Κάστανα – 4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό

Κάστανα – 4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό

Κάστανα – 4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό

Τα λατρεύω από μικρή τα κάστανα. Έχω αναμνήσεις, να προσπαθώ να βρω κάστανα σε κάποιο φθινοπωρινό τοπίο. Να τα βλέπω από μακριά και να τρέχω για να τα βάλω μέσα στη σακουλίτσα μου.

Και ακόμη θυμάμαι αυτή τη χαρά όταν έβρισκα ακόμη ένα. Και ακόμη ένα! Να και άλλο, δεν μπορούσα να σταματήσω από τον ενθουσιασμό!

Σήμερα συνεχίζω την παράδοση και μαζεύουμε μαζί με τα μικρά μου κάστανα, όπου βρούμε καστανιά!

Και αλήθεια σου λέω! Δεν υπάρχει αυτή η λαχτάρα όταν έρχεται η ώρα να φας τα κάστανα που μάζεψες με τα χεράκια σου. Βρασμένα, ψημένα στο φούρνο ή … φυσικά στη φου φου!

Κάστανα – ο φθινοπωρινός καρπός.

Αναπτύσσονται σε ένα πράσινο, αγκαθωτό κέλυφος το οποίο όταν ξεφλουδίζεται αποκαλύπτει τον καρπό. Θα τα ψάξεις το φθινόπωρο, συνήθως από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο.

Θεωρείται «ξηρός καρπός» αν και η σύσταση τους πλησιάζει περισσότερο σε αμυλούχα τροφή.

Σημαντικά στοιχεία για τη διατροφική σύσταση

✔ 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν μόνο 149 θερμίδες! Τις λιγότερες από κάθε άλλο ξηρό καρπό!

✔ Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιέχοντας 28g ανά 100g.

✔ Είναι επίσης χαμηλότερα σε πρωτεΐνες και λίπος από άλλους ξηρούς καρπούς με μόλις 1,9g πρωτεΐνη και 2,2g λίπος.

✔ Αλλά σχεδόν όλο το λίπος στα κάστανα είναι «καλό λίπος» ή ακόρεστο λίπος.

✔ Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών με 5,1 g ανά 100 g. Κάτι που είναι σημαντικό για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

✔ Τα κάστανα παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα που ωφελούν το σώμα μας, μέσα και έξω!

4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό

1. Κρατάνε υγιές το πεπτικό μας σύστημα

Μόνο 10 ψημένα κάστανα περιλαμβάνουν το 17% της ημερήσιας ανάγκης μας σε φυτικές ίνες! Μεγάλο πλεονέκτημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν την καλύπτουμε.



Οι ίνες σε φυτικά τρόφιμα όπως τα κάστανα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Όπως και να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL και να συμβάλουν σε ένα υγιές βάρος.

2. Είναι πηγή ενέργειας

Τα κάστανα περιέχουν κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες. Τους οποίους το σώμα μας αφομοιώνει αργά για να κρατήσει σταθερή πηγή ενέργειας. Επίσης, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, δεν έχουν άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Κάστανα – 4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό
Λατρεμένα κάστανα!

3. Είναι σούπερ αντιοξειδωτικά και έχουν βιταμίνες που προστατεύουν τα κύτταρα μας

Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C! Και μάλιστα σε μια ποσότητα 12 γραμμαρίων ανά μερίδα 4-5 μέτριων κάστανων. Που αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Εκτός από σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, τα κάστανα παρέχουν και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.



Μάλιστα, τα κάστανα περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν. Δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε είναι ιδανικά τρόφιμα για την κάλυψη των θερμιδικών αναγκών σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. (πηγή)

4. Φροντίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας

Ο χαλκός που περιέχουν τα κάστανα, βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όπως και η βιταμίνη C, αυτό το ιχνοστοιχείο υποστηρίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων, του ανοσοποιητικού συστήματος και των οστών και βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Περίπου 10 ψημένα κάστανα παρέχουν το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας!

Κάστανα – 4 οφέλη για την υγεία από τον σούπερ καρπό
Αν βρεθείτε με τα παιδιά σε μέρος με καστανιές, δείξτε τους πώς είναι. Θα ενθουσιαστούν!

Πως θα τα φας!

Ψημένα στο φούρνο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.

Τα χαράσσουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι σχηματίζοντας έναν σταυρό. Με αυτόν τον τρόπο ψήνονται πιο γρήγορα και δεν σκάνε.



Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό, για να μην αφυδατωθούν. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά.

Βρασμένα

Να σου πω ότι τα βρασμένα καστανα είναι η λατρεία μου και έχω κάνει διατριβή στο πώς να γίνει ευκολότερη η διαδικασία.

Λένε ότι όπως στα ψητά, έτσι και στα βραστά, αν δημιουργήσουμε μια σχισμή στα καστανα με τη μύτη του μαχαιριού ή αν σχηματίσουμε ένα σταυρό θα τα βοηθήσουμε να βράσουν καλύτερα και να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα.

Πφφ, το δοκίμασα. Πολύς κόπος για μικρό αποτέλεσμα.

Βρήκα όμως το tip αυτό που με έχει σώσει!

Εγώ λοιπόν τα μεταφέρω στη χύτρα (οκ, αν δε θες στην χύτρα τότε στην κατσαρόλα απλά θα πάρει λίγο περισσότερη ώρα) και τα καλύπτω με νερό.

Βάζω ένα κουταλάκι αλάτι και ανακατεύω. Το αλατισμένο νερό κάνει όλη τη διαφορά και διαπιστώνω ότι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα!

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Στη χύτρα τα αφήνω 15 με 20 λεπτά για να γίνουν μαλακά. Στην κατσαρόλα, με το που πάρει βράση μετράμε 25-30 λεπτά.

Tip για να ξεφλουδίζονται εύκολα:

Να τα ξεφλουδίσεις ζεστά (αλλά όχι καυτά). Αν τα αφήσεις να κρυώσουν θα ξεφλουδίζεται πιο δύσκολα η εσωτερική φλούδα τους.

Κάστανα στην κουζίνα

Τα καστανα δένουν τέλεια σχεδόν παντού (για εμένα). Κάνεις τα πάντα με αυτά! Σε σαλάτες, σε γέμιση, σε σούπες (έχεις δοκιμάσει καστανόσουπα;). Αλλά θα ενθουσιαστείς με το πόσο καλά ταιριάζουν συνοδευτικά με μήλο, λάχανο και μανιτάρι!

Όπως και αν τα προτιμάς είναι σίγουρο ότι κάνεις καλό στην υγεία σου! Αλλά και στους γευστικούς σου κάλυκες, μιας και είναι πεντανόστιμα!

Λίζα

Μοιράσου αυτό το άρθρο για να δουν και άλλοι τα μοναδικά οφέλη από τα λατρεμένα μας καστανα! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like