Μαμά αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας

Μαμά αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας

Μαμά αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας

Πρόκειται για μια περίπτωση που βλέπουμε αρκετά συχνά. Γυναίκες που συμφώνησαν να μείνουν σπίτι και να μην δουλέψουν, για τη φροντίδα του σπιτιού μα κυρίως της οικογένειας.

Και βλέπουμε επίσης συχνά στις περιπτώσεις που τελειώνουν αυτοί οι γάμοι, οι γυναίκες αυτές να μένουν χωρίς τίποτα, παρόλο που μπορεί να συνέβαλαν ακόμα και άμεσα στα αποκτηθέντα του γάμου.

Βλέπουμε συχνά λοιπόν να απαξιώνεται ο ρόλος της μητέρας που μένει σπίτι για τα παιδιά της και κάποια διαζύγια το αποδεικνύουν πολύ έντονα. Αυτό που δε βλέπουμε καθόλου, μα καθόλου συχνά είναι αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω.

Μια μαμά από την Ισπανία, η Ιβάνα Μοράλ, αιτήθηκε να την αποζημιώσει χρηματικά ο πρώην σύζυγος της για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας τους, του σπιτιού τους και των παιδιών τους.

Το πρώην ζευγάρι έχει 2 κόρες που σήμερα είναι 20 και 14 ετών.

Και το δικαστήριο τη δικαίωσε με μια απόφαση σταθμό για τα δικαστικά χρονικά της Ισπανίας.

Έτσι, με την απόφαση του υποχρεώνει τον πρώην σύζυγο, ο οποίος είναι επιχειρηματίας με μεγάλο εισόδημα, να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του αποζημίωση 204.000 ευρώ.

Για την ακρίβεια 204,624.86 ευρώ.

Η δικαστής Laura Ruiz Alaminos υπολόγισε την αποζημίωση βάσει του κατώτατου μηνιαίου μισθού που ίσχυε σε αυτά τα 25 χρόνια που ήταν παντρεμένο το ζευγάρι.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου της Μάλαγα της νότιας Ισπανίας, ο επιχειρηματίας καλείται να καταβάλει επίσης μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ στην πρώην σύζυγό του, Ιβάνα Μοράλ και επίδομα 400 και 600 ευρώ στις δύο κόρες τους, ηλικίας 20 και 14 ετών.

Μαμά αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας
Η μαμά Ιβάνα Μοραλ διαβάζοντας τα χαρτιά της ιστορικής απόφασης

Η μαμά που αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας της οικογένειας, έκανε έναν μεγάλο και δύσκολο δικαστικό αγώνα μέχρι να φτάσει εδώ.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, αλλά στην συγκεκριμένη είχε πολλούς λόγους να διεκδικήσει την αποζημίωση.

Η ίδια λέει ότι:

«Κατά τη διάρκεια του γάμου μας ο πρώην σύζυγός μου με απέκλεισε εντελώς οικονομικά, ένιωθα ότι δεν αξίζω και ότι πρέπει να εξαρτώμαι  πάντα από εκείνον.Υποστήριζα τον άνδρα μου στη δουλειά του και στην οικογένεια ως μητέρα. Ουδέποτε μού επέτρεψε πρόσβαση στις οικονομικές του υποθέσεις. Όλα ήταν στο όνομά του»

Η Ιβάνα είπε ότι στηρίζοντας και φροντίζοντας σχεδόν αποκλειστικά την οικογένεια, μπορούσε να δουλεύει απερίσπαστος ο πρώην σύζυγος της, πράγμα που βοήθησε στο να αυξηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του, αλλά όχι τα δικά της.

Η μαμά λέει ότι ήθελε πολύ να δουλέψει, αλλά ο σύζυγος της την απέτρεπε επιτακτικά. Της επέτρεπε να δουλεύει μόνο μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο από τα γυμναστήρια της επιχείρησης τους. Και αυτό σε συγκεκριμένες θέσεις.

Παρόλο που τα εισοδήματα ήταν πάρα πολύ μεγάλα, ήθελε να έχει τον οικονομικό έλεγχο στη γυναίκα και στις κόρες του. Έτσι όταν η κόρη του έγινε 16 ετών αρνήθηκε να συνεχίσει να πληρώνει τις σπουδές της.«Ενώ ο ίδιος έκανε πολυτελή ζωή, εγώ και τα παιδιά έπρεπε να ζητιανεύουμε από εκείνον για τα βασικά. Σαφώς επρόκειτο για μια περίπτωση κακοποίησης όπου έπρεπε να μείνουμε χωρίς τίποτα εγώ και οι κόρες μου μετά το διαζύγιο. Μετά από τόσα χρόνια που έβαλα τα πάντα. Χρόνο, ενέργεια και αγάπη στην οικογένεια.»

Η μαμά αποζημιώθηκε για τα 25 χρόνια φροντίδας ενώ υπήρχε προγαμιαίο συμβόλαιο

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο επιχειρηματίας είχε ζητήσει από την πρώην σύζυγό του, όταν παντρεύτηκαν, να υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, που προέβλεπε ότι θα μοιράζονταν μόνον όσα αποκτούσαν από κοινού.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να της καταβάλει αποζημίωση.

Η Marta Fuentes, δικηγόρος της Ιβάνα, είπε:

«Αυτή η απόφαση είναι σημαντική γιατί αντιπροσωπεύει την εργασία όλων των γυναικών που ζουν «στη σκιά». Και οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, αποτελούν θεμελιώδες στήριγμα θυσιάζοντας πολλά πράγματα για χρόνια, έτσι ώστε ο πρώην σύζυγος να μπορέσει να αναπτύξει την επαγγελματική του καριέρα και να πλουτίσει. Έναν πλουτισμό που τη στιγμή του χωρισμού δεν μπορεί να μοιραστεί.Έτσι εκείνος μπορούσε να συνεχίσει την καριέρα του, εκείνη έμεινε στο σπίτι για να φροντίζει τα παιδιά σχεδόν μόνη. Ήταν η σκιά του, που δούλευε πίσω από αυτόν για να μπορέσει να ανέβει επαγγελματικά και να γίνει κάποιος».

Η Ιβάνα Μοράλ είπε ότι η υπόθεσή της θα εμπνεύσει και άλλες γυναίκες. «Ο λόγος που μίλησα στα ΜΜΕ, ήταν ότι θέλω οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού, ακόμα και όταν υπάρχει προγαμιαίο συμβόλαιο»

Ο πρώην σύζυγός της έχει ήδη υποβάλλει έφεση. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like