Μαμά συγνώμη για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις»

Μαμά συγνώμη για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απάντησα

Μαμά συγνώμη για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απάντησα

Μαμά συγνώμη για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απάντησα.

Για όλες τις αγχωμένες αναπάντητες που μου έκανες όταν ήμουν φοιτήτρια σε ξένη πόλη, αλλά εγώ δεν σου έκανα πίσω.

Για όλα τα ξημερώματα που γυρνούσα ανέμελη και χαρούμενη από τη διασκέδαση και σε μάλωνα επειδή κάθε φορά σε έβρισκα κρεμασμένη στο μπαλκόνι να με περιμένεις.

Για όλα τα «Φτάνει ρε μάνα» στις κλήσεις που άφηνα επίτηδες αναπάντητες γιατί με είχες «πρήξει» όπως λέγαμε τότε. Δεν είχα ιδέα… τι σήμαιναν αυτές οι αναπάντητες.

Μαμά συγνώμη για τα «Πάλι τηλέφωνο ρε μάνα;» όταν ακόμη και τώρα που μεγάλωσα και έχω παιδιά δικά μου, με παίρνεις τηλέφωνο όταν πάμε εκδρομή, όταν πάμε διακοπές.

Μαμά ειλικρινά συγνώμη για όλα, μα πραγματικά όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απάντησα.

Γιατί το «Πάρε με μόλις φτάσεις» είναι μια μαγική φράση. Και τώρα το βλέπω πιο καθαρά από ποτέ. Τώρα «αναγκάστηκα» να το νιώσω σε κάθε κύτταρο του κορμιού μου.

Είναι η φράση που δίνει υπόσχεση μεταξύ μας ότι θα φτάσεις σίγουρα. Δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης καμία άλλη περίπτωση.

Είναι η συνεννόηση με το σύμπαν ότι δε θα αφήσει να συμβεί οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φτάσεις.

Είναι το αόρατο συμβόλαιο που υπογράφεις εκείνη την ώρα με τη ζωή ότι θεωρώ δεδομένο ότι θα φτάσεις, απλά θέλω να με πάρεις και ένα τηλέφωνο όταν αυτό θα συμβεί.

Δεν είναι μια απλή κλήση στο τηλέφωνο. Ποτέ δεν ήταν. Είναι η μετάφραση της αγάπης και του νοιαξίματος μέσα από λίγα λόγια. Που πολλές φορές τα αφήσαμε να πέσουν κάτω γιατί… τι δουλειά έχουμε εμείς με κάτι άλλο εκτός από το δεδομένο; Ότι δηλαδή θα φτάσω. Και ότι δηλαδή θα μιλήσουμε κάποια στιγμή – και ας μην είναι «μόλις».

Μαμά συγνώμη που δεν είχα καταλάβει τη μαγεία και την αγάπη που κρύβει το «Πάρε με μόλις φτάσεις».

Και ας έκανα «χιλιόμετρα» πολλά στα μικράτα μου. Πάντα έφτανα. Και πάντα ήσουν εκεί, στην πόρτα. Δεν είδα ποτέ μου είσοδο σπιτιού χωρίς τη φιγούρα σου εκεί. Και τώρα ξέρω πόσο σημαντικό ήταν αυτό.

Μαμά συγνώμη για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απάντησα

Συγνώμη μαμά για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν είχα καταλάβει ότι ήταν αγκαλιά γεμάτη αγάπη. Συγνώμη για όλες τις φορές που έφτασα και δεν σε πήρα. Που δεν σε πήρα μόλις έφτασα.

Συγνώμη σε όλες τις μαμάδες για όλα τα «Πάρε με μόλις φτάσεις» που δεν απαντήθηκαν από εμάς ποτέ γιατί ως παιδιά δεν ξέραμε τι σημαίνει αυτό.Μα πιο πολύ, συγνώμη στις μαμάδες που τα λουλούδια τους δεν έφτασαν ποτέ για να εκπληρώσουν τη ζήτηση τους. Να τις πάρουν τηλέφωνο. Για να τις πουν «Έλα ρε μαμά έφτασα, όλα καλά».

Το συγνώμη το πιο δυνατό, αυτό που πρέπει να ακουστεί πιο πέρα από τα πέρατα της γης, πρέπει να το πουν εκείνοι που φταίνε, στις μανάδες που κλαίνε.

Γιατί τα παιδιά τους δεν έφτασαν για να πάρουν τηλέφωνο. Γιατί εξαιτίας τους έσπασε το «αόρατο συμβόλαιο» που είχαν σίγουρο ότι θα φτάσουν. Δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι της συζήτησης να μην πάρουν τηλέφωνο επειδή δεν έφτασαν ποτέ. Δεν ήταν αυτή η συμφωνία με τη ζωή.

Δεν είναι αυτό που έπρεπε να γίνει…Και αν μπορούσε να συγχωρεθεί κάτι, θα ήταν να μπορούσαν να γύριζαν τον χρόνο πίσω. Να μην υπήρχε καμία εγκληματική παράλειψη. Να έμπαιναν πάλι στο βαγόνι. Και να έφταναν ασφαλείς στον προορισμό τους για να μπορέσουν να πάρουν τηλέφωνο και να πουν «Έφτασα!».

Γιατί το «Πάρε με μόλις φτάσεις» είναι μια μαγική φράση. Και είναι εγκληματίες όποιοι το στερούν από τη μάνα. Από τον πατέρα. Από τα αδέρφια. Από τους αγαπημένους και τους φίλους.

Συγνώμη μαμά

Συγνώμη μαμάδες…

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like