Ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα

Ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα

Ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα

Αααχ Χριστούγεννα! Η λατρεμένη εποχή του χρόνου! Τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς. Μα σχεδόν σίγουρα για όλα τα παιδιά!

Η εποχή που τα περισσότερα παιδιά λοιπόν θα πάρουν δώρα. Και κάποιες φορές πολλά δώρα. Κάποιες άλλες πάρα πολλά δώρα!

Δεν είναι απαραίτητο ότι αυτά τα δώρα θα τα πάρει ο γονιός. Αλλά θα σε επισκεφθούν γιαγιάδες, παππούδες, θείες, νονοί, φίλοι. Όσο να πεις, όλο και κάτι θα πάρουν στα μικρά σου.

Το θέμα των δώρων για τα Χριστούγεννα με είχε απασχολήσει από τότε που ο μεγάλος μου ήταν μόλις 2,5 ετών. Τότε που είχα γράψει το άρθρο «Και για δώρο μια μπάλα» όπου εξιστορώ τι ανέλπιστο συνέβη όταν το παιδί μου πήρε δώρο μια κίτρινη μπάλα.

Εκεί σου εξηγώ με την απειρία της μητρότητας πόσο απλά πράγματα μπορούν να φέρουν την ευτυχία στα παιδιά. Όπως μια απλή κίτρινη μπάλα.

«Ίσως νομίζουμε ότι ένα ακριβό και πολύπλοκο δώρο, ένα δώρο που υπάρχει στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων παιχνιδιών και διαφημίζεται παντού, θα φέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στα παιδιά μας από ότι… μια «μπάλα» για παράδειγμα.» έλεγα τότε.

Ήξερα βέβαια ότι αυτή είναι μια μικρή εποχή και θα τελειώσει μόλις μεγαλώσει λίγο. Και έτσι έκλεισα το άρθρο μου με την παρακάτω παράγραφο:

«Ξέρω ότι μεγαλώνοντας ίσως να έρθει η στιγμή που ο μικρός μας θα δει μια διαφήμιση με εκείνο το μεγάλο, ακριβό και cool παιχνίδι που το έχει και ο Κωστάκης και ο Λευτεράκης και ο Νικολάκης και μπορεί να το θέλει και εκείνος».

Αρκετά χρόνια μετά, φυσικά και ήρθε η περίοδος που τα παιδιά μου θέλουν τα περίεργα, περίπλοκα και κάποιες φορές ακριβά δώρα. Φίλοι και συγγενείς φέρνουν επίσης αρκετά δώρα. Η χαρά τους είναι φοβερή. Αλλά είναι ευκαιριακή και κρατάει συνήθως λίγο.

Μήπως θα ήταν ωραίο να βάλουμε ένα μέτρο και να δοκιμάσουμε να επεκτείνουμε λίγο τη χαρά; Μήπως αυτά τα δώρα να ΜΗΝ είναι στιγμιαίας και ευκαιριακής χαράς και κατανάλωσης; Ή τουλάχιστον να το δοκιμάσουμε;

Ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα

Είναι κάτι που διάβασα πρόσφατα και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου για να συζητήσουμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί. Εγώ μάλλον είμαι διατεθειμένη να το δοκιμάσω φέτος.

Ο κανόνας των 4 δώρων για τα Χριστούγεννα

Τι λέει αυτός ο κανόνας; Λέει ότι τα δώρα που θα λάβουν τα παιδιά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να είναι:

Κάτι που χρειάζονται,

Κάτι που θέλουν,

Κάτι για να φορέσουν,

Κάτι για να διαβάσουν.Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικά ένα οικογενειακό έθιμο και να το επικοινωνήσουμε ως γονείς και στα παιδιά. Να τους μιλήσουμε για την αξία των πραγμάτων, των δώρων, των αναγκών. Ναι, ένα δώρο μπορεί να καλύψει διάφορες ανάγκες. Όχι μόνο μια.

Και φυσικά κάθε οικογένεια μπορεί να προσαρμόσει τον κανόνα των 4 δώρων στη δική της δυναμική. Τα δικά μου μικρά πιστεύουν ακόμη στην Άγιο Βασίλη. Οπότε επιλέξαμε να τους φέρει το δώρο που θέλουν. Όμως τα δώρα που θα έρθουν από φίλους και συγγενείς μπορούν να είναι σίγουρα κάτι που χρειάζονται. Κάτι για να φορέσουν. Και κάτι για να διαβάσουν.

Δεν έχει καμία σημασία η χρηματική αξία τους. Μπορούν να είναι πολύ πολύ οικονομικά ή και πιο ακριβά ανάλογα με τη δυνατότητα του καθένα. Όμως σίγουρα θα εκπληρώσουν τον σκοπό τους. Τη χαρά, τη χρησιμότητα, την κάλυψη της ανάγκης, της φαντασίας.Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μπαίνουν όλο και περισσότερο μέσα στον καταναλωτισμό. Όσους από εμάς λοιπόν μας ενδιαφέρει να βλέπουν πιο καθαρά τα παιδιά μας σε σχέση με αυτό, αυτός ο κανόνας είναι πραγματικά μια καλή ευκαιρία.

Για πες; Εσύ θα μπορούσες να εφαρμόσεις αυτόν τον κανόνα;

Fun fact σφηνάκι για το τέλος: Όταν ο μικρός μου ήταν 3 ετών ζήτησε για Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Άγιο Βασίλη ένα… κρεμμύδι. Ναι, καλά διάβασες, κρεμμύδι. Αυτό μου ζήτησε να γράψω στο γράμμα που στείλαμε στον Άγιο Βασίλη, αυτό του έφερε κιόλας. Σήμερα το συζητάμε και γελάμε. Όμως θα μου θυμίζει για πάντα το άρθρο «Τι ζητούσαν τα παιδιά από τον Αι Βασίλη το 1913 και τι σήμερα» το οποίο και αξίζει πολύ να διαβάσεις.

Γιατί είμαι σίγουρη, ότι από το 1913 δεν είναι τα παιδιά που άλλαξαν, αλλά εμείς οι μεγάλοι…

Λίζα

(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON