Κορνέ ψωμιού
Ένας πολύ έξυπνος τρόπος να φτιάξεις τα αγαπημένα σου (και νόστιμα) ψωμάκια σε σχήμα κώνου ή αλλιώς κορνέ:
Αυτέ τα κορνέ με ζύμη ψωμιού δεν είναι μόνο πολύ όμορφα και εντυπωσιακά, είναι και τέλεια ιδέα για παιδικό πάρτι!!!
Τα βλέπεις δύσκολα;
Εμείς θα σου δείξουμε τη συνταγή για το ψωμάκι και βήμα βήμα τη διαδικασία για να τα φτιάξεις με φωτογραφίες που θα σε κατευθύνουν!
Δοκίμασε τα λοιπόν!
Υλικά
Για τη ζύμη:
½ φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
1 χτυπημένο αυγό
1- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγιά
3- ½ με 4 φλιτζάνια αλεύρι
Για την επάλειψη της ζύμης:
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα
Για να φτιάξουμε τους κώνους:
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικά ημίσκληρα χαρτιά (όπως αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία). Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τα ρολάρουμε σε σχήμα κώνου. Μπορούμε έπειτα να τα σταθεροποιήσουμε με συρραπτικό για να διατηρήσουν το σχήμα τους. Στη συνέχεια, κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε γύρω από τον κώνο. Περνάμε το αλουμινόχαρτο και στην εσωτερική αλλά δίνουμε βάση κυρίως στην εξωτερική επιφάνεια.
Τα καλούπια κώνους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι μια – δυο φορές ακόμη. Απλά θα πρέπει να αλλάξουμε τα αλουμινόχαρτα για την επόμενη παρτίδα που θα κάνουμε.
Πριν περάσουμε τη ζύμη πάνω τους μπορούμε να τα λιπάνουμε με λίγο λάδι ή βούτυρο για να μη κολλήσουν.
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα (δηλαδή να ζεσταθεί,όχι να βράσει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μην επηρεαστεί η μαγιά
Προσθέτουμε λοιπόν το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό και 2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά και τότε ανακατεύουμε και πάλι.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά χωρίς να το σκεπάσουμε.
Ρίχνουμε έπειτα σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Όταν η ζύμη αρχίζει να καθαρίζει από τα τοιχώματα του μπολ, το ζυμώνουμε με το χέρι πλέον για 8 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο λάδι και βάζουμε τη ζύμη γυρνώντας την και από τις 2 μεριές έτσι ώστε να πάρει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί – δηλαδή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο – περίπου 1 ώρα.
Ξαναζυμώνουμε μέχρι να μην έχει τις φυσαλίδες του φουσκώματος το ζυμάρι και κόβουμε σε 8 – 12 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε)
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Πλάθουμε κάθε κομματάκι σε «σχοινί» περίπου 25-35 εκατοστά (ανάλογα με το μέγεθος των κώνων μας)
Τυλίγουμε τα ζυμαρένια σχοινιά γύρω από τους κώνους που έχουμε πρώτα λαδώσει, ξεκινώντας από το κάτω μέρος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έτσι ώστε να σχηματιστεί το σχήμα κορνέ.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με μια πετσέτα και τότε τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Αλείφουμε με την επάλειψη της ζύμης που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή με σπόρους παπαρούνας ( θα βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250° για 18 έως 22 λεπτά – παρακολουθώντας τα όμως για να μην παραψηθούν!
Αφού γίνουν, αφήνουμε τα κρυώσουν εντελώς πριν τα βγάλουμε από τους κώνους.
Στη συνέχεια βάλτε μέσα στα κορνέ ότι τραβάει η όρεξή η δική σας και των παιδιών σας! Κασέρι, τυράκι, γαλοπούλα, σαλάμι, λίγο τυρί Philadelphia, μαρούλι και καλή όρεξη! 🙂
Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
2 Comments
Καλημέρα σας. Θέλω να ρωτήσω αν τα κορνεδάκια μπορώ να τα φτιάξω από την προηγούμενη ημέρα και τα γεμίσω την ημέρα του πάρτυ. Ευχαριστώ
Γεια σου Καλομοίρα! Βεβαίως και μπορείς, Απλά διατήρησε τα μέσα σε ένα τάπερ ή στην ψωμιέρα για να μην ξεραθούν 🙂