Μαγειρίτσα με μανιτάρια – Πεντανόστιμη Μανιταρίτσα!
H μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο που άργησα πολύ να το φάω. Νομίζω είναι από αυτά που είτε το λατρεύεις, είτε δε θέλεις να το δεις μπροστά σου.
Ε λοιπόν εγώ άρχισα, όχι απλά να το λατρεύω, αλλά να γίνεται ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα, όταν η μαμά μου έκανε την παραλλαγή με κοτόπουλο. (Ναι, ναι, είναι απολύτως εντάξει όταν δε συμπαθούμε κάτι γαστρονομικά να το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο.)
Η μαγειρίτσα των παιδικών μου χρόνων λοιπόν είναι η «Μαγειρίτσα με κοτόπουλο – Συνταγή της μαμάς μου».
Και η συνταγή προφανώς αξίζει μια ματιά, γιατί δίνει υπέροχες γεύσεις αν θες κάτι διαφορετικό. Με κοτόπουλο, διαφορετική μεν, απίστευτη νοστιμιά δε.
Και όμως, γιατί λέμε διαφορετική; Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η μαγειρίτσα αλλάζει από αυτό που έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι. Μαγειρίτσα κοκκινιστή με σέσκουλα, μαγειρίτσα με σπανάκι και άλλες.
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά κυρίως στην Πελοπόννησο η μαγειρίτσα της Ανάστασης είναι κόκκινη με διάφορα χόρτα και μυρωδικά. Σε περιοχές της Λακωνίας δεν είναι άσπρη και αβγοκομμένη όπως συνήθως, αλλά κοκκινιστή. Δεν είναι καν σούπα.
Εγώ θα σου δείξω μαγειρίτσα με μανιτάρια.
Που το λέω με πάσα ειλικρίνεια, αν έχουμε κοινά γούστα, είναι αντάξια και ίσως λίγο καλύτερη από τη συνηθισμένη.

Η μαγειριτσα με μανιτάρια λοιπόν, ή αλλιώς μανιταρίτσα είναι πανεύκολη με λίγα υλικά και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες!
Βασίζεται φυσικά στη συνταγή της μαμάς μου, γιατί όταν κάτι είναι πετυχημένο το ακολουθείς και στην παραλλαγή του!
Υλικά
- 1 συσκευασία μανιτάρια 400γρ. Ότι μανιτάρια θέλεις. Εγώ έκανα με portobello όταν το φωτογράφησα αλλά και με άσπρα μανιτάρια που δοκίμασα, γίνεται ακόμη πιο απίθανη! Έχε το στο νου σου!
- 1 κούπα ρύζι (όχι φλιτζάνι, κούπα. Αν την προτιμάτε πιο πηχτή προσθέστε λιγάκι ακόμα)
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Επίσης 1 ματσάκι άνηθο
- Και 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- Αλάτι, πιπέρι, λάδι
- 2 αυγά και 1 μέτριο λεμόνι για το αυγολέμονο
Σοτάρουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. 6 με 7 λεπτά είναι αρκετά.
Προσθέτουμε και τις πρασινάδες και τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αμέσως μετά προσθέτουμε και το νερό (7 με 8 κούπες νερό).
Βάζουμε αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά.
Το αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά 2 αυγά σε ένα μεγάλο ποτήρι νερού. Προσθέτουμε ζουμάκι από τη σούπα μας και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψει. Το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το χυμό των λεμονιών.
Το vegan αυγολέμονο
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τρως αυγά εσύ ή κάποιος από την οικογένεια, υπάρχει σούπερ εναλλακτική. Αυγολέμονο με ταχίνι! Ναι το έχω δοκιμάσει, ναι δίνει πολύ τίμια και γεμάτη γεύση!
Σε ένα μπολάκι βάζουμε μια κουταλιά ταχίνι για κάθε αυγό που θα χρησιμοποιούσαμε. Το διαλύουμε με χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να ασπρίσει. Προσθέτουμε λίγο βραστό ζωμό από το φαγητό μας, ανακατεύουμε καλά και όταν ασπρίσει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό το οποίο έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.
Αυτό ήταν!
Η μανιταρίτσα είναι έτοιμη και όντως διαθέσιμη για κάθε εποχή του χρόνου! Εγώ λατρεύω να την τρώω όλες τις εποχές. Και γιατί όχι; Γιατί πραγματικά είναι πεντανόστιμη!
Καλή όρεξη λοιπόν!
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!