Η Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα του 1984
Ένα ακόμη διαμαντάκι ανάμεσα στις γιορτινές μας μέρες για τη Θεσσαλονίκη. Και το καλύτερο είναι ότι έρχεται από το παρελθόν.
Ένα βίντεο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ από τη γιορτινή Θεσσαλονίκη του 1984 που μας ταξιδεύει σε μέρη που ίσως κάτι να μας θυμίζουν.
Πολλοί από εμάς μπορεί τότε να ήμασταν παιδιά, μωρά, να έχουμε φωτογραφίες από τότε. Και έχουν τα ίδια χρώματα με αυτά του ντοκιμαντέρ. Έχουν την ίδια μυρωδιά και την ίδια γεύση.
Θα βρεις και θα δεις οπωσδήποτε και το βίντεο παρακάτω, αλλά εγώ σου έκοψα αποσπάσματα από τις εικόνες που μου έκαναν εντύπωση και ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σου. Έτσι λοιπόν θα ταξιδέψουμε και με φωτογραφίες και θα τις βλέπουμε μαζί μια – μια.
Πρόσεξες την επιγραφή; Αφοί Λαμπρόπουλοι! Και από πάνω η εορταστική πινακίδα που εύχεται “ευτυχισμένες γιορτές” σε διάφορες γλώσσες.
Το ertnews.gr γράφει λοιπόν για αυτό το ντοκιμαντέρ.
Η Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα του 1984
Για τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:
Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
Πρόκειται για σειρά ντοκιμαντέρ η οποία ερευνά και προβάλλει θέματα από τη ζωή της Βόρειας Ελλάδας.
Η συγκεκριμένη εκπομπή με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης μεταφέρει τον θεατή, μέσα από μια ποιητική ματιά, στην ατμόσφαιρα των ημερών των Χριστουγέννων.
Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη to 1984 και προβάλλει τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν τη δομή της. Εικόνες από την πόλη της Θεσσαλονίκης πλαισιώνονται με ψαλμούς από τη παιδική χορωδία της Αγίας Τριάδας ενώ ακούγεται η φωνή της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη, η οποία απαγγέλλει αποσπάσματα από ποιήματά της για τα Χριστούγεννα: “Παραμονή της Γέννησης” (1940), “Το ταξίδι των Μάγων” (1955).
Εμφανίζεται επίσης και παίζει η μουσική μπάντα του Παπάφειου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.
Αυτή είναι η είσοδος του Παπάφειου στην οδό Παπάφη. Που αλλού; Αν προσέξεις δεν υπάρχουν καθόλου φανάρια όπως σήμερα και ας ήταν διασταύρωση. Στο βίντεο θα προσέξεις και τον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο ως… μονόδρομο.
Κεντρικές φιγούρες στην αφήγηση δυο μικρά παιδιά που γυρνούν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας και λένε τα κάλαντα με το κλαρίνο και το νταούλι τους.
Παρακολουθούμε επίσης σπάνια πλάνα από βιοτεχνία χειροποίητων γυάλινων χριστουγεννιάτικων στολιδιών από φυσητό γυαλί, καθώς η Θεσσαλονίκη διατηρούσε ζωντανή την παράδοση της γυάλινης φυσητής μπάλας.
Στο βίντεο θα δεις τον τρόπο που δημιουργούσαν τις φυσητές γυάλινες μπάλες που είχαμε στο χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας. Η τεχνική γινόταν με το στόμα.
Ο φακός καταγράφει τα στάδια της διαδικασίας την ώρα που η εργάτρια κατασκευάζει τα χειροποίητα στολίδια με την τεχνική του φυσητού γυαλιού.
Βλέπεις τα κουτιά με τις γυάλινες μπάλες πίσω από την κυρία; Πόσες αναμνήσεις. Ίσως κάποια από αυτές τις μπάλες να βρέθηκε στο δικό σου σπίτι. Στο βίντεο η κυρία αναφέρει ότι έχει “πέσει” η δουλειά επειδή έχουν μπει στο εμπόριο οι πλαστικές χριστουγεννιάτικες μπάλες. Τι ακολούθησε το ξέρουμε όλοι.
Περιλαμβάνεται η μαρτυρία της λαογράφου καθηγήτριας Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος για τα εορταστικά έθιμα της πόλης. Η εκπομπή επισκέπτεται επίσης τον ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού που κτίστηκε τη δεύτερη δεκαετία του 14ου αι. Στις σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής μας ξεναγεί ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης με έμφαση στην απεικόνιση της Γέννησης του Χριστού και του Προσκυνήματος των Μάγων στην Παναγία.
Τέλος, περιέχονται σκηνές από εορταστικές αγορές, παιχνίδια και εμπορικούς δρόμους χαρακτηριστικές της Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.
Τα κλασικά ποδηλατάκια και το καροτσάκι με την κούκλα. Έχω την εντύπωση ότι οι άσπρες τσαντούλες που κρέμονται είναι Bibibo.
Μερικά από τα πιο κλασικά στολίδια εκείνης της εποχής. Αγαπημένα και λατρεμένα.
Η ταμίας στο τμήμα παιχνιδιών του πολυκαταστήματος “Αφοί Λαμπρόπουλοι” που αργότερα μετονομάστηκε σε Notos Galleries.
Δες και το βίντεο τώρα από το ertnews.gr
Έτος παραγωγής: 1984, Σκηνοθεσία: Λένα Βουδούρη, Ιδέα, ρεπορτάζ: Χρίστος Χριστοδούλου, Κυριάκος Γεωργίου, Φωτογραφία: Φώτης Μητσιάκης
Αν θέλεις να πάρεις λίγη ακόμη γεύση από τη Θεσσαλονίκη των παιδικών μας χρόνων, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το άρθρο “Βόλτα στη Θεσσαλονίκη του ’80. Από Κάτω Τούμπα έως Καλαμαριά – Ο χιονιάς του 1988”
Αυτό το άρθρο και το βίντεο που περιέχει, μου ξυπνάει τόσα πολλά συναισθήματα! Γιατί μέσα δείχνει και τη γειτονιά που μεγάλωσα! Ένας ακόμη μεγάλος θησαυρός σε ένα βίντεο!
Βέβαια αυτό το βίντεο στο άρθρο που σου μιλάω, έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον (για όλους που έχουν ζήσει σε αυτή την πόλη) γιατί περνάει σχεδόν από όλη την πόλη, Λεωφόρο Στρατού (στην ΕΡΤ3 αλλά γράφει ΕΡΤ2 από έξω, αυτό δεν το θυμάμαι φυσικά), Έκθεση (με τον πύργο του ΟΤΕ), Αγγελάκη (με τα θρυλικά κόκκινα λεωφορεία), Τσιμισκή (Ναυαρίνου), Αριστοτέλους (πριν πεζοδρομηθεί και να και ο ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ), Εγνατία, Παραλιακή, δεν ξέρω τι να πρωτοπώ, αλήθεια!
Να το επισκεφθείς αυτό το άρθρο!
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!