Ο λόγος που οι μαμάδες φιλούν τα μωρά τους
Γιατί οι μαμάδες φιλούν τα μωρά τους; Ποιος είναι ο λόγος; (η ανοσολογική σκοπιά)
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Yiannis Prassas, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και ερευνητή στο τμήμα Παθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai Ηospital του Τορόντο.
Αξίζει να δούμε πόσο εκπληκτική είναι η φύση που τα σχεδίασε όλα με έναν υπέροχο τρόπο που μας εκπλήσσει ξανά και ξανά. Γιατί είμαι σίγουρη ότι απολαμβάνεις τα φιλιά με το μωρό σου, αλλά δε σκέφτηκες ποτέ τι κρύβεται πίσω από αυτά.
Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό και σχεδόν επιβάλλεται (μετά και από αυτή την εξήγηση) να φιλούν οι μαμάδες τα μωρά τους;
Ας διαβάσουμε πόσο ενδιαφέρον είναι αυτό που έχει να μας πει ο Yiannis Prassas
Εκτός από τα αντισώματα που κυκλοφορούν στο αίμα μας (οι χειροπέδες-γάμμα που λέγαμε, IgGs), στο σώμα μας έχουμε και ένα άλλο είδος από αντισώματα, τις χειροπέδες-άλφα (IgAs).
Οι τελευταίες, δεν κυκλοφορούν στο αίμα μας όπως οι πρώτες, αλλά βρίσκονται απλωμένες σε μεγάλη ποσότητα πάνω σε όλες τις επιφάνειες με βλεννογόνο στο σώμα μας (στόμα, μύτη, πνευμόνια, στομάχι, έντερο κτλ).
Αν τις ξεδιπλώσουμε, θα δούμε ότι κάθε άνθρωπος έχει στο σώμα του περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα τέτοιων επιφανειών, οπότε εξηγείται εύκολα γιατί οι χειροπέδες-άλφα είναι οι πιο πολυπληθείς.
Ουσιαστικά οι χειροπέδες αυτές βρίσκονται εκεί σε ρόλο τελωνειακών, που περιμένουν στα επικίνδυνα σημεία εισόδου για να γραπώσουν κάποιο παθογόνο και να μη του επιτρέψουν να μπει βαθύτερα μέσα στους ιστούς μας.
Στο έντερο μας πχ έχουμε πολλές τέτοιες χειροπέδες-τελωνειακούς για ευνόητους λόγους για να μπορούν να αποβάλουν διαρκώς ύποπτα βακτήρια (σημείωση-eeww: περίπου 30% της μάζας των κοπράνων είναι δεσμευμένα βακτήρια).
Ο σημαντικός λόγος που οι μαμάδες πρέπει να φιλούν τα μωρά τους
Και που κολλάνε όλα αυτά με τα φιλιά θα μου πεις; Περίμενε, θα πάμε κι εκεί.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες ζωής, το βρέφος δεν έχει τρόπο να κάνει δικές του χειροπέδες, οπότε μέσα από τον ομφάλιο λώρο παίρνει κάποιες από τις χειροπέδες-γαμμα της μαμάς (αντίστοιχα με τα μονοκλωνικά φάρμακα των ημερών μας).
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Όπως ξέρουμε τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, οπότε χρειάζονται έξτρα χειροπέδες-άλφα.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά εργοστάσια παραγωγής χειροπέδων-άλφα της μαμάς, πηγαίνουν στο στήθος και αρχίζουν την μαζική παραγωγή η οποία περνά στο μητρικό γάλα και από κει στο εντεράκι και το στομάχι του μωρού (προστατεύοντας από τυχόν ανεπιθύμητες διάρροιες).
Με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο μέρος των χειροπεδων-άλφα της μαμάς περνά στο μωρό.
Αλλά, που ξέρουμε ότι η μαμά έχει όλες τις χειροπέδες-αλφα ενάντια στα παθογόνα από τα οποία θα κινδυνεύει το μωρό;
Εκεί λοιπόν έρχεται η θεωρία του φιλιού (ή του γλειψίματος που κάνουν τα περισσότερα ζώα-μαμάδες στα παιδιά τους). Υπάρχει η υπόθεση ότι με τα απανωτά φιλιά η μαμά παίρνει διαρκώς τυχαία δείγματα από τα βακτήρια που είναι στο δέρμα του παιδιού και έτσι ενημερώνει ουσιαστικά τα εργοστάσια παραγωγής που είναι στο στήθος της για να παράξουν συγκεκριμένες χειροπέδες για τα υπό εξέταση βακτήρια.
Εντάξει, αυτά θέλουν εργαστηριακή απόδειξη και σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε να φιλάμε τα παιδιά μας, αλλά αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο βαθιά γραμμένους στο εξελικτικό ανοσολογικό μας βιβλίο.
Inspired by: How the Immune System Works, by L. Sompayrac
Ο Yiannis Prassas έχει γράψει επίσης κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με το κρύωμα – κρυολόγημα που πιστεύουμε ότι “πιάνουμε” ειδικά αυτή την εποχή. Αξίζει να τον διαβάσουμε και εκεί λοιπόν!
Λέει ο διδάκτωρ:
Αρχίσαμε πάλι τα «απλά κρύωσα -δεν έχω κάτι». Ας το ξαναπούμε.
Κανένας δεν παθαίνει κρύωμα/κρυολόγημα από το κρύο
Δεν υπάρχει “κρύωμα/κρυολόγημα” (είναι εντελώς παραπλανητικός ο όρος- καλύτερα να λέγαμε έπαθα ένα “μάζεμα”). Αν έχουμε μύξες, πονόλαιμο ή δέκατα, έχουμε κάποια μόλυνση από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό (πιθανότατα ιό ή βακτήριο).
Συνέχισε την ανάγνωση στο ενδιαφέρον άρθρο “Κανένας δεν παθαίνει κρύωμα/κρυολόγημα από το κρύο“
Λίζα
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε λοιπόν αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν όσο περισσότεροι γίνεται! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!