Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της

Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της

Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της

Θα σε γυρίσω λίγο πίσω! Την πρώτη φορά που έκανα προσπάθεια για να κάνω λαγάνα ήμουν έγκυος στον Mini Me. Οπότε αυτό έγινε πριν κάποια, αρκετά χρόνια.

Λατρεύω τις λαγάνες και αν μπορούσα θα έτρωγα κάθε μέρα! Οπότε ήταν σημαντικό, ειδικά στην εγκυμοσύνη μου, να έβρισκα τρόπο να έχω τραγανή, λαχταριστή λαγάνα όποτε θέλω εγώ!   

Όπως σου έλεγα λοιπόν, η πρώτη φορά που έφτιαξα λαγάνα ήταν μια σκέτη απογοήτευση. Ούτε τραγανή ήταν, ούτε λαχταριστή, μα ούτε και λαγάνα θα τολμούσα να πω! 

Έκτοτε όμως, η λαγάνα έγινε ένα είδος εμμονής για εμένα και κάθε χρόνο προσπαθούσα όλο και περισσότερο. Ώσπου μετά από πολύ μελέτη, απανωτές δοκιμές, αποτυχίες και δάκρυα, ήρθε το πολυπόθητο! Η επιτυχία!

Η συνταγή που θα σου δώσω έβγαλε την καλύτερη, την πιο λαχταριστή λαγάνα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου!

Και με περηφάνια μπορώ πια να πω ότι είναι ΔΙΚΗ μου συνταγή, μετά από πολλές δοκιμές και κρατώντας σημειώσεις! Αν την κάνεις βήμα βήμα, όπως σου τα λέω θα βγει σούπερ!!! 🙂 

Πάρε χαρτί και μολύβι και σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι λαγάνες!!! 🙂

Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της 1

Υλικά:

Μισό κιλό αλεύρι άσπρο (για όλες τις χρήσεις)

Μισό κιλό αλεύρι κίτρινο (Όπως πχ το πορτοκαλί του Μύλοι Αγίου Γεωργίου ή όποιο θέλετε)

40 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

400 ml νερό βρύσης

1 κουταλάκι αλάτι

1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη

Λίγο χλιαρό νερό και λίγο μέλι για να ραντίσουμε τις λαγάνες

Και λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:

Ανακατεύω καλά τα 2 άλευρα (το κοσκίνισμα τους αλλά και η ανάμιξη 2 διαφορετικών αλεύρων κάνει διαφορά).

Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύω λίγο νερό (από αυτό των 400ml) με τη μαγιά να διαλυθεί. Μετά κάνω μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνω το νερό της μαγιάς.



Ξεκινάω να ζυμώνω από το κέντρο. (να σας πω ότι το ζυμώνω με γάντια μας χρήσης, βοηθάει πολύ στο ζύμωμα, αφού δεν κολλάει η ζύμη στα χέρια).

Προσθέτω σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνω καλά μέχρι να γίνει ένα ωραίο ζυμάρι.

Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της ζυμάρι

Το φούσκωμα:

Ένα στα γρήγορα: 🙂 

Αν το βιάζεσαι και δε θέλεις να περιμένεις, άφησε το ζυμάρι σε εξωτερικό χώρο με μεμβράνη ή πετσέτα να φουσκώσει μισή ώρα, μετά ένα ζύμωμα ακόμη και προετοιμασία για το φούρνο με οδηγίες που θα βρεις παρακάτω. Γίνεται εξίσου super νόστιμο!



Ένα περιποιημένο: 🙂

Αν έχεις περισσότερο χρόνο και μπορείς να περιποιηθείς τη ζύμη θα ακολουθήσεις το μυστικό μου: 

Το ζυμαράκι μας θα κάνει 3 διαλείμματα. Και εμείς θα το ζυμώσουμε 3 φορές. Αυτό είναι ακόμη ένα μυστικό που κάνει τη διαφορά!

1.Κουκουλώνω καλά το ζυμάρι μου με μια διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα, έτσι όπως είναι μέσα στο μπολ και το βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα.

2.Το βγάζω και ξαναζυμώνω λίγη ώρα. Δεν το ξαναβάζω στο ψυγείο, το αφήνω έξω σκεπασμένο με μεμβράνη, πάλι για μισή ώρα.

3.Μόλις περάσει και το δεύτερο μισάωρο το ξαναζυμώνω. Πάλι σκεπασμένο με μεμβράνη το αφήνω έξω για μισή ώρα. Θα δεις ότι όσο περνάει η ώρα, το ζυμάρι γίνεται όλο και καλύτερο!

Η πιο λαχταριστή λαγάνα και τα μυστικά της 2

Βάζω λαδόκολλα στο ταψί μου και απλώνω 2 λαγάνες μέσα. Άπλωσε με τα χέρια σου, έτσι ώστε να κάνει λακούβες.

Σε λίγο χλιαρό νερό βάζω μισή κουταλιά μέλι και ανακατεύω. Απλώνω με ένα πινελάκι μπόλικο μελόνερο στις λαγάνες. Πασπαλίζω και με το σουσάμι και το πιέζω ελαφρώς πάνω στις λαγάνες για να μη πέσει.

Ψήνω στους 180ο για 40 λεπτά, να πάρει χρώμα. (δεν χρειάζεται προθέρμανση). 



Η πιο λαχταριστή λαγάνα είναι έτοιμη και εσύ ετοιμάσου να κάνεις και δεύτερη δόση γιατί την πρώτη θα την φάτε στο πι και φι 🙂

Άντε και καλά Κούλουμα! (αν και θα σου αρέσει τόσο πολύ που θα την κάνεις όλο το χρόνο όπως και εγώ!)

Μπορεί να το ξέρεις ήδη, αλλά σου έχω το πιο νόστιμο, λαχταριστό, μοσχομυρωδάτο ψωμί με συνταγή από το Πήλιο!

Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ

Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ λοιπόν αν είσαι λάτρης του καλού ψωμιού, που μυρίζει και έχει γεύση όπως εκείνο που τρώγαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά! Θα το λατρέψεις!

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτή τη συνταγή για να τη δουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή της και των φωτογραφιών χωρίς άδεια

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

8 Comments

  1. Δεν ξέρω αν πρέπει ή όχι να διαβάσουν την ανάρτηση αυτή οι αρτοποιοί. Από τη μια μπορεί να “παρεξηγηθούν”, αλλά από την άλλη ας καταλάβουν τι γίνεται μήπως και κατεβάσουν τις τιμές. Ψωμί είναι στην τελική, το φτιάχνουμε και μόνες μας με την υπέροχη συνταγή που μας δίνεις! Dolce λαγάνα…ακόμη γελάω…

  2. Την εφτιαξα και μας αρεσε παρα πολυ. Την εφαγαν μολις βγηκε απο το φουρνο. Την δοκιμασα τη συνταγη και για κουλουρια θεσσαλονικης και εγιναν πολυ νοστιμα να το ξερετε. Χαιρομαι που βρηκα συνταγη για λαγανα γιατι τοσα χρονια δεν ειχα καμια καλη. Απο εδω και περα μονη αυτη.

    1. Κάπως έτσι την τρώμε κι εμείς…ζεστή ζεστή μόλις βγει από το φούρνο!
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε η συνταγή και πολύ περισσότερο που την πήγες ένα βήμα παραπέρα. Θα φτιάξω κουλούρια Θεσσαλονίκης άμεσα!

    1. Ωωω χαιρόμαστε πολύ που άρεσε!!! 🙂 Η μια τρώγεται όντως στο δευτερόλεπτο, δε μένει σουσαμάκι!!! χαχαχα Εγώ θα κάνω τη τρίτη δόση σήμερα Καθαρά Δευτέρα!!! 🙂 Και του χρόνου με υγεία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like