Οι περισσότεροι από εμάς – όλοι θα έπρεπε – θέλουμε να ζούμε σε καθαρό και υγιές περιβάλλον. Το θέμα είναι ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβάλλει ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο. Μπορούμε να μειώσουμε τα πλαστικά είδη! Μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.
Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργούν τα πλαστικά;
Είναι γνωστό ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μία από τις αιτίες είναι η αλόγιστη χρήση του πλαστικού υλικού αλλά και άλλων που είναι καταστρεπτικά για το περιβάλλον. Τα περισσότερα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται με επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 5% ανακυκλώνεται, το 40% στέλνεται σε χωματερές και το 1/3 καταλήγει πίσω στο περιβάλλον και ειδικά στις θάλασσες – ένα άλλο θλιβερό γεγονός.
Εκτός της μόλυνσης του περιβάλλοντος – αλλά και της δικής μας υγείας γιατί τα εισπνέουμε – τα πλαστικά περιέχουν BPA, που είναι κίνδυνος για την υγεία μας. Το ΒΡΑ – Δισφαινόλη Α – είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται μέσα στο πλαστικό για να πάρει ιδιότητες όπως την ανθεκτικότητα. Κάτω όμως από κάποιες συνθήκες όπως η υψηλή θερμοκρασία και η συνεχής χρήση του, αυτή η ουσία εισχωρεί στο περιεχόμενο του και έπειτα στον οργανισμό με αποτέλεσμα να είναι τοξική και επιβλαβής για την υγεία.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση τους;
- Απέφυγε να χρησιμοποιείς πλαστική σακούλα στα ψώνια. Πάρε μαζί τη δική σου τσάντα. Μπορεί να είναι πάνινη – που είναι άνετη και η πιο συνηθισμένη – αλλά και χάρτινη ή από δίχτυ.
- Αγόρασε προϊόντα σε χάρτινη συσκευασία και όχι πλαστική.
- Πες όχι στα καλαμάκια (υπάρχουν μεταλλικά) και στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.
- Έχε μαζί σου παγούρι ή θερμό για το νερό και τα ροφήματα σου. Έτσι μειώνεις και τη χρήση του νερού από πλαστικά μπουκαλάκια. Επέλεξε το σωστό παγούρι και για το παιδί σου.
- Φέρε το δικό σου ποτήρι νερού και απέφυγε να χρησιμοποιήσεις τα πλαστικά που προσφέρουν οι υπηρεσίες.
- Βάλε το φαγητό σου μέσα σε δοχείο φαγητού, το οποίο μπορεί να είναι ανοξείδωτο ή γυάλινο. Τοποθέτησε σε υγιεινό σκεύος φαγητού και το κολατσιό του παιδιού σου που θα πάρει στο σχολείο.
- Τοποθέτησε σε γυάλινα δοχεία το φαγητό που περίσσεψε αλλά και τα είδη μπαχαρικών και μυρωδικών.
- Μπορείς για την βούρτσα των μαλλιών και την οδοντόβουρτσα σου να χρησιμοποιείς ξύλινες/bamboo.
- Επέλεξε ξυριστικά είδη (ξυραφάκι κλπ.) που είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο χάλυβα.
- Αντικατέστησε τα μπουκάλια στο μπάνιο με μπάρες σαπουνιών.
- Αποθήκευσε νερό για το ψυγείο σε γυάλινα δοχεία και όχι πλαστικά.
- Αγόρασε προϊόν που είναι χύμα.
Τρόπος νούμερο 13 αλλά και tip της ημέρας…
Ανακύκλωσε!
Ξέρεις ότι…
- Οι τσίχλες δεν ανακυκλώνονται. Εκατομμύρια ζώα και ειδικά τα πουλιά, κάθε χρόνο πνίγονται από την κατάποση τους.
- Μπορείς να φτιάξεις δικά σου καλλυντικά και να χρησιμοποιήσεις φυσικά λαδάκια για τον καθαρισμό και την περιποίηση σου.
- Οι σύγχρονες πάνες περιέχουν πλαστικό – το οποίο είναι ανθυγιεινό για το μωρό – επέλεξε τις πάνινες.
- Το βουρτσάκι καθαρίζει καλύτερα τα πιάτα από το σφουγγάρι. Μπορείς να το αντικαταστήσεις.
- Μπορείς να επιλέξεις φυσικά αποσμητικά με plastic-free.
Μοιράσου αυτά τα tips με φίλους και συγγενείς που μπορεί να μη γνωρίζουν τρόπους για να αποφύγουν τη χρήση των πλαστικών.
Ξέρω ότι γενικά η ανακύκλωση, η αποφυγή της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η μόλυνση με απορρίμματα αλλά και η αποφυγή χρήσης πλαστικών, είναι θέμα παιδείας, συνείδησης και κουλτούρας.
Το περιβάλλον μας έχει τόση ανάγκη όσο το έχουμε κι εμείς.
Επειδή όμως – το είπα και θα το λέω πάντα – “η γνώση είναι δύναμη”… ενημερώσου για κάτι που αφορά στην υγεία σου αλλά και στον τόπο στον οποίο ζεις εσύ και τα παιδιά σου.
Δες εδώ… η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας καίγεται. Η ζωή όπως την ξέρουμε, θα πάψει να υπάρχει.
Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να το δουν και άλλοι! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!