Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ίχνος ζάχαρης!
Ξέρεις ότι το μελομακάρονο θεωρείται από τα πιο υγιεινά γλυκίσματα των Χριστουγέννων;
Ναι βεβαίως!
Και εγώ έχω σούπερ συνταγή τόσα χρόνια, για θεϊκά μελομακάρονα που δεν αλλάζω με τίποτα!
Εκτός… εκτός αν αλλάξω εγώ τη συνταγή!
Δες λοιπόν τη σούπερ πετυχημένη συνταγή για μελομακάρονα με καστανή ζάχαρη στο άρθρο Μελομακάρονα τα πετυχημένα
Αν θέλεις φυσικά λίγη γλύκα παραπάνω μπορείς να φτιάξεις εκείνη, με λίγη καστανή ζαχαρίτσα. Αλλά εδώ εγώ τώρα θα σου μιλήσω για τα μελομακάρονα χωρίς ίχνος ζάχαρης!
Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια μιας πιο υγιεινής εκδοχής έφτιαξα μελομακάρονα ΧΩΡΙΣ ίχνος ζάχαρης! Αλλά φυσικά με καλό μέλι που λατρεύουμε οικογενειακώς!
Και η δοκιμή μου όχι απλά πέτυχε! Πέτυχε τόσο, που έγιναν τα καλύτερα μελομακάρονα ever και τα πιο υγιεινά! Ζουμερά, τρυφερά από μέσα και τραγανά ακριβώς όπως πρέπει! Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο!
Και πάνω από όλα! Χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη που έπαψα να αγαπώ εδώ και καιρό!
Θα σου δώσω συνταγή για μια δόση αλλά σε προειδοποιώ! Κάνε κατευθείαν διπλή! Εγώ το είπα!
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Για τη ζύμη:
1 ½ φλ. ελαιόλαδο
4 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/4 φλ. κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο (σε σκόνη)
Για το σιρόπι:
1 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας (ή ¼ κ.γ κανέλα)
5 καρφ. Γαρίφαλα (ή ¼ κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη)
Φλούδα & ξύσμα από ½ πορτοκάλι
2 φλ. Μέλι
Για το γαρνίρισμα:
½ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πριν σου πω για την εκτέλεση θα σου δώσω 2 μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα!
- Μην τα ζυμώσεις πολύ!
- Μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή!
Πάμε τώρα:
Χτυπάμε στο μίξερ (ακόμη και με μίξερ χειρός!), το λάδι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα περίπου ένα λεπτό.
Ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (να ξέρεις αφρίζει) και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε στα υγρά, λίγο λίγο, το αλεύρι ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Προσπαθούμε να μην παραζυμώνουμε γιατί θα βγουν τα μελομακάρονα σκληρά. Αν σου φαίνεται πολύ μαλακή η ζύμη και δεν πλάθεται, μην προσθέσεις επιπλέον αλεύρι! Άφησε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη για πλάσιμο!
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν!
Τα τοποθετούμε σε ταψί σε απόσταση 2 εκατοστών μεταξύ τους, τα κεντάμε με ένα πιρούνι κάνοντας τρυπούλες στο πάνω μέρος τους. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180οC για 25 – 30 λεπτά, μεσαία θέση.
Προσοχή! Όταν τα βγάλεις από το φούρνο μπορεί να σου φανούν πολύ μαλακά! Μην παρατείνεις το χρόνο ψησίματος! Έτσι πρέπει να είναι και σκληραίνουν μετά καθώς κρυώνουν!
Το σιρόπιασμα:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα/ξύσμα του πορτοκαλιού να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Ρίχνουμε μέσα το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση.
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ανά 10 στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα βγάζουμε.
Αυτό ήταν! Εύκολο ε; Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ίχνος ζάχαρης θα σας ξετρελάνουν οικογενειακώς!
Καλές γιορτές!
Λίζα
(Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποιήστε αυτή τη συνταγή για να τη διαβάσουν και άλλοι λάτρεις του καλού μελομακάρονου! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)
Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!