Μελομακάρονα τα πετυχημένα

Μελομακάρονα τα πετυχημένα

Μελομακάρονα τα πετυχημένα

Τα μελομακάρονα είναι τα κατεξοχήν γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Η πιο γλυκιά ανάμνηση είναι αυτή της μυρωδιάς της κανέλας και του γαρύφαλλου αλλά και το ψιλοκομμένο καρυδάκι.

Είναι πατροπαράδοτο ελληνικό γλυκό και βρίσκεται σε κάθε σπίτι τα Χριστούγεννα.

Θεωρείται υγιεινό γλύκισμα, πολύ περισσότερο από τον κουραμπιέ και έχει λίγες θερμίδες για την κατάταξή του στα γλυκά.

Είναι όμως και κομματάκι δύσκολο να σου πετύχουν αν δεν έχεις την κατάλληλη συνταγή. Η μαμά μου χρόνια έψαχνε να βρει μια καλή συνταγή για μελομακάρονα, αλλά έπεφτε σε ελλιπείς συνταγές που έβγαζαν μελομακάρονα κοτρώνες.

Εγώ την βρήκα πριν από αρκετά χρόνια.

Την είχα σημειώσει τότε και εδώ και πολλά χρόνια τα Χριστούγεννα κάνω αυτά τα θεϊκά, πετυχημένα μελομακάρονα και μοιράζω τη συνταγή. Αν κάνετε ακριβώς ότι λέει η συνταγή θα σας πετύχουν σίγουρα. 

Γίνονται μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη; Γίνονται και είναι απίστευτα! Μην ξεχάσεις να περάσεις και από τη συνταγή “Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ίχνος ζάχαρης”

Το μυστικό:

2 είναι τα μυστικά για καλά μελομακάρονα:

Όχι πολύ ζύμωμα και όχι επιπλέον αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ (για περίπου 30 κομμάτια) 

Για τη ζύμη:

  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο (σε σκόνη)

Για το σιρόπι:

  • 2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη 
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας (ή ¼ κ.γ κανέλα)
  • 5 καρφ. Γαρίφαλα (ή ¼ κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη)
  • Φλούδα & ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 1 ½ φλ. μέλι

Για το γαρνίρισμα:

  • ½ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ, για 5 λεπτά περίπου, το λάδι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.

Ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη. Μπορούμε να ζυμώνουμε και με το χέρι. Προσπαθούμε να μην παραζυμώνουμε γιατί θα βγουν τα μελομακάρονα σκληρά.

Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή η ζύμη και δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη για πλάσιμο.

Μελομακάρονα τα πετυχημένα

Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν και θα γίνουν τεράστια!



Τα τοποθετούμε σε ταψί σε απόσταση 2 εκατοστών μεταξύ τους, τα κεντάμε με ένα πιρούνι κάνοντας τρυπούλες στο πάνω μέρος τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180οC για 25 – 30 λεπτά, μεσαία θέση, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μελομακάρονα τα πετυχημένα

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σε πλατύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Μόλις πάρει βράση η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Ρίχνουμε μέσα το μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση.



Το σιρόπιασμα:

Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βουτάμε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό το καθένα. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε βάζουμε στο ταψί ή σε πλατιά πιατέλα.

Μη φύγεις αν δε διαβάσεις Πετυχημένες Χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα χρειαστείς – Όλες δοκιμασμένες και σίγουρες!

Αφού τα σιροπιάσουμε όλα τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Αφού ρουφήξουν και αν θέλουμε σιρόπι και πάνω στα καρύδια περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει, αν έχει περισσέψει, στο τηγάνι.

Μελομακάρονα τα πετυχημένα

 

Άντε να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!!!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Δεν επιτρέπεται όμως η αντιγραφή της συνταγής και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Αν θέλετε να ολοκληρώσετε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους πιο αφράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα δείτε τη συνταγή: Οι πιο αφράτοι κουραμπιέδες 

Η σελίδα μας στο facebook για περισσότερες Χριστουγεννιάτικες συνταγές και για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

DSC_0197-bb
ok, μου έπεσε λίγο παραπάνω καρυδάκι γιατί μας αρέσει 🙂
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

10 Comments

  1. Ποτέ δεν είναι αρκετές οι συνταγές για τα μελομακάρονα! Αν είναι και επιτυχημένα σε εμπιστεύομαι και θα τα δοκιμάσω σίγουρα!
    (έρχομαι από το link party του Mana Manoula Mama)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS

You May Also Like