Παπαβέντσης: Δώστε στα παιδιά σας παραδοσιακά ελληνικά γιαούρτια

Παπαβέντσης: Δώστε στα παιδιά σας παραδοσιακά ελληνικά γιαούρτια

Παπαβέντσης: Δώστε στα παιδιά σας παραδοσιακά ελληνικά γιαούρτια

Σε ποστ του στο facebook ο παιδίατρος μας κ. Στέλιος Παπαβέντσης ανέλυσε έρευνα για τη διατροφική αξία των γιαουρτιών.

Όσα λέει είναι πολύ σημαντικά για τη βρεφική και παιδική διατροφή μιας και οι γονείς πρέπει να προσφέρουν τροφή έχοντας επίγνωση του τι δίνουν στα παιδιά τους. 

Διαβάστε το κείμενο:

Αυτή η έρευνα ανέλυσε την διατροφική αξία 921 προιόντων γιαουρτιού σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Βρήκε καταρχήν ότι η ποικιλία στις συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών και στην διατροφική αξία ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα είναι τεράστια.

Δηλαδή ΔΕΝ είναι όλα όσα λέγονται “γιαούρτια” γιαούρτια, ως προς την αξία τους.

Παπαβέντσης: Δώστε στα παιδιά σας παραδοσιακά ελληνικά γιαούρτια

Βρήκε ακόμα ότι η μέση συγκέντρωση σε απλά σάκχαρα στα παιδικά γιαούρτια ήταν 10.8 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια γιαουρτιού. Στα φρουτο-γιαούρτια 11.8 γραμμάρια στα 100.

Και τα σάκχαρα αντιπροσώπευαν πάνω από το 45% της συνολικής ενέργειας – θερμίδων της τροφής. Συγκεντρώσεις και ποσοστά υπερβολικά, που ανήκουν στην κατηγορία των “γλυκών”.

Πολύ πάνω από τα “υγιεινά” προϊόντα τα οποία δεν πρέπει να έχουν πάνω από 5γρ ανά 100 γρ τροφής απλά σάκχαρα. Και δεν πρέπει να προέρχεται η ενέργειά τους πάνω από 20-30% από απλά σάκχαρα.

Βρήκε επίσης ότι τα φυσικά ή ελληνικά γιαούρτια είχαν δραματικά λιγότερη συγκέντρωση απλών σακχάρων.

Kατά μέσο όρο 5 γραμμάρια ως επί το πλείστον λακτόζης – και όχι των άλλων απλών σακχάρων φρουκτόζη σουκρόζη κλπ – ανά 100 γραμμάρια της τροφής.

Επιπλέον, 55% των γιαουρτιών χαμηλών λιπαρών είχαν υψηλές συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, 10-20 γραμμάρια ανά 100γρ.

Συμπεράσματα των ερευνητών. Αν και το γιαούρτι γενικά θεωρείται υγιεινή τροφή, υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία εκεί έξω που κάποια που ονομάζονται “γιαούρτια” δεν είναι υγιεινή τροφή.
Κάτω από 2% των παιδικών γιαουρτιών έχουν χαμηλό ποσοστό σε σάκχαρα ώστε να θεωρούνται υγιεινές τροφές για τα παιδιά.

Επιβάλλεται να γίνει μείωση των ελεύθερων σακχάρων στα γιαούρτια από τη βιομηχανία.



Συμπεράσματα δικά μου:

Δώστε στα παιδιά σας από νωρίς αγνά, παραδοσιακά, πλήρη λιπαρών.

Γιαούρτια του χωριού, ελληνικά γιαούρτια, χωρίς προσμείξεις με γλυκές ουσίες. Γιαούρτια αληθινά που παράγονται από πραγματικό γάλα και όχι σκόνες.

Το μωρό θα φάει ότι συνηθίσει.Αν γευτεί συστηματικά την γλυκιά γεύση στην τρυφερή ηλικία που μορφοποιείται το γευστικό του αισθητήριο – 6 μηνών με 2 ετών – θα συνηθίσει στη γλυκιά γεύση, στα junk food και δεν θα θέλει να φάει γεύσεις άγλυκες ή που πικρίζουν.

Σε αυτήν την ηλικία τουλάχιστον μην κάνετε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Στόχος δεν είναι να τρώει ποσότητα ή ότι να ‘ναι. Στόχος είναι να ξεκινήσει σωστά, να χτίσει θεμέλια.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης το άρθρο “Χυμοί και αλεσμένα φρούτα για τα παιδιά – Καλύτερα όχι”

Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γιατί καλύτερα όχι. Αλλά επίσης τι κάνουμε όταν το παιδί δεν τρώει καθόλου φρούτα; Και πώς το διαχειριζόμαστε οι γονείς που λέμε “Καλύτερα χυμούς και αλεσμένα φρούτα, παρά καθόλου”. Είναι όντως έτσι ή έτσι νομίζουμε ότι πρέπει να είναι; Ο παιδίατρος κ. Παπαβέντσης εξηγεί και εκεί τι συμβαίνει με τα αλεσμένα φρούτα.

Χυμοί φρούτων: τελικά έχουν κάποια αξία; Τα αλεσμένα φρούτα;



Βλέπω δυστυχώς συχνά κατάχρηση. Χυμοί φρούτων δεν πρέπει να δίνονται καθόλου σε βρέφη κάτω του έτους.

Οι φρουτόκρεμες έχουν πολύ μικρότερη αξία από τα ολόκληρα κομμάτια φρούτων και πρέπει να ενθαρρύνουμε ενεργά το σταμάτημά τους πέραν του πρώτου έτους.

Όταν αλέσουμε τα φρούτα, αυτό που τρώει το παιδί έχει περισσότερο νερό, λιγότερες ολόκληρες ίνες και περισσότερα σάκχαρα. Όταν ένα παιδί μασάει την τροφή του ενεργοποιούνται… Δες τη συνέχεια στο άρθρο γιατί έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς και να ενημερωθούν.

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like