Μύθοι για το θηλασμό
Πολλοί μύθοι ακούγονται εδώ και εκεί για το θηλασμό, για το τι πρέπει να κάνει ή τι δεν πρέπει να κάνει μια μαμά για να θηλάσει. Πολλές φορές γυναίκες σταμάτησαν πρόωρα ή δεν ξεκίνησαν καν το θηλασμό εξαιτίας κάποιου τέτοιου μύθου. Αυτοί οι μύθοι λοιπόν πρέπει να καταρριφθούν. Breastfeeding myths busted λοιπόν!
1. Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να έχει εμμονή με τη διατροφή της.
Ψέματα! Μια μητέρα που θηλάζει θα έπρεπε να προσπαθεί να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά δε χρειάζεται να τρώει ειδικά φαγητά ούτε να αποφεύγει κάποια άλλα. Μια μητέρα που θηλάζει δε χρειάζεται να πίνει γάλα για να παράγει γάλα. Μια μητέρα που θηλάζει δε χρειάζεται να αποφεύγει τα πικάντικα φαγητά, το σκόρδο, το λάχανο ή το αλκοόλ. Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να έχει μια κανονική υγιεινή διατροφή. Παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάτι που τρώει η μητέρα ίσως να επηρεάζει το μωρό, αυτό είναι ασυνήθιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι κολικοί, τα αέρια και το κλάμα μπορούν να βελτιωθούν αλλάζοντας την τεχνική του θηλασμού, παρά αλλάζοντας τη διατροφή της μητέρας.
2. Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να τρώει περισσότερο για να παράγει αρκετό γάλα.
Ψέματα! Γυναίκες που έχουν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες συνήθως παράγουν αρκετό γάλα, τουλάχιστον μέχρι η θερμιδική πρόσληψη της μαμάς να γίνει κρίσιμα χαμηλή για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Γενικά, το μωρό θα πάρει αυτό που χρειάζεται. Μερικές μαμάδες ανησυχούν ότι αν φάνε λίγο για κάποιες μέρες αυτό θα επηρεάσει το γάλα τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τέτοιες διακυμάνσεις στη διατροφή δεν επηρεάζουν ούτε την ποσότητα ούτε την ποιότητα του γάλακτος. Λέγεται ότι η μαμά χρειάζεται 500 θερμίδες επιπλέον ώστε να θηλάσει. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μερικές γυναίκες όντως τρώνε περισσότερο όταν θηλάζουν, ενώ κάποιες τρώνε λιγότερο, χωρίς να πλήττεται η μαμά, το μωρό ή η ποσότητα γάλακτος. Η μαμά πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία καθορίζεται από την όρεξή της. Κανόνες για τη διατροφή της θηλάζουσας απλώς κάνουν το θηλασμό περίπλοκο.
3. Μια μητέρα που θηλάζει πρέπει να προσλαμβάνει πολλά υγρά.
Ψέματα! Η μητέρα πρέπει να πίνει σύμφωνα με το πόσο διψάει. Κάποιες μαμάδες νιώθουν ότι διψάνε όλη την ώρα, αλλά οι περισσότερες δεν πίνουν πάνω από το συνηθισμένο. Το σώμα της μαμάς ξέρει αν αυτή χρειάζεται περισσότερα υγρά και της το λέει κάνοντάς την να διψάει. Μην πιστέψεις ότι πρέπει να πίνεις συγκεκριμένο αριθμό ποτηριών νερού την ημέρα. Κανόνες για την ποσότητα των υγρών απλώς κάνουν το θηλασμό περίπλοκο.
4. Μια μητέρα που καπνίζει απαγορεύεται να θηλάζει και είναι καλύτερο να δίνει φόρμουλα.
Ψέματα! Το ιδανικό φυσικά είναι να μην καπνίζει κανείς. Όμως δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι απαγορεύεται ο θηλασμός και είναι προτιμότερη η φόρμουλα. Ισχύει όμως, ότι αν η μητέρα που καπνίζει, κόψει το θηλασμό και δίνει φόρμουλα, επιβαρύνει περισσότερο την υγεία του μωρού, απ ότι αν συνεχίσει να θηλάζει. Δεν πρέπει να ενθαρρύνεται καμία μητέρα να καπνίζει ενώ θηλάζει. Όμως σε αυτό το ερώτημα, δηλαδή αν το κάπνισμα της μητέρας είναι αυτόματα λόγος διακοπής του θηλασμού, είναι όχι. Ο θηλασμός προσφέρει σπουδαία οφέλη στην υγεία της μαμάς και του μωρού. Μιλήστε με έναν γιατρό για να σας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι.
5. Μια μητέρα που θηλάζει δεν πρέπει να πίνει καθόλου αλκοόλ.
Ψέματα! Η λογική κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται. Όπως και στην περίπτωση των περισσότερων φαρμάκων, πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ περνάει στο γάλα. Η μαμά μπορεί να πιει μια ποσότητα αλκοόλ και να συνεχίσει να θηλάζει όπως συνήθως. Η απαγόρευση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ένας ακόμη τρόπος να κάνουμε τη ζωή της μαμάς που θηλάζει δύσκολη.
6. Μια μητέρα που αιμορραγεί από τις θηλές δεν πρέπει να θηλάζει.
Ψέματα! Παρόλο που το αίμα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το μωρό να βγάζει γάλα περισσότερο, αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσουμε το θηλασμό. Οι θηλές που πονάνε και αιμορραγούν δεν είναι χειρότερες από τις θηλές που πονάνε και δεν αιμορραγούν. Ο πόνος από μόνος του είναι το πρόβλημα. Ο πόνος των θηλών μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ζήτα βοήθεια! Τις περισσότερες φορές οι μαμάδες έχουν αίμα στις θηλές που προφανώς έρχεται μέσα από το στήθος και δε συνδέεται με πόνο. Αυτό συχνά συμβαίνει τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό και περνάει σε λίγες μέρες. Η μητέρα δεν πρέπει να σταματήσει να θηλάζει για αυτό το λόγο. Αν η αιμορραγία δε σταματάει, η αιτία του προβλήματος χρήζει ιατρικής διερεύνησης, αλλά η μαμά πρέπει να συνεχίσει το θηλασμό.
7. Μια μητέρα που έκανε επέμβαση αυξητικής στήθους δε μπορεί να θηλάσει.
Ψέματα! Οι περισσότερες τα καταφέρνουν μια χαρά. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο θηλασμός με εμφυτεύματα σιλικόνης είναι βλαβερός για το μωρό. Περιστασιακά αυτή η επέμβαση γίνεται μέσω της θηλαίας άλω. Αυτές οι γυναίκες συχνά έχουν προβλήματα με την παραγωγή γάλακτος, όπως άλλωστε έχει κάθε γυναίκα που είχε μια τομή γύρω από τη θηλαία άλω.
8. Μια γυναίκα που έκανε επέμβαση μείωσης στήθους δε μπορεί να θηλάσει.
Ψέματα! Η επέμβαση μείωσης στήθους όντως μειώνει την ικανότητα της μητέρας να παράγει γάλα, αλλά από τη στιγμή που οι περισσότερες μαμάδες παράγουν περισσότερο από αρκετό γάλα, οι γυναίκες που έκαναν επέμβαση μείωσης στήθους μερικές φορές μπορούν να θηλάσουν αποκλειστικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εδραίωση του θηλασμού πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη φροντίδα. Παρόλα αυτά, αν η μητέρα δε φαίνεται να παράγει αρκετό γάλα μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει, συμπληρώνοντας με βοήθεια θηλασμού (έτσι ώστε οι τεχνητές θηλές να μην επηρεάσουν το θηλασμό).
9. Τα πρόωρα μωρά πρέπει να μάθουν να πίνουν από μπουκάλι πριν αρχίσουν να θηλάζουν.
Ψέματα! Τα πρόωρα μωρά στρεσάρονται λιγότερο με το θηλασμό, παρά με το μπουκάλι. Ένα μωρό που ζυγίζει 1.200 γραμμάρια ή και λιγότερο μπορεί να θηλάσει από το στήθος αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί, παρόλο που μπορεί να μην πιάνει τη θηλή καλά για πολλές εβδομάδες. Ακόμη κι έτσι, μαθαίνει και έρχεται σε επαφή, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την καλή κατάσταση τόσο του μωρού όσο και της μαμάς του. Στην πραγματικότητα το βάρος ή διάρκεια της κύησης δεν έχουν σημασία όσο η ετοιμότητα του μωρού να θηλάσει, η οποία καθορίζεται από την ικανότητά του να κάνει θηλαστικές κινήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος επιπλέον λόγος να δίνουμε μπουκάλι σε πρόωρα μωρά σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά. Όταν απαιτείται πραγματικά συμπλήρωμα, υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει χωρίς να χρησιμοποιηθούν τεχνητές θηλές.
10. Μαμάδες με μικρό στήθος παράγουν λιγότερο γάλα από αυτές με μεγάλο.
Απλά: Ανοησίες!!!
Και οι μύθοι για το θηλασμό δεν τελειώνουν εδώ ->
Διάβασε το δεύτερο μέρος των μύθων για το θηλασμό -> εδώ
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια
Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
One Comment
Μπορεί να πίνει αλκοόλ….Αλλά θα πρέπει να περιμένει να περάσουν κάποιες ώρες μέχρι να φύγει αυτό από το αίμα τους για να θηλάσουν το μωρο. Αν για παράδειγμα είναι βράδυ και ξέρουν ότι το μωροβθα κοιμηθεί για τις επόμενες 3-4-5 ώρες….τότε μπορούν να πιουν άφοβα ένα ποτό. Αλλά αν είναι να θηλάσουν μετά από μισή ώρα….τότε καλύτερα να το αποφύγουν.