Τέλος στα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Τέλος στα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Τέλος στα πλαστικά ποτήρια του καφέ και στα πλαστικά μιας χρήσης

Με νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στην αλόγιστη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης. Όπως ποτήρια του καφέ, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα κτλ.

Σκοπός του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να περιοριστεί και να μειωθεί η χρήση αυτών των προϊόντων. Σημειώνεται ότι καθημερινά καταναλώνονται 1 εκατομμύριο! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος:

«Έχουμε 1 εκατ. κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά. Και από αυτό το 80%, το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης».

Τέλος στα πλαστικά ποτήρια του καφέ

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

  • Απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά 10 προϊόντων από τον Ιούλιο του 2021.Συγκεκριμένα: Μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελάκια ποτών από φελιζόλ. Περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια. Καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).
  • Θα υπάρχει ανταμοιβή στους καταναλωτές που επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια στα τελικά σημεία πώλησης. Επί της ουσίας πρόκειται για επέκταση του συστήματος ανταμοιβής που ισχύει σήμερα με τις γυάλινες φιάλες μπύρας ή κάποιων κωδικών αναψυκτικών.
  • Θα υπάρχει περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά ποτήρια και συλλέκτες τροφίμων, όπως γίνεται σήμερα για τις πλαστικές σακούλες. Για κάθε πλαστικό ποτήρι θα πληρώνουμε επιπλέον 4 λεπτά + ΦΠΑ.
  • Θα υποχρεώνονται τα μαγαζιά εστίασης που χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης να δίνουν εναλλακτικές για επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα.
  • Θα υποχρεούνται να παρέχουν δωρεάν νερό σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιο του 2021.
  • Στο δημόσιο τομέα η απαγόρευση θα ισχύσει έξι μήνες νωρίτερα, ενώ για όσα προϊόντα απαγορεύονται θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

*Διαβάστε επίσης – > “13 τρόποι να χρησιμοποιούμε λιγότερο τα πλαστικά”

13 τρόποι να χρησιμοποιούμε λιγότερο τα πλαστικά

Κυρώσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει και αυστηρές κυρώσεις στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση, προβλέπεται πρόστιμο στον παραγωγό –1%. Eπί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα στις επιχειρήσεις, 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500 ευρώ). Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων προβλέπεται στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Λίζα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON