Η παγίδα των social media για τις μαμάδες
Πρόσφατα είδα πολλές φορές ένα κείμενο στα social media με τίτλο Η παγίδα των social media. Το κείμενο έγραψε πριν λίγα χρόνια η Jen Flint στο προσωπικό της προφίλ και έχει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση μέχρι και σήμερα.
Αναρωτήθηκα το γιατί και θα σου εξηγήσω στο τέλος. Αλλά τότε θυμήθηκα μια προσωπική εμπειρία που είχα και νομίζω πως κατάλαβα.
Πριν λίγα χρόνια είχαμε πάει εκδρομή στην εξοχή. Παρατήρησα ένα ζευγάρι νέων να παλεύει κυριολεκτικά να κατεβάσει ένα και μοναδικό μήλο από μια μηλιά. Μόλις τα κατάφεραν το αγόρι έβγαλε πολλές φωτογραφίες το κορίτσι να κάνει ότι το δαγκώνει μπροστά στη μηλιά.
Ακολούθησαν αρκετά λεπτά πάνω από το κινητό να συζητούν μεταξύ τους. Ακολούθησαν και μερικά χαμόγελα και προτροπή για να ανεβάσουν τη φωτογραφία και στο facebook.
Αποφάσισαν να φύγουν και η κοπέλα πέταξε κάτω, ναι κάτω στο δρόμο, το μήλο.
Το μήλο έκανε τη δουλειά του και δε χρειαζόταν πια δηλαδή. Λυπήθηκα πολύ. Ένιωσα κάτι να έσπασε μέσα μου. Το μάζεψα και το άφησα με μισή καρδιά κοντά στο δέντρο του.
Η παγίδα των social media λοιπόν… Διάβασε τώρα και το κείμενο της Jen Flint.
Η παγίδα των social media για τις μαμάδες
«Πριν λίγες μέρες ενώ ήμουν στην πισίνα είδα μια νεαρή μαμά και την μικρή της κόρη να μπαίνουν στο χώρο της πισίνας ντυμένες και οι δύο με πολύ ωραία μαγιό.
Η μαμά, με τις τέλειες χαλαρές μπούκλες δεμένες σε μια προσεκτικά «ατημέλητη» ουρά, πέρασε τα πρώτα λεπτά μιλώντας δυνατά στο κινητό της με μια φίλη, ενώ η κόρη της στεκόταν όρθια περιμένοντας να μπει στην πισίνα.
Στη συνέχεια, αφού βρήκε τη σωστή γωνία και το σωστό φως, η μαμά έβγαλε το τρίποδο της και έβγαλε μερικές selfies με την κόρη της.
Η κόρη ζήτησε να μπει στην πισίνα.
Η μαμά είπε ότι θα περιμένει και μετά θα βγάλει φωτογραφία την κόρη της μπροστά από την πισίνα, μετά θα μπει στην πισίνα και μετά θα βγει από την πισίνα.
Η μικρή χαμογέλασε πλατιά και είπε “τυρί” σαν να το έχει κάνει εκατομμύρια φορές. Μετά η μαμά της είπε ότι μπορούσε να βουτήξει. Ο μικρή κολύμπησε για μερικά λεπτά.
Η μαμά κάλεσε μια φίλη από το τηλέφωνό της και ξεκίνησε άλλη συζήτηση ενώ η μικρή ευγενικά και επανειλημμένα την ρωτούσε. “Μαμά, μπορείς να έρθεις μαζί μου στο νερό, σε παρακαλώ; “
Την αγνοούσε.
“Μαμά, θα έρθεις να παίξεις μαζί μου;”
Ρώτησε άλλες 4 φορές. Η μαμά την κοίταξε αλλά δεν έκλεισε ποτέ το τηλέφωνο. Μετά από 10 λεπτά η μαμά τελείωσε την κλήση της. Πήρε το αντηλιακό που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τα παιχνίδια νερού που δεν άγγιξαν ποτέ το νερό, και μετά η κόρη της βγήκε από την πισίνα.
Κάθισα εκεί και σκεφτόμουν τί είχα δει. Φανταζόμουν τις φωτογραφίες που τράβηξε να είναι τέλεια επεξεργασμένες και να δημοσιεύονται στα social media με τίτλο όπως “Ώρα για πισίνα με το κορίτσι μου!. Ίσως με hashtag #Makingmemories”.
Και σκέφτηκα στο μεταξύ ότι κάπου, μια άλλη μαμά θα είναι σπίτι με τα παιδιά της.
Το σπίτι χάλια με τα παιχνίδια παντού, τα μαλλιά της μπερδεμένα και τα ρούχα της βρώμικα με σάλιο ή ίσως φαγητό. Θα είναι κουρασμένη γιατί πέρασε τη μέρα μαγειρεύοντας, φροντίζοντας, καθαρίζοντας και παίζοντας με τα παιδιά της. Θα δει αυτή τη φωτογραφία και θα συγκρίνει τον εαυτό της με την τέλεια μαμά στην πισίνα.
Ο εσωτερικός κριτής ίσως της ψιθυρίσει στο αυτί «Δεν είσαι αρκετά καλή... Δεν μοιάζεις με εκείνη τη μαμά στην πισίνα… Δεν έχεις λεφτά για να αγοράσεις τέτοια ακριβά μαγιό και δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις τέλειες αναμνήσεις σαν αυτή»
Και φοβάμαι ότι αν αυτή η μαμά το πιστέψει, θα το νιώσει σαν αποτυχία.
Ποτέ δεν θα μάθει πώς ο χρόνος που πέρασε εκείνη τη μέρα ήταν τόσο καλύτερος στα μάτια των παιδιών της από τον χρόνο εκείνης της “τέλειας μαμάς” στην πισίνα.
Αυτό που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πάντα αληθινό.
Μερικές φορές είναι ψεύτικο.
Άλλες πάλι φορές βλέπουμε απολύτως πραγματικές φωτογραφίες διακοπών και όμορφα σπίτια και φρεσκοφτιαγμένα μαλλιά αλλά είναι μόνο ΜΙΑ στιγμή.
Είναι η καλύτερη στιγμή από όλες, από μια μέρα που κατά τ’ άλλα ήταν δύσκολη, σαν τη δική μας. Εργασία, καθάρισμα και ακατάστατο σπίτι!
Οι μαμάδες δεν (και δεν πρέπει να) συγκρίνονται. Είσαι αρκετή! Είσαι καταπληκτική και το καλύτερο είναι ότι είσαι ΑΛΗΘΙΝΗ!
Το βρώμικο μπλουζάκι σου, το ακατάστατο σπίτι σου και τα χαρούμενα παιδιά σου είναι συχνά η αληθινή απόδειξη ότι τα πας περίφημα!”
Πριν κλείσω αυτό το άρθρο θέλω να πω ότι δεν ένιωσα καθόλου καλά να κριθεί μια μαμά για αυτό που είδε η Jen. Ούτε σημαίνει πώς οι μαμάδες με τέλειες μπούκλες στην πισίνα και το κινητό είναι κακές μαμάδες. Αλλά δεν είναι καθόλου ψέμα ότι μπαίνουμε όλοι σε αυτή την παγίδα των social media. Και αυτό ισχύει και για τις δύο μαμάδες. Για διαφορετικούς λόγους για την κάθε μια.
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!