Μύθοι για το θηλασμό
Μετά το πρώτο μέρος του άρθρου Μύθοι για το θηλασμό (διαβάστε το εδώ), έρχεται και η συνέχεια.
Μύθοι για το θηλασμό μέρος δεύτερο λοιπόν.
Πάμε να καταρρίψουμε και άλλους μύθους που αφορούν στο θηλασμό.
1. Βγάζοντας το γάλα με θήλαστρο καταλαβαίνεις πόσο γάλα έχεις.
Ψέματα! Το πόσο γάλα βγάζεις με το θήλαστρο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και τα επίπεδα άγχους της μητέρας. Ένα παιδί που θηλάζει σωστά παίρνει πολύ περισσότερο γάλα από αυτό που μπορεί να βγάλει η μητέρα με το θήλαστρο.
2. Το γάλα της μητέρας δεν περιέχει αρκετό σίδηρο για τις ανάγκες του μωρού.
Ψέματα! Το μητρικό γάλα περιέχει τόσο σίδηρο όσο χρειάζεται το μωρό. Αν το παιδί είναι τελειόμηνο θα πάρει αρκετό σίδηρο από το μητρικό γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες. Η φόρμουλα περιέχει πάρα πολύ σίδηρο, αλλά αυτό συμβαίνει για να είναι σίγουρο ότι το μωρό θα απορροφήσει αρκετό, ώστε να μην παρουσιάσει έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος της φόρμουλα δεν είναι καλά απορροφήσιμος και το μωρό αποβάλει τη μεγαλύτερη ποσότητα. Γενικά, δεν υπάρχει ανάγκη να προστεθούν άλλα τρόφιμα στο μητρικό γάλα πριν τους έξι μήνες ζωής.
3. Είναι πιο εύκολο να δίνεις ξένο γάλα από το να θηλάζεις.
Ψέματα! Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι ψέματα. Παρόλα αυτά ο θηλασμός πολλές φορές γίνεται δύσκολος επειδή οι γυναίκες δε λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη από την αρχή ώστε να έχουν ένα σωστό ξεκίνημα. Ένα κακό ξεκίνημα μπορεί όντως να κάνει το θηλασμό δύσκολο. Αλλά ένα κακό ξεκίνημα μπορεί να ξεπεραστεί. Ο θηλασμός είναι συχνά πιο δύσκολος στην αρχή, εξαιτίας ενός κακού ξεκινήματος, αλλά συνήθως γίνεται πιο εύκολος στη συνέχεια.
4. Ο θηλασμός είναι μεγάλη δέσμευση.
Ψέματα! Αλλά εξαρτάται από το πώς το βλέπεις. Ένα μωρό μπορεί να θηλάσει οπουδήποτε, οποτεδήποτε και αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό για τη μαμά. Δε χρειάζεται να ανησυχείς για το που θα ζεστάνεις το γάλα. Δε χρειάζεται να ανησυχείς για την αποστείρωση. Δε χρειάζεται να ανησυχείς για το πώς είναι το μωρό σου γιατί είναι μαζί σου.
5. Σήμερα τα γάλατα της φόρμουλα είναι σχεδόν το ίδιο με το μητρικό γάλα.
Ψέματα! Ο ίδιος ισχυρισμός γινότανε και το 1900. Τα γάλατα σήμερα προσπαθούν απλώς να πλησιάσουν τεχνητά το μητρικό γάλα. Κάθε διόρθωση ενός μειονεκτήματος της φόρμουλα διαφημίζεται ως πλεονέκτημα.
Τα ξένα γάλατα είναι ανακριβή αντίγραφα, βασισμένα σε ετεροχρονισμένη και ημιτελή γνώση του τι είναι ακριβώς το μητρικό γάλα. Δεν περιέχουν αντιβιοτικές ουσίες, ζωντανά κύτταρα, ένζυμα ή ορμόνες.
Περιέχουν πολύ περισσότερο αλουμίνιο, μαγνήσιο, κάδμιο, μόλυβδο και σίδηρο από το μητρικό γάλα.
Περιέχουν πολύ περισσότερες πρωτεΐνες από το μητρικό γάλα. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη είναι σημαντικά διαφορετικά από αυτά του μητρικού γάλακτος.
Η φόρμουλα δεν παρουσιάζει καμία αλλαγή στη σύστασή της από την αρχή του ταΐσματος μέχρι το τέλος του ταΐσματος, ούτε από την 1η μέρα μέχρι την 7η μέρα και μέχρι την 30η ημέρα, ούτε από γυναίκα σε γυναίκα ή από μωρό σε μωρό. Το δικό σου γάλα είναι φτιαγμένο για να ταιριάζει στο δικό σου μωρό.
Τα ξένα γάλατα προορίζονται για να ταιριάζουν σε όλα τα μωρά και γι’ αυτό δεν ταιριάζουν σε κανένα μωρό. Η φόρμουλα βοηθάει απλώς τα μωρά να μεγαλώνουν καλά, συνήθως, αλλά ο θηλασμός είναι πολύ περισσότερα πράγματα από τα θρεπτικά συστατικά.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: Θηλασμός: Τι έμαθα για τα πρώτα βήματα
6. Αν η μητέρα αρρωστήσει πρέπει να σταματήσει να θηλάζει.
Οι μύθοι για το θηλασμό καλά κρατούν και εδώ. Αυτό είναι ψέματα! Με πολύ, πολύ λίγες εξαιρέσεις, η συνέχιση του θηλασμού στην πραγματικότητα θα προστατέψει το μωρό. Μέχρι η μητέρα να εκδηλώσει τον πυρετό (ή το βήχα, τον εμετό, τη διάρροια, το εξάνθημα κλπ) έχει ήδη μεταδώσει στο μωρό τη μόλυνση, αφού η ίδια έχει προσβληθεί μέρες πριν καταλάβει ότι είναι άρρωστη.
Η καλύτερη προστασία για το μωρό ενάντια σε οποιαδήποτε μόλυνση είναι να συνεχίσει να θηλάζει.
Αν το μωρό τελικά αρρωστήσει, θα το περάσει πολύ πιο ελαφριά αν η μητέρα του συνεχίσει να το θηλάζει. Άλλωστε, ίσως το μωρό να μετέδωσε τη μόλυνση στη μητέρα, αλλά το ίδιο να μην εκδήλωσε συμπτώματα επειδή θήλαζε. Επίσης μολύνσεις του στήθους, συμπεριλαμβανομένων και των αποστημάτων στο στήθος, παρόλο που είναι επώδυνες, δεν αποτελούν λόγο διακοπής του θηλασμού.
Το αντίθετο μάλιστα, η μόλυνση είναι πιθανό να θεραπευτεί πιο γρήγορα αν η μητέρα συνεχίσει να θηλάζει από το στήθος που έχει προσβληθεί.
7. Αν το μωρό έχει διάρροια ή κάνει εμετό, η μαμά πρέπει να μην το θηλάζει.
Ψέματα! Οι μύθοι αυτοί για το θηλασμό μόνο σύγχυση φέρνουν. Το καλύτερο φάρμακο για μια μόλυνση του γαστρεντερικού του μωρού είναι το μητρικό γάλα. Σταμάτα τις άλλες τροφές για κάποιο σύντομο διάστημα, αλλά συνέχισε να θηλάζεις.
Το μητρικό γάλα είναι το μόνο υγρό που χρειάζεται το μωρό σου όταν έχει διάρροια ή κάνει εμετό, εκτός αν υπάρχουν ειδικές συνθήκες.
Η σύσταση για χρήση “ενυδατικών διαλυμάτων” προέρχεται από τους κατασκευαστές φόρμουλα, οι οποίοι επίσης κατασκευάζουν αυτά τα διαλύματα, σε μια προσπάθεια να βγάλουν ακόμα περισσότερα χρήματα. Το μωρό ανακουφίζεται με το θηλασμό και η μαμά ανακουφίζεται όταν το μωρό θηλάζει.
8. Αν η μητέρα παίρνει φάρμακα δε μπορεί να θηλάζει.
Ψέματα! Υπάρχουν πολύ, πολύ λίγα φάρμακα που η μητέρα δε μπορεί να πάρει με ασφάλεια όταν θηλάζει. Μια πολύ μικρή ποσότητα των περισσότερων φαρμάκων περνάει στο γάλα, αλλά συνήθως σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αν ένα φάρμακο είναι επικίνδυνο, υπάρχουν συνήθως το ίδιο αποτελεσματικά εναλλακτικά φάρμακα που είναι ασφαλή. Οι κίνδυνοι του ταΐσματος με μπουκάλι και για τη μητέρα και για το μωρό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται να αποφασιστεί αν ο θηλασμός πρέπει να συνεχιστεί.
9. Όταν το στήθος δε φαίνεται γεμάτο υπάρχει λίγο γάλα μέσα στο στήθος.
Ψέματα! Δε χρειάζεται να νιώθεις ότι το στήθος σου είναι γεμάτο για να παράγεις αρκετό γάλα. Είναι φυσιολογικό το στήθος μιας γυναίκας να φαίνεται λιγότερο γεμάτο καθώς το σώμα της προσαρμόζεται στην πρόσληψη γάλακτος του μωρού. Αυτό γίνεται ξαφνικά και μπορεί να συμβεί ακόμη και στις δύο εβδομάδες μετά τη γέννα ή και νωρίτερα.
Το στήθος δεν είναι ποτέ “άδειο” όσο το μωρό συνεχίζει να θηλάζει. Παίρνει το μωρό γάλα από το στήθος; Αυτό είναι που έχει σημασία και όχι το πόσο γεμάτο νιώθεις πως είναι το στήθος σου. Να είσαι σκεπτική και υποψιασμένη με οποιονδήποτε πιέζει το στήθος σου για να προσδιορίσει την επάρκεια ή την ανεπάρκεια του γάλακτος.
10. Ο δημόσιος θηλασμός δεν είναι έντιμος.
Ψέματα! Αυτό που είναι ανέντιμο είναι το να παρενοχλείς, να εμποδίζεις ή να ντροπιάζεις τις μητέρες που θηλάζουν. Οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα μωρά τους δε θα έπρεπε να αναγκάζονται από τα συμπλέγματα ή την έλλειψη κατανόησης των ανθρώπων, να μένουν στο σπίτι ή να ταΐζουν τα μωρά τους σε δημόσιες τουαλέτες.
Όσοι προσβάλλονται μπορούν απλώς να κοιτάζουν αλλού.
Τα παιδιά που βλέπουν μια γυναίκα να θηλάζει δεν επηρεάζονται ψυχολογικά. Αντιθέτως, συνηθίζουν και μαθαίνουν κάτι σημαντικό, όμορφο και συναρπαστικό. Ίσως μάθουν επιτέλους ότι το στήθος δεν προορίζεται μόνο για να πουλάει μπύρες. Άλλες γυναίκες που άφησαν το μωρό τους στο σπίτι για να πιεί γάλα από μπουκάλι ίσως πειστούν την επόμενη φορά να το πάρουν μαζί τους.
Και δεν τελειώσαμε εδώ. Μείνε συντονισμένη και για το τρίτο μέρος
Οι μύθοι για το θηλασμό είναι αλήθεια πολλοί
Όμως είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι!
Σημαντική σημείωση:
Οτιδήποτε αναφέρεται σε αυτό το κείμενο προέρχεται από πληροφορίες που πήραμε από το international breastfeeding centre, ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά και παρέχει στήριξη σε οικογένειες στο σημαντικό έργο του θηλασμού. Ο Καναδάς είναι μια από τις χώρες που πρωτοστατούν στη διάδοση και προστασία του μητρικού θηλασμού. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να δημιουργηθούν και άλλοι μύθοι για το θηλασμό.
Λίζα
Κοινοποίησε αυτό το άρθρο λοιπόν για να το δουν και άλλοι! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια.
Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!