Συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί που φάγατε ποτέ
Τι διαχωρίζει το καλό ψωμί από το τέλειο ψωμί; Μάλλον η συνταγή.
Είχα προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να κάνω χειροποίητο ψωμί με τα χεράκια μου, καλό ήταν δε λέω, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα.
Ώσπου πήγαμε διακοπές στη Τσαγκαράδα Πηλίου. Όσο να πεις οι άνθρωποι εκεί ξέρουν από καλό ψωμί!
Το καλύτερο ψωμί που έφαγα ποτέ μου το έφαγα στο πρωινό που μας ετοίμαζε κάθε μέρα η Μαίρη από τον ξενώνα Αμάλθεια! Ναι, κάθε μέρα η Μαίρη εδώ και 15 χρόνια ζυμώνει ψωμί και το προσφέρει ζεστό και φρέσκο!
Και είναι ρε παιδιά τόσο νόστιμο!
Δεν θα μπορούσα να φύγω εάν δεν έπαιρνα τη συνταγή της! Και μόλις γυρίσαμε σπίτι, την ίδια μέρα (νύχτα μάλλον) έφτιαξα το ζεστό φρέσκο ψωμί της Μαίρης! Και μου πέτυχε! Από τότε το φτιάχνω συνέχεια!
Η συνταγή για το πιο νόστιμο ψωμί είναι πανεύκολη και το ψωμί βγαίνει θεϊκό! Δεν ξεραίνεται, δεν μπαγιατεύει (την επόμενη μέρα είναι τόσο φρέσκο όσο την πρώτη, αν και πιστέψτε με, δεν θα μείνει για πολύ καιρό γιατί φαγώνεται όλο με μιας!) και έχει ΓΕΥΣΗ ΨΩΜΙΟΥ! Μου είχε λείψει πολύ!
Τα υλικά για 2 μεγάλα ψωμιά:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμιά (αν δεν βρείτε, και με ΓΟΧ γίνεται μια χαρά)
- 2,5 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 2 κυβάκια νωπή μαγιά των 25gr (δηλαδή σύνολο 50gr- θα τα βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)/ σε ξηρή μαγιά αντιστοιχεί σε 10 γρ.
- 3 ποτήρια νερό (ή αλλιώς 630 ml.)
*Παρακάτω θα βρείτε και βίντεο με εκτέλεση με παραλλαγές λόγω των ημερών μας
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και βάζουμε τα κυβάκια της μαγιάς (εγώ το κάνω αυτές τις μέρες με ξηρή μαγιά γιατί δε βρίσκω νωπή). Ρίχνουμε σιγά σιγά και το νερό (σιγά σιγά, για να ελέγχετε το ζυμάρι) και «λιώνουμε» με το χέρι τη μαγιά. Μόλις λιώσει ζυμώνουμε με το αλεύρι για να γίνει το ζυμάρι.(Προσοχή! Μη προσθέσετε επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!!!)
Ζυμώνουμε καλά.
Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ με μια μεμβράνη από πάνω (για να μην πιάσει κρούστα) και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
2 εκδοχές τώρα. Αν βιάζεστε, το αφήνετε να ξεκουραστεί μόνο μια φορά και μετά κατευθείαν ψήσιμο όπως θα δείτε παρακάτω (έτσι το κάνω όλες αυτές τις ημέρες που δεν θέλω να περιμένω). Στη δεύτερη εκδοχή που ακολουθεί, του δίνετε μια ώθηση για να γίνει θεϊκό το ψωμάκι σας! Και στις 2 εκδοχές γίνεται ένα χειροποίητο ψωμί μμμμ μιαμ!!!
2η εκδοχή με περισσότερη “περιποίηση” 🙂
Το βγάζουμε από τη σακούλα, το ξαναζυμώνουμε λίγο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Και εδώ ισχύει ότι όσο περισσότερη ώρα το αφήσουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο. (Η Μαίρη μου είπε ότι πολλές φορές το βάζει στο ψυγείο όλο το βράδυ και το ψήνει το πρωί. Όπως επίσης ότι όταν βιάζεται πολύ δεν το βάζει καθόλου. Πάλι βγαίνει πολύ νόστιμο.)
Όταν το βγάζουμε από το ψυγείο το αφήνουμε πάλι μια ώρα να ξεκουραστεί.
Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι για να μην κολλήσει (εγώ βάζω κατευθείαν λαδόκολλα και είναι οκ)
Τα κάνουμε στρόγγυλα και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια μας να απλώσουν και να πάρουν σχήμα.
Δε χρειάζεται προθέρμανση ο φούρνος.
Η συνταγή της Μαίρης λέει ότι μπαίνει κατευθείαν στους 180ο με αέρα πάνω-κάτω και το ταψί στο προτελευταίο επίπεδο για 45 λεπτά με μια ωρίτσα. Ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας.
Το δοκίμασα και στις αντιστάσεις και βγαίνει επίσης σούπερ!!! (εμένα μου άρεσε και λίγο περισσότερο)
Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μυρωδιά που αναδύεται καθώς ψήνεται! Μυρίζει όλο το τετράγωνο ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ!!! Σου έρχεται λυποθυμία!!! 🙂 Μόλις ψηθεί και είναι ζεστό ζεστό, δοκιμάστε το με λίγο βουτυράκι! Θα πάθετε πλάκα!
Το λάτρεψα για ένα ακόμη λόγο. Γιατί μου θυμίζει πολύ το ψωμί των παιδικών μου χρόνων, εκείνο το ψωμί που αγόραζε η μαμά μου από το φούρνο της γειτονιάς, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και νόστιμα…
Κάντε το και στείλτε μας εντυπώσεις αν θέλετε!
Καλή όρεξη λοιπόν!
Αν θέλεις μπορείς να δεις και συνταγή για τη λαχταριστή λαγάνα μας
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτή τη συνταγή για να τη διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή της και των φωτογραφιών χωρίς άδεια!)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
69 Comments
θα το κάνω οπωσδήποτε! Eυχαριστούμε!
Nα το κάνεις, να το κάνεις και θα περιμένουμε εντυπώσεις!!! 🙂
Πραγματικά πάρα πολύ καλη η συνταγή σου! Από τα τελειότερα σπιτικά ψωμιά που έχω φάει εγώ και οι καλεσμένοι μου! Μπράβο! Να ξέρεις ότι εγώ το δοκίμασα και με αλεύρι ολικής και βγήκε τρομερό με την μόνη διαφορά ότι θέλει περισσότερο αλάτι για να είναι πιο γευστικό!
Δεν έχω λόγια….. Με γύρισες στα παιδικά μου χρόνια!!! Τέτοια γεύση είχα να απολαύσω από παιδί!!! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!!! Να χαίρεσαι την οικογένεια σου κορίτσι μου!!!
Το ψωμακι σου το φτιαχνω εδω και 1 ετος κοντα και τρελλαινονται τα κοριτσακια μου+ Απλα εγω το φτιαχνω στην Κυπρο και χρησιμοποιω αλευρι χωριατικο το μισο και το αλλο μισο αλευρι μαλακο και μαγια ξερη του lidl. Και γινετε τελειιιιοοοοο!
Λοιπόν το ψωμί το έφτιαξα, μισή δόση, 1φακ.ξηρη μαγιά, αλεύρι κίτρινο παπαφίλη (κοινώς ότι είχα) τα γραμμάρια όμως ακριβώς όπως έλεγες. Έκανα την σύντομη εκδοχή. Ένα έχω να πω…. ΜΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ!!!! Είναι πεντανόστιμο, το ξεπαστρεψαμε, βλέπω να γίνομαι 100 κιλά και ο φούρναρης να χάνει πελάτη. Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ!!!
Επίσης στη διαδικασία, το ζυμωσα στο μίξερ και το άφησα να ξεκουραστεί στη μπασίνα του μίξερ σκεπασμένο με μεμβράνη μέσα στο φούρνο στους 30°C
Τι τέλειο ψωμί είναι αυτό!!! Εγώ το λέω τραγανο-αφράτο!!! Χρόνια κάνω ψωμί αλλά αυτό είναι το πιο αφράτο!!! Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας αυτή την συνταγή!!!
Το σχόλιο είναι του άντρα μου: ” το καλύτερο ψωμί που έφαγα ποτέ”. Μπράβο σας! Επίσης ξανά μπράβο για τις πολύ κατατοπιστικές οδηγίες?!? Πολύ σημαντικό?
Γεια σας. Σκέφτομαι να φτιάξω το ψωμάκι Σας σήμερα με ολικής. Δυο πράγματα θέλω να ρωτήσω. Για τη μαγιά ξερή, 10 γρ εννοείται στο σύνολο βάζω 10? Και στο ζύμωμα, 2 ζυμωματα και ένα τρίτο όταν βγει από ψυγείο? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Το έκανα αλλά επειδή όπως προειπαν η ζυμη κολλούσε πολύ εγώ έβαλα λίγο λαδάκι στα χέρια μου και αμέσως ήρθε στα ίσα του ..
Καλησπέρα.Το νερό για το ψωμί είναι χλιαρό ή απλά θερμοκρασία βρύσης
Αν δεν έχω το αλεύρι αυτό μπορώ να βάλω για όλες τις χρήσεις;
μπορω να αντιακταστησω την φρεσκια μαγια με ξηρη; και αν ναι σε τι αναλογια; επισης μπορω να χρησιμοποιησω και αλευρι ολικης ή πολυσπορο;
Αναστασία μου, 2 κουταλάκια ή 7gr ξερής μαγιάς (όσο έχουν συνήθως τα φακελάκια δηλαδή) αντιστοιχούν σε 30 gr νωπής μαγιάς (σύμφωνα με το βιβλία της κ. Βουτσινά). Άρα στη δική μας περίπτωση, τα 50 γραμμάρια νωπής αντιστοιχούν σε περίπου 10 γραμμάρια ξερής. Βέβαια λένε ότι η ξερή μαγιά είναι πιο ισχυρή από την νωπή, όμως δεν το ξέρω αυτό με σιγουριά, γιατί πάντα χρησιμοποιώ νωπή για αυτό το ψωμί. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με άλλο αλεύρι, αλλά μόλις μπορέσω θα το δοκιμάσω για να δω αν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καλό και θα ενημερώσω το άρθρο. 🙂
Tο νερό χλιαρό ή θερμοκρασία δωματίου;
το νερό από τη βρύση κατευθείαν, με τη θερμοκρασία που έχει 🙂
το εκανα τελιακ οπως μας το εδωσες αλλα παρατηρησα τα εξης 3: πρωτον κολλουσε η ζυμη με αποτελεσμα να προσθεσω και λιγο απλο αλευρι αλλα επειδη ειδα οτι συνεχισε να κολλαει δεν εβαλα περισσοτερο. δευτερον, αφου ψηθηκε και το εκοψα μου μυριζε πολυ εντονα η μαγια και αναρωτιεμαι μηπως θα επρεπε να εχουμε βαλει λιγοτερη και τριτον, μου βγηκε σφιχτο, νοστιμο αλλα σφιχτο. ετσι θα επρεπε να ειναι;
Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης έως αρκετά κολλώδης, δεν είναι πρόβλημα αυτό, ίσα ίσα το θέλουμε. (για να καταλάβεις όταν το φτιάχνω, μετά βγάζω το ζυμάρι από τα χέρια μου με μαρίζ). Σίγουρα δεν πρέπει να είναι ένα σφιχτό ζυμάρι, ούτε καν να πλησιάζει το σφιχτό. Αν όμως έγινε σαν χυλός τότε έπεσε πολύ νερό 🙁 Στις ζύμες γενικά είναι καλό να μην προσθέτουμε έξτρα αλεύρι μετά το ζύμωμα για να το “φέρουμε”, αυτός είναι και ο λόγος που σου έγινε σφιχτό. Κανονικά δεν είναι σφιχτό το συγκεκριμένο. Εναλλακτικά δοκίμασε να βάλεις το νερό σταδιακά και όχι όλο με τη μια και όταν έρθει στην κατάλληλη μορφή σταμάτα να βάζεις έστω και αν έχει ακόμη. Έτσι κάνω πάντα και εγώ. Η μαγιά έχει έντονη μυρωδιά, είναι λογικό όμως, δεν είναι κάτι παράλογο. Επίσης για κάθε μισό κιλό αλεύρι που χρησιμοποιούμε για ψωμί η αναλογία της νωπής μαγιάς είναι 20 με 25 γραμμάρια. Έτσι και εδώ, 1 κιλό αλεύρι, 50 γραμμάρια μαγιά, όπως μου είπε η Μαίρη και όπως το φτιάχνω και εγώ. Δεν ξέρω αν τελικά έβαλες νωπή ή ξερή μαγιά, αν σου μυρίζει όμως τόσο έντονα και δεν σου αρέσει δοκίμασε να βάλεις στη νωπή περίπου 10 γραμμάρια λιγότερο. Ελπίζω να το ξαναδοκιμάσεις και να μας πεις ευχάριστα αποτελέσματα 🙂 Κάθε φορά που θα το κάνεις θα γίνεται όλο και καλύτερο!!! 🙂
Πραγματικά υπέροχο το εκανα ακριβώς, χωρίς να ρίξω επιπλέον αλεύρι , η ζύμη λίγο κολλούσε αλλά δεν πειράζει δεν πρόσθεσα τίποτα, έγινε τέλειο!!!
Το πιο ωραίο σπιτικό ψωμί που εχω φτιάξει – δοκιμάσει!!! Συγχαρητήρια.
Το εκανα οπως τα γραφεις και εγινε τελειο! Δοκιμασα και εγω παλιά πολλες συνταγες για ψωμι αλλα αυτή δεν παίζεται!
Μονο αυτο το ψωμι θα τρωμε απο εδω και περα! Ευχαριστουμε για τη συνταγη!!!
Μπράβο Βασιλική μου! Να το ευχαριστηθείτε! 🙂
οταν το βαζουμε στο ψυγειο το τοποθετουμε παλι σε σακουλα΄?
Ναι Ρούλα μου το ξαναβάζουμε σε σακούλα. Το σημαντικό είναι να μην ξεραθεί και πιάσει κρούστα καθώς ξεκουράζεται και φουσκώνει 🙂
Αλεύρι εννοείται την φάρινα η το χωριάτικο γιατί εδώ στην Κύπρο δεν έχουμε το αλεύρι που λέτε.
Xμμ, Γεωργία μου, το αλεύρι γράφει πάνω ότι είναι ειδικό για ζύμωμα, για ψωμιά και πίτες. Φαρίνα σίγουρα όχι. Χωριάτικο αλεύρι θα βάλεις, δηλαδή το κίτρινο αλεύρι, που από όσο ξέρω το χρησιμοποιείτε αρκετά στην Κύπρο. Θα βγει πολύ νόστιμο!!! 🙂
Koρίτσια το εφτιαξα το ψωμακι!!!!!Απλα τελειοοοοοοοοοοο
με μια κόρα τραγανηηηηηη άλλο πραγμα!!!!Μονο δυσκολευτικα να το βγαλω απο την σακουλα για να το ζυμωσω!!!!
Υπέροχοοοοοοοοο!!!Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγη!!!
Νίκη μου μπράβο χρυσοχέρααααααααα!!!! 🙂 και εγώ δυσκολεύομαι να το βγάλω όλο από τη σακούλα, λίγο μένει πάντα πίσω, αλλά δεν πειράζει! Ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε!
Άντε στείλε καμιά φωτογραφία (αν έμεινε ψιχουλάκι 🙂 )
Λοιπόν το έφτιαξα και εγώ αυτό το καταπληκτικό ψωμάκι .την πρώτη φορά το έφτιαξα όπως ακριβώς περιγράφεις αλλά το ζυμάρι όταν το έβαλα στη σακούλα κόλλησε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα και δεν μπορούσα να το βγάλω και το λυπήθηκα . έτσι λοιπόν την επόμενη φορά έβαλα στη σακούλα και τη λεκάνη που το ζύμωνα και έτσι δεν κόλλησε στη σακούλα καθόλου από το ζυμάρι μου. δεν άλλαξε τίποτα μπορώ να πω έγινε εξίσου τέλειο….τώρα θα πειραματιστώ με διάφορα αλεύρια και θα σου στείλω τα αποτελέσματα… αυτό που θα ήθελα όμως να ρωτήσω είναι πόσες μέρες κρατάει αυτό το ψωμάκι;;; γιατί σκέφτομαι να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα για να μη ζυμώνω συνέχεια μιας και δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο .
Μπράβο Κωνσταντίνα μου!!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις αποτελέσματα και από άλλα αλεύρια!!! Να σου πω την αλήθεια δεν έχω ιδέα πόσο κρατάει γιατί πραγματικά δεν έμεινε ποτέ πάνω από 2 μέρες, το τρώμε όλο αμέσως, οπότε δύσκολο να υπολογίσω 🙂 Στις 2 μέρες ήταν όμως ολόφρεσκο όπως την πρώτη σχεδόν μέρα. Κάποιοι κάνουν τη ζύμη και την κρατάνε στην κατάψυξη και όταν θέλουν να ψήσουν την βγάζουν, όμως δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα γιατί δεν το έχω κάνει :/ Λένε ότι μια ζύμη κρατάει στην κατάψυξη περίπου ένα με δύο μήνες. Θα το δοκιμάσω όμως και θα ενημερώσω 🙂
Θαα ήθελα να σε ρωτήσω.Την πρώτη φορά μου εγινε σα λαγάνα δε φούσκωσε πολύ.τη δεύτερη φούσκωσε κάπως.γενικά φουσκώνει ; Τί μπορεί να κάνω λάθος;
Να σου πω. Η Μαίρη που μου έδωσε τη συνταγή μου είπε ότι η μαγιά κάνει “κύκλους” στο φούσκωμα. Επειδή το συγκεκριμένο το αφήνουμε πολύ ώρα να ξεκουραστεί, μπορεί να το δείς να είναι φουσκωμένη η ζύμη τη μια στιγμή και μετά από λίγο να ξεφουσκώσει λιγάκι. Μετά από λίγο πάλι θα φουσκώσει. Αυτοί είναι οι “κύκλοι” της μαγιάς και το εντόπισα και στη δική μου ζύμη κάποιες φορές. Πάντα το έπαιρνα για να το ζυμώσω όταν ήταν φούλ φουσκωμένο. Επίσης κάτι άλλο ΣΟΥΠΕΡ σημαντικό είναι ότι δεν ξαναζυμώνουμε πριν το βάλουμε στο ταψί για ψήσιμο. Δηλαδή το παίρνουμε και το απλώνουμε λίγο με τα χέρια να πάρει σχήμα, μόνο αυτό, δεν το πειράζουμε ξανά με ζύμωμα. Οπότε ανακεφαλαιώνοντας: Κάνουμε ένα πολύ καλό πρώτο ζύμωμα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί, στη δεύτερη φάση το ζυμώνουμε λίγο, το βάζουμε ψυγείο και στην τρίτη φάση που είναι έτοιμο να μπει στο ταψί, δεν ζυμώνουμε καθόλου το παίρνουμε και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας για να πάρει το σχήμα. 🙂
Το εφτιαξα και βγηκε τελειο… μπραβο σου και μπραβο και στην Μαιρη
Βεβαια και η ποιοτητα του αλευριου παιζει ρολο στο ποσο καλο ψωμι θα φτιαξεις… αλλη μαρκα μπορει να μην ειναι τοσο καλη παρ’ ολο που θα ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες… Την επομενη φορα θα το φτιαξω με προζυμι που βρηκα μια ωραια συνταγη και θα δω διαφορα
Μπράβο Ηλία, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!! Αν έχεις συνταγή για προζύμι την θέλουμε και εμείς!!! 🙂 Να μας την γράψεις σίγουρα!!! 🙂
Το έφτιαξα κι εγω!!!!!!!! Μου φούσκωσε τέλεια , σήμερα είχαμε και ψάρια οπότε ταίριαξε τέλεια!!! Πραγματικά αυτό το ψωμί μυρίζει…ΜΑΜΑ!!!!!!!! Μοσχοβολάει η μαγιά!!!
Η αλήθεια είναι ότι όντως μύριζε πολύ έντονα η μαγιά! Αλλά αυτά είναι καθαρά γούστα του καθένα, προσωπικά την επόμενη φορά θα βάλω σίγουρα λιγότερη!
Ελπίδα μου πολύ χαίρομαι που σας άρεσε το ψωμάκι μου! 🙂 Είναι όντως φοβερό! Όσο για την μαγιά, αν και είναι όντως γούστα του καθένα, εγώ θα γυρίσω στην φράση που γράφω μέσα στο κείμενο. Μυρίζει “αληθινό ψωμί”! Επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε κάθε μέρα τέτοιο ψωμί, έχουμε αφήσει λίγο πίσω στη μνήμη μας πως μυρίζει πραγματικά το νόστιμο, αφράτο, πραγματικό, αληθινό, ψωμάκι. Η μαγιά λοιπόν δίνει την έντονη μυρωδιά του ψωμιού, αλλά θεωρώ ότι αυτή είναι η πραγματική “ψωμένια” μυρωδιά. 🙂
Ναι Ναι πραγματικά!! Έχεις δίκιο!!! Μυρίζει…μαμά!! Πραγματικά πως μας έχουν κάνει.. Να σαι καλά!! Θα το ξαναφτιάξω!!!
Εξαιρετικό το ψωμάκι!!!! Μοσχομυριζει το σπιτι κ αν κ αρχάρια στο σπιτικό ψωμι βγήκε πολυ πολυ καλο.το μονο που με δυσκόλεψε ειναι το πεντάλεπτο που ζυμωνουμε την ζύμη,επειδή ηταν αρκετά ρευστή κ κολλάει στα χερια.παρολα αυτα ομως το αποτέλεσμα ηταν φανταστικό 🙂
Πολύ χαίρομαι Roditsa που το απολαύσατε! Είναι όντως φοβερό σπιτικό ψωμάκι! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂
Γεια σας, σας ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγή!
Δεν είναι πολυ το αλάτι γι αυτή την ποσοτητα ψωμιού; εγώ βάζω 1,5 κουταλακια αλάτι σε 3 κιλά αλευρι. Μια αλλη φορά ακολουθησα παρομοια συνταγή και έβαλα 1 κουτάλι σουπας σε 1 κιλό και δεν τρωγόταν, έγινε πολυ αρμυρο.
Είναι όντως τέλειο.Εγώ δεν το έβαλα σε σακούλα αλλά σε μπωλ.και για να μην κολλάει η ζύμη μπορείτε να αλοιψετε τα χέρια σας με λιγο λαδι.Επίσης,την δεύτερη φορά,πρόσθεσα 1 κουτ.ζάχαρη κι έγινε ακόμα καλύτερο!ευχαριστούμε
Μπράβο Σταυρούλα! Πολύ καλά τα tips σου! Χαίρομαι που σας άρεσε! 🙂
Ευχαριστώ πάρα πολύ είναι τέλειο το ψωμάκι απλά εγώ πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο και αφερεσα 30ml νερό το εβαλ α σε λεκανη και χρησιμοποιώ 500gr χωριάτικο και 500gr για όλες της χρήσεις
Εγώ έχω αλεύρι από σκληρό σιτάρι χωριάτικο κάνει για το ψωμί;;;;
Καλημέρα Χριστίνα! Ναι βεβαίως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις,είναι ότι πρέπει! 🙂
Παιδια καλημερα! Εγω θα ηθελα να ρωτησω οτι στη συνταγη γραφει 2μιση κουταλακια αλατι… μεσα στο νερο η απευθειας το βαζω μεσα στο ζυμαρι? Γιατι δεν ειδα να αναφερεται καπου το σχετικο κομματι…
Λαθος post εκανα και ζητω συγνωμη… μολις τωρα ειδα οτι αναγραφεται πανω πανω…
Καλησπέρα Διονύση. Ναι αναφέρει τη μίξη του αλατιού με το αλεύρι μέσα στη συνταγή : ) Καλή επιτυχία για το ψωμάκι και μη ξεχάσεις να μας στείλεις εντυπώσεις!
Καλησπέρα σας!! Κ Εγω το εκανα απλα μ πολλες παραλαγες! Για παράδειγμα :εβαλα 700γρ. Αλεύρι Γ.Ο.Χ και 300γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης. Δεύτερον κοσκινισα ολο το αλεύρι και το πιο σημαντικό την μαγιά την εκανα προζύμι ( σε ενα μπωλ δηλαδή την διέλυσα με ενα απ τρια ποτήρια χλιαρό νερό που ζηταει η συνταγη προσθέτοντας 1κγ αλάτι, 1κγ ζαχαρη κ 1 κγ αλεύρι… Κ το αφησα σκεπασμένο με μεμβράνη για15′)…
Θέλω να ρωτήσω την επόμενη μέρα τρίβετε καθόλου?
Γεια σου Αγγελική! Όχι την επόμενη μέρα δε τρίβεται καθόλου, άλλωστε αν τριβόταν δε θα ήταν και πολύ επιτυχημένο! 🙂
Καλησπέρα!!! Η συνταγή δεν περιγράφεται!!! Έφτιαξα τη μισή δόση κ βγήκε υπέροχο!! Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική διότι το ζυμάρι βγήκε ας πούμε λασπωτό..όμως όπως είδα μετά στα σχόλια αυτό πρέπει να γίνεται..έτσι το έβαλα στον φούρνο κ βγήκε απερίγραπτα τέλειο το ψωμί!! Μάλιστα είχα μόλις 480γρ απ’το αλεύρι κ συμπλήρωσα με λίγο από το αλεύρι ολικής άλεσης… Ντάξει…
Το ψωμί διατηρείται 5μερες μαλακό κ εύγευστο κ μοιρωδάτο όπως την στιγμή που βγαίνει από τον φούρνο ❤️ κ τα παιδάκια μου ξετρελάθηκαν να κόβουν μπουνιές.
Φτιάχνω χρόνια ψωμί με ξερή μαγιά κ αναμονή 1 κ 2 ώρες…
Όμως ως εδώ!!!
Σ’ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτήν την υπέροχη συνταγή!!!
Μαρία μου, εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Να το ευχαριστηθείτε το ψωμάκι σας, να είσαστε πάντα γεροί!
Επειδή τυγχανω καταγόμενος απο τον κισσό Πηλίου θεωρησα οτι είχα υποχρέωση να δοκίμασω την συνταγη την οποία εκ προοιμίου διαπιστωσα εξαιρετική.Απλα πρόσθεσα ενα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στην μάγια για δέκα λεπτα ,ενα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ,24 ώρες στο ψυγειο και ψήσιμο στον ξυλοφουρνο.Τέλειο αποτέλεσμα,απλουστατη κατασκευή ,συγχαρητήρια κύριες μου!
Έχεις το εξαιρετικό προνόμιο του ξυλόφουρνου, σε ζηλεύω τόσο πολύ! 🙂 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
Κανω εδω και 10 χρονια δικομου ψωμι με λιγο κουρκουμα και μισο σκληρο απο μυλο και μισο μαλακο αλευρι. Χρησιμοποιουσα ξηρη μαγια για ευκολια αλλα το ψωμι τριβοταν. Αγορασα βιολογικη μαγια και βγηκε τελειο. Η μητερα μου ζυμωνει με προζυμι. Μου εδωσε λιγο απο το δικο της και την δευτερη φορα δεν μπορω να περιγραψω τη γευση και το αρωμα. Εκανα και το λαθος να προσθετω αλευρι. Ισως εφταιγε και αυτο. Ευχαριστουμε πολυ.
Είναι πραγματικά απίστευτο ψωμί, εδω και 2 εβδομάδες ζυμώνω συνέχεια και τρώμε μόνο αυτό το ψωμί
Θα ηθελα ομως περισσοτερες πληροφοριες για την σακουλα, ειδοα κλπ γιατι κολουσε πολυ και εχασα ζυμη.
Προφανως εννοεις 630ml ΣΥΝΟΛΙΚΑ διοτι δεν μπορω να φανταστω τι λασπη θα γινει στο 1 κιλο αλευρι τα 3*630 (σχεδον 2 λιτρα νερο)
Ενα προβλημα που συνανταω συχνα στις συνταγες για ψωμι ειναι οτι οταν κρυωσει (την επομενη μερα δηλαδη) το ψωμι τριβεται, διαπιστωσα οτι αυτο συμβαινει διοτι δεν εγινε σωστο πλασιμο κατι το οποιο δυστηχως γινετε μονο σε μιξερ.
Σε αυτη την συνταγη πολυ θα θελα να πει καποιος την επομενη μερα τι γινετε.
Nick φυσικά συνολικά, αλλιώς δε θα έγραφα ποτήρι, μάλλον θα έγραφα μικρή κανάτα. 🙂 Πίστεψε με, αν την επόμενη μέρα τριβόταν δε θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Όπως γράφω και στη συνταγή, το ότι παραμένει σούπερ ακόμη και μέρες μετά είναι στα ατού του. 🙂
Γεια σας, στην συνταγή λέτε ψήνουμε σε αέρα πάνω κάτω. Νομίζω οτι αυτό δεν υπάρχει. Ο φούρνος μου έχει ή αέρα ή πάνω κάτω. Δεν έχει επιλογή και για τα δυο. Επίσης σε όλη την διαδικασία το ζυμάρι είναι κολλώδες, είναι σωστό αυτό ή σημαίνει ότι δεν ζυμώνω αρκετά; Η γιαγιάδες λένε να διορθώνω με έξτρα αλεύρι ώστε να μην κολλάει, σωστό ή λάθος;
Ευχαριστω πολύ
Επίσης θα ήθελα να ξέρω πως καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο ψημένο;
Στα 45’ πάνω κάτω 180 του φούρνου μου φαίνεται ότι θέλει ακόμα, θέλει όμως; Υπάρχει τρόπος να το τεστάρουμε;
Alex θα σου απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα. 🙂 Όταν μου έδωσε τη συνταγή η Μαίρη μου είπε αέρα πάνω κάτω. Το βρήκα στο φούρνο μου, οπότε δεν αναρωτήθηκα αν αυτό είναι κάτι που έχουν όλοι οι φούρνοι. Πρόσφατα μάλιστα το δοκίμασα πρώτη φορά στις αντιστάσεις κατά λάθος και έγινε εξίσου σούπερ (εμένα μου άρεσε και περισσότερο 🙂 ). Οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις και έτσι.
Φούρνος από φούρνο διαφέρει. Το χρόνο τον προσαρμόζεις στον δικό σου. Αρκεί το ψωμάκι να πάρει αυτό το ωραίο χρυσαφένιο/ψωμένιο χρώμα όπως στις φωτό.
Η ζύμη είναι όντως κολλώδης, ελαστική και μαλακή. Έτσι τη θέλουμε και αυτό θα κάνει τη διαφορά. Δεν βάζουμε έξτρα αλεύρι τουλάχιστον σε αυτή τη συνταγή γιατί θα βγει σκληρό. Όταν θα έρθει η ώρα να ζυμώσεις, θα βάλεις ελαιόλαδο στα χέρια σου και θα πάρει αμέσως τέλειο σχήμα!
μηπως εχετε κανει λαθος στην αναλογια νωπης και ξηρης μαγιας? γιατι γραφετε οτι 50gr νωπης μαγιας ειναι αντιστιχα 10 γρ ξηρης …. εκτος οτι δεν υπαρχει φακελακι ξηρης 10γρ η αναλογια ειναι 9γρ ξηρης=25γρ νωπης
ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΩΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ EDIT ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΡΘΩΣΩ…
Η ξηρή μαγιά είναι προϊόν αποξήρανσης της νωπής μαγιάς, γεγονός που την καθιστά πολύ εύχρηστη, εύκολα συντηρήσιμη και με μεγάλη διάρκεια ζωής. Η αναλογία της ξηρής με τη νωπή μαγιά είναι 1:3 (δηλαδή 1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 3 μέρη νωπής, 8 γρ. ξηρής μαγιάς αντιστοιχούν σε 24 γρ. νωπής).
Καλημέρα σήμερα είδα τη συνταγή το έφτιαξα και ο μικρός ξετρελαθηκε είναι φανταστικό μόνο που εγώ έβαλα ξεχωριστά τη μαφία με το νερό και τη ζάχαρη το άφησα 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγια κ μετά το έριξα στο αλεύρι με το αλάτι.
ΤΕΛΕΙΟ!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!! ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ, ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΨΩΜΙ. ΕΠΡΑΞΑ ΟΡΘΩΣ, ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑ ΕΣΑΣ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΑΣ, ΑΛΛΑ & ΣΤΗΝ Κα. ΜΑΙΡΗ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ.