Σε ποια ηλικία παύουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άι Βασίλη;

Σε ποια ηλικία παύουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άι Βασίλη;

Σε ποια ηλικία παύουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άι Βασίλη;

Σου έχω ξαναπεί ότι πιστεύω στη μαγεία του Άι Βασίλη και πιστεύουν και τα παιδιά μου.

Υπάρχει ο μύθος στο σπίτι μας ότι αυτός ο καλόκαρδος γεράκος μας αγαπάει όλους και τα Χριστούγεννα μας φέρνει και το κατιτίς μας.

Μέχρι στιγμής δεν με είχε απασχολήσει ποτέ αν και πότε θα έρθει η ώρα να μαθευτεί ότι τα δώρα δεν έρχονται από τη Λαπωνία. Αλλά από τη μαμά και τον μπαμπά.

Πέρσι όμως ήρθε η ώρα. Ο μεγάλος μου, μόλις 7 ετών τότε, ήρθε και μου είπε με μεγάλη απογοήτευση ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Του το είπε ο συμμαθητής του και μάλιστα ήθελε να του το αποδείξει λέγοντας του ότι εφόσον δεν τον έχει δει ποτέ, δεν υπάρχει.

Τον κοίταξα με γαλήνιο χαμόγελο για να μην τον φορτίσω ακόμη περισσότερο και τον ρώτησα.

“Εσύ τι πιστεύεις;”.

“Εγώ πιστεύω ότι αν πιστεύεις ότι υπάρχει Άι Βασίλης, τότε υπάρχει”.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με το παράδειγμα της χριστουγεννιάτικης ταινίας Πολικό εξπρές. Άτυπα πια, πιστεύω ότι ο μεγάλος μικρός μου ξέρει ότι δεν υπάρχει Άι Βασίλης. Αλλά δεν έχει πάψει να πιστεύει σε εκείνον.

Σε ποια ηλικία όμως παύουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άι Βασίλη;

Σύμφωνα με tanea.gr στην ηλικία περίπου των οκτώ ετών -ή εννέα- τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν ότι είναι αληθινή η μαγευτική ιστορία του Άγιου Βασίλη που φέρνει τα δώρα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία έγινε μεταξύ γονιών από διάφορες χώρες (και από την Ελλάδα).

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρις Μπόιλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, αποκαλύπτει επίσης ότι ένας στους τρεις ενήλικες (το 34%) εύχονται να μπορούσαν να πιστεύουν ακόμη στον Άγιο Βασίλη.

Μερικοί (το 15%) δηλώνουν ότι ένιωσαν προδομένοι από τους δικούς τους γονείς, όταν ανακάλυψαν την πεζή αλήθεια. Ενώ ένας στους δέκα (10%) εξοργίστηκε μαζί τους.

Πολλά παιδιά υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη ιστορία. Όταν οι γονείς τους «τα μασάνε» στις επίμονες ερωτήσεις τους για τον Άγιο Βασίλη. Ακόμη, δύο στα τρία παιδιά (το 65%) προσποιούνται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν. Ακόμη κι όταν έχουν πια καταλάβει ότι δεν θα κατέβει από την καμινάδα.

Το 34% των γονιών δήλωσαν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είχε βελτιώσει τη συμπεριφορά τους ως παιδιά.

Ενώ το 47% όχι. Το 30% ανέφεραν ότι η εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους κλονίστηκε, όταν έμαθαν την αλήθεια. Ενώ το 56% δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.



Το 31% των γονιών, όταν ερωτώνται από τα παιδιά τους, αρνούνται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Ενώ το 40% παραδέχονται την αλήθεια. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς (το 72%) χαίρονται να λένε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους. Ενώ οι υπόλοιποι γονείς αποφεύγουν να το κάνουν. Για να μην καλλιεργούν μύθους στα παιδιά τους ή γιατί δεν ξέρουν να λένε ωραίες ιστορίες (ή απλά δε θέλουν).

Μερικές φορές, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά υποψιάζονται την αλήθεια μόνα τους, εξαιτίας κάποιου λάθους των γονιών.

Όταν π.χ. το παιδί βρίσκει εκ των προτέρων κρυμμένο το δώρο που αργότερα θα «του φέρει» ο Άγιος Βασίλης. Ή κάποιο άλλο παιδί μπορεί να ανακαλύψει ότι όλως τυχαίως ο μπαμπάς του και ο Άγιος Βασίλης έχουν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα στα γράμματά τους! Ή μπορεί ο Άγιος Βασίλης να έχει ξεχάσει πάνω σε κάποιο δώρο την αυτοκόλλητη ετικέτα του καταστήματος.

Άλλες φορές για την απομυθοποίηση ευθύνεται κάποιος φίλος ή κάποιος δάσκαλος στο σχολείο. Που έχει τη φαεινή ιδέα να ρωτήσει στην τάξη πόσα παιδιά πιστεύουν ότι ο ‘Άγιος Βασίλης είναι αληθινός. Ή στο μάθημα Γεωγραφίας να τους διαβεβαιώσει ότι στο Βόρειο Πόλο δεν ζει κανένας, οπότε τους βάζει ιδέες.



Υπάρχουν και τα παιδιά που μπορεί μόνα τους να αναρωτηθούν γιατί δε βλέπουν στην τηλεόραση τον Άγιο Βασίλη να πηγαίνει δώρα στα παιδάκια των φτωχών χωρών του πλανήτη. Πώς είναι δυνατόν ένας στρουμπουλός τύπος με ολόκληρο έλκηθρο να χωράει μέσα από καμινάδες (και να μην καίγεται με το τζάκι ανοιχτό) και, βέβαια, πώς γίνεται μόνος του να πηγαίνει παντού σε χρόνο ρεκόρ.

Εγώ έχω πάντως απαντήσεις και για τα δύο παραπάνω ερωτήματα

Ο Άγιος Βασίλης ΔΕΝ φέρνει ακριβά δώρα

Tips για να κρατήσετε ζωντανή τη μαγεία του Άι Βασίλη

Μπορείς και εσύ να συμμετάσχεις στην έρευνα (The Exeter Santa Survey) συμπληρώνοντας σχετικό ερωτηματολόγιο στα ελληνικά

Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like