελεχωμένα κέντρα παιδικής μέριμνας. (Σε κάποιες περιπτώσεις η γυναίκα θα πρέπει να αιτηθεί να μπει στη λίστα αναμονής για παιδικό σταθμό αμέσως μόλις μάθει ότι είναι έγκυος, μιας και είναι μια δύσκολη διαδικασία να βρεθεί θέση. Ακόμα και σε εκείνους που δεν πληρούν τα κριτήρια).

Είμαστε το πιο πλούσιο έθνος στον κόσμο και εμείς ΑΚΟΜΑ δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια μετ’ αποδοχών! Έχουμε το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον βιομηχανοποιημένο κόσμο και είμαστε η μόνη χώρα εκτός από την Παπούα Νέα Γουινέα χωρίς άδεια μετ’ αποδοχών.



Τα λεφτά τα έχουμε. Δεν έχουμε τη δύναμη της θέλησης. Δεν έχουμε αρκετές μαμάδες στο Κογκρέσο.

Οι πολιτικές μας φτιάχνονται από άνδρες για άνδρες.

Πρέπει να εκλέξουμε μαμάδες και να αλλάξουμε τη χώρα!».

Και αν αυτό σου φάνηκε σκληρό, διάβασε τα όσα έγραψε και αυτή η μαμά διδύμων για την άδεια μητρότητας

«Το βλέπεις αυτό; Βλέπεις πόσο μικροσκοπικά είναι τα μωρά μου εδώ;

Βλέπεις πόσο με χρειάζονται ακόμα; Βλέπεις πώς τα χρειάζομαι ακόμα; Βλέπεις ότι το σώμα μου δεν έχει ακόμα αναρρώσει;

Βλέπεις πώς φουσκώνουν τα στήθη μου με το γάλα που χρειάζονται τα μωρά μου κάθε λίγες ώρες; Βλέπεις πώς εξαρτώνται από μένα για κάθε τους ανάγκη;

Τόσο μικροσκοπικά ήταν τα μικρά μου όταν έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά με πλήρες ωράριο. Η άδεια μητρότητας δεν είναι προνόμιο, είναι ανάγκη.



ΟΙ Η.Π.Α. ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ!

Το να μην μας δίνουν άδεια μητρότητας είναι σαν να μας λένε ότι δεν έχουμε σημασία. Τα παιδιά μας δεν έχουν σημασία. Ότι η δουλειά είναι πιο σημαντική από την οικογένεια. Ότι πρέπει να επιλέξουμε, ασφάλεια ή ανεξαρτησία.

Η μητέρα μου επέστρεψε στη δουλειά 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση της αδερφής μου. ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. Δεν είχε καν αναρρώσει, αλλά έπρεπε να αφήσει το μωρό της για να ταΐσει την οικογένειά μας.»

Είναι σοκαριστικό. Όσες φορές και αν το διαβάσεις.

Επικοινωνώντας με την ξαδέρφη μου που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι μητέρα τριών παιδιών, μου επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η άδεια μητρότητας είναι μόλις 12 εβδομάδες, άνευ αποδοχών. Αλλά ακόμα και αυτό μόνο αν η μητέρα δουλεύει σε εργασία που απασχολεί από 50 άτομα και πάνω.



Αυτό μπορεί να διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, από δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Είναι στην καλοσύνη του εργοδότη για το αν θα δώσει άδεια ή αν θα δώσει για κάποιες λίγες εβδομάδες πληρωμένη άδεια μητρότητας.

Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να γυρίσουν στη δουλειά τους αμέσως μόλις γεννήσουν. Μια στις τέσσερεις μητέρες επιστρέφουν στη δουλειά τους 2 εβδομάδες αφού γεννήσουν.

Η The Guardian φιλοξενεί σε άρθρο της ιστορίες νέων μαμάδων που κινδύνευσε η υγεία τους, ακόμη και η ζωή τους εξαιτίας της πρόωρης επιστροφής στη δουλειά μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν μαρτυρίες γυναικών που επέστρεψαν στις 5 μέρες μετά τον τοκετό.

«Θυμάμαι ότι πήγαινα στη δουλειά και παρακαλούσα να μην ανοίξουν τα ράμματα ξανά.»

Μητέρες που επέστρεψαν για να έχουν ενεργή ασφάλεια υγείας. Γιατί το σύστημα υγείας είναι πάρα πολύ ακριβό αν δεν έχεις ασφάλεια. Και μητέρες οι οποίες δεν είχαν επιλογή να μείνουν απλήρωτες ούτε για μια μέρα παραπάνω.



«Μας είχαν μείνει μόνο δύο δολάρια στον τραπεζικό μας λογαριασμό. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν, αν δεν επέστρεφα, δε θα μπορούσαμε να πληρώσουμε το ενοίκιο. Δεν θα είχαμε πού να ζήσουμε».

Μητέρες στις οποίες τους επέτρεπε ο εργοδότης τους να αντλήσουν γάλα για να μην πάθουν μαστίτιδα. Και μητέρες στις οποίες δεν το επέτρεπε ο εργοδότης ή το είδος της δουλειάς τους.

«Ο εργοδότης μου ήταν υποστηρικτικός και με άφηνε να αντλώ γάλα στις τουαλέτες. Αντλούσα γάλα πάντα με τον φόβο μην μπει μέσα κάποιος και με δει. Θεωρούμαι «τυχερή». Αν η δουλειά σου είναι πχ οδηγός, πώς να αντλήσεις γάλα;»

Η τόσο σκληρή συμπεριφορά απέναντι στις μητέρες είναι απορίας άξιο. Γιατί με το πέρασμα των ετών η πολιτική απέναντι τους χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει.

Υπάρχουν φωνές που με κινήματα προσπαθούν να το αλλάξουν. Είμαστε μαζί τους και θα στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια. Από μητέρες προς μητέρες.

Στο άρθρο “Γύρισε στη δουλειά 12 μέρες μετά τη γέννα του προώρου μωρού της” θα δεις μια μαμά να κλαίει επειδή έπρεπε να γυρίσει στη δουλειά στις 12 μόλις μέρες μετά τον τοκετό ενώ το μωρό της ήταν ακόμη στη ΜΕΝΝ.

Η Rebecca Shumard είναι μια νέα μαμά και πρόσφατα μοιράστηκε ένα βίντεο TikTok, με το όνομα. Σε αυτό το βίντεο βιντεοσκόπησε τον εαυτό της να κλαίει επειδή ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στη δουλειά της παρά το γεγονός ότι γέννησε πολύ πρόσφατα ένα πρόωρο μωρό το οποίο βρισκόταν ακόμη στη ΜΕΝΝ.

Και μπήκα στη θέση της και με έπιασαν και εμένα τα δάκρυα. Τη νιώθω την απόγνωση και τη θλίψη της.

Συγκεκριμένα, γέννησε την κόρη της Eden πρόωρα, μόλις στις 27 εβδομάδες. Αλλά πάρα πολύ νωρίς, 12 ημέρες μετά τον τοκετό, έπρεπε να επιστρέψει στη δουλειά.

Συνέχισε την ανάγνωση στο άρθρο, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε! Οι φωνές μας έχουν δύναμη. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

One Comment

  1. Δούλευα μέχρι μια εβδομάδα πριν γεννήσω… Και όταν γέννησα μετά από ένα μήνα πάλι για δουλειά… Αλλιώς ήμουν τεμπελα…. Γιατί η εργοδότρια μου έφυγε μέσα από την ώρα που είχε μάθημα σαν δασκάλα που είναι και πήγε να γεννήσει. Οπότε το έβλεπε φυσιολογικό και για μένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like