Ηλιακή ακτινοβολία: Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις

Ηλιακή ακτινοβολία : Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας

Ηλιακή ακτινοβολία: Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις

Η ηλιακή ακτινοβολία και γενικά μία ηλιόλουστη μέρα κάνει τον άνθρωπο πιο χαρούμενο και ευδιάθετο. Νιώθει έτοιμος να βγει έξω και να κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα έκανε σε μία μουντή μέρα.

Εδώ έρχεται το ερώτημα : φίλος ή εχθρός ο ήλιος για την υγεία μας;

Και η απάντηση είναι: Εχθρός γιατί έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας αλλά ισχυρός φίλος αν εκτεθούμε σε αυτόν με ασφάλεια!

Πώς γίνεται αυτό; Πάμε να δούμε σε τι μας ωφελεί και τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε!

Ηλιακή ακτινοβολία : Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό μας

Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις:

Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει στην παραγωγή βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών μας και στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου. Να γιατί τον χειμώνα πολλοί από εμάς έχουμε πόνο στα κόκαλα και στις αρθρώσεις! Η βιταμίνη D συμβάλλει επίσης, στη καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

Βγείτε καθημερινά στον ήλιο για τουλάχιστον 20 λεπτά, έχοντας εκτεθειμένη όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός σας μπορείτε. Όχι όμως κατά τις μεσημεριανές ώρες!

Συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, με τα οποία ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και η άμυνα του οργανισμού

Αυξάνεται ο σχηματισμός της αιμοσφαιρίνης γιατί διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος

Απώλεια βάρους. Η άθληση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ πιο ωφέλιμη από ότι σε εσωτερικούς, γιατί ερχόμαστε σε επαφή με το φως του ήλιου το οποίο συρρικνώνει τα κύτταρα του λίπους κάτω από την επιδερμίδα μας

Γυμναστείτε σε υπαίθριο χώρο

Καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία. Εκκρίνεται η ορμόνη της σεροτονίνης η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή κίνηση, την ευεξία και την αισιοδοξία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης. «Η ορμόνη της ευτυχίας»!

Το καλοκαίρι είμαστε πιο ευδιάθετοι, σε αντίθεση με τον χειμώνα

Μειώνει την ευπάθεια σε βακτηριακές μολύνσεις



Καλύτερος ύπνος. Παράγεται η ορμόνη της μελατονίνης η οποία δρα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας και μπορεί να καταπολεμήσει και τις αϋπνίες. Επειδή τα μάτια μας έχουν ανάγκη το φως του ήλιου, η ηλιακή ακτινοβολία μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα δερματοπάθειας όπως είναι το έκζεμα, η ακμή και η ψωρίαση.

Κατά την έκθεση μας στο ήλιο μαυρίζουμε γιατί παράγεται μελανίνη η οποία είναι ο μηχανισμός άμυνας του δέρματος μας ενάντια στον ήλιο. Δέρματα με περισσότερη μελανίνη (σκούρα επιδερμίδα) μαυρίζουν περισσότερο και έχουν μικρότερη ευαισθησία από αυτά με λιγότερη μελανίνη (λευκή επιδερμίδα).

Είναι γνωστό ότι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όταν πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο και αν αυτό είναι για πολλές ώρες, τότε να το ανανεώνουμε τακτικά.



Τα αντηλιακά (ειδικότερα αυτά μεγάλης προστασίας) μας εξασφαλίζουν σταδιακό και ασφαλές μαύρισμα. Επιπλέον εκμεταλευόμαστε τα οφέλη που έχει η ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα μας προφυλάσσουν από την επιβλαβή της δράση.

Βρείτε αυτό που σας αναλογεί σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα μας που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο. Θα λέγαμε ότι το ίδιο συμβαίνει και στα μαλλιά και τα νύχια μας όμως είναι λιγότερο σημαντικά από ιατρικής άποψης.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις:

Εγκαύματα. Μπορεί να είναι πρώτου ή δεύτερου βαθμού και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση. Πιο ευαίσθητοι σε αυτά είναι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα δέρμα

Έντονο κοκκίνισμα και – κοινώς – τσούξιμο



Ηλίαση. Μπορεί να κρατήσει από 2 έως 8 ημέρες και να είναι ήπια ή και σοβαρή με ναυτία, πυρετό και ρίγη

Πόνο στο δέρμα, στο σώμα αλλά και πονοκέφαλο

Δερματικές παθήσεις. Λίγο – πολύ όλοι κάποια στιγμή βγάλαμε εκείνα τα μικρά κόκκινα σπυράκια με την πολλή φαγούρα

Αφυδάτωση. Θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι πιο “σκληρό” και “τραχύ”

Σκέψου το δέρμα σου να μην αναπνέει !

Ρυτίδες, ευραγγείες και πρόωρη γήρανση του δέρματος. Παράγονται ελεύθερες ρίζες στο δέρμα που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και προκαλούν καταστροφή των ελαστικών και κολλαγόνων ινών

Προβλήματα στα μάτια όπως καταρράκτης και κερατοπάθεια

Μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα μακροχρόνια αποτελέσματα όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος



Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε κάποιους ανθρώπους ανάλογα με :

  • Τον τύπο του δέρματος τους
  • Την συνολική έκθεση τους στον ήλιο
  • Την ηλικία τους

Είναι γεγονός πως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα. Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή αναπνευστικά κ.α. δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον καύσωνα για πολύ ώρα.

Μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας προσέχοντας τον εαυτό μας συστηματικά. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων – φωτοπροστασία.

Γι’ αυτό…

  • Φοράτε καθημερινά το αντηλιακό σας σε ότι κι αν κάνετε! Είναι ο σύμμαχος μας ενάντια του μελανώματος και μας παρέχει υγεία και ασφάλεια. Ανανεώνετε τακτικά κυρίως στο πρόσωπο.
  • Φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλα. Τα παιδιά ειδικά πρέπει να φορούν λευκό μπλουζάκι και να τους βρείτε το σωστό αντηλιακό.
  • Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση τις ώρες 12:00-16:00.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας και πίνετε πολλά υγρά. Τα ποτήρια νερό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10!
  • Βρέχετε το κεφάλι σας και καθίστε σε σκιερά μέρη.
  • Μη ξεχνάτε πως ακόμα και μέσα στη θάλασσα ή κάτω από την ομπρέλα, οι ακτίνες του ηλίου αντανακλούν πάνω στο δέρμα μας.

Όπως καταλαβαίνετε για να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, τον ήλιο και την παραλία, θα πρέπει να λαμβάνουμε σωστά κάποια μέτρα ασφαλείας γιατί τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι από πολύ απλά ως πολύ σοβαρά.

Εννοείται πως όλα αυτά ισχύουν και για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Ας επωφεληθούμε από αυτά που μας δίνει η φύση μέσω του ηλίου, με ευθύνη και ασφάλεια. Το καλοκαίρι θα γίνει πολύ πιο άνετο, ευχάριστο και διασκεδαστικό αν μας φροντίσουμε καλά!

… και όπως είπε ο Ιπποκράτης:

καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις !

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like