Shortbread biscuits…τα μπισκότα βουτύρου που λιώνουν στο στόμα
Έχουμε αρχίσει ήδη να μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και δεν σου κρύβω πως αυτή είναι η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου.
Κατά συνέπεια το e-mama από σήμερα φοράει τα καλά του, σηκώνει τα μανίκια του και σας βάζει για τα καλά στο κλίμα των ημερών.
Συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά και φαγητά, κατασκευές για να στολίσουμε το σπίτι μας μαζί με τα παιδιά, διαγωνισμοί, εκπλήξεις και όμορφη κουβεντούλα θα μας φτιάξουν τη διάθεση – που ομολογουμένως δεν βρίσκεται και στα καλύτερα της, δεδομένων των συνθηκών.
Εγώ και η Λίζα ξεκινάμε με όρεξη και στόχο να ζήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων που άλλωστε κρύβεται στις λεπτομέρειες. Πάντα οικονομικά, μαζί με τα παιδιά μας θα φτιάξουμε απίθανα πράγματα και φυσικά, τι άλλο, αναμνήσεις!
Ξεκινάω λοιπόν με τα αγαπημένα μου shortbread biscuits, που δεν είναι τίποτα άλλο από μπισκοτάκια βουτύρου που λιώνουν στο στόμα!
Τα shortbread biscuits έχουν σκωτσέζικη καταγωγή και πολλές μικρές παραλλαγές. Η αγαπημένη μου εκδοχή είναι η συνταγή του Jamie Oliver, που ούτως ή άλλως τον αγαπάω και τον εμπιστεύομαι. Οφείλω να ομολογήσω πως έχω δοκιμάσει κι άλλες συνταγές με περισσότερο βούτυρο, αλλά μου φάνηκαν παραπάνω βουτυρένιες από όσο έπρεπε. Ψηφίζω λοιπόν Jamie!
Συνταγή για shortbread biscuits
Υλικά
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για πασπάλισμα (για να γίνουν ακόμη πιο αφράτα και να λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα, αντικαταστήστε το 1/3 του αλευριού με κορν φλάουρ. Θα με θυμηθείτε!)
50 γραμμάρια άχνη ζάχαρη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
125 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι το βούτυρο να γίνει μια μάζα με το αλεύρι και την άχνη.
Δεν παιδεύουμε τη ζύμη παραπάνω από όσο χρειάζεται. Άλλωστε όσο λιγότερο ζυμώνουμε τόσο καλύτερα γίνονται αυτά τα μπισκότα!
Σε αυτή τη φάση μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη μας στο ψυγείο για λίγη ώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να φτιάξουμε τα σχεδιάκια μας πιο εύκολα, καθώς δε θα κολλάει!
Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος μισού εκατοστού. Αν κολλάει η ζύμη αλευρώνουμε ελαφρά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουμε τα σχήματα ζύμης που θα φτιάξουμε. Απλά θα αφαιρούμε το ζυμάρι που περισσεύει. Με κουπ πατ δημιουργούμε ότι σχήματα θέλουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν ψήσουμε. Τα δικά μας έγιναν χριστουγεννιάτικα λόγω των ημερών. Σε κάποια έβαλα λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να φτιάξω δεντράκια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Θέλουμε να αποκτήσουν ένα όμορφο ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα (εκτός αν έχουμε προσθέσει χρώμα), οπότε τα ελέγχουμε ώστε να μην παραψηθούν.
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώνουν γίνονται σκληρά σαν μπισκότα.
Όταν κρυώσουν τα βάζουμε στο κουτί μας όπως είναι ή τα στολίζουμε.
Εμείς τα βουτήξαμε σε λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίσαμε με τρούφα και καραμελάκια.
Το μυστικό της Λίζας! Η Λίζα αντικατέστησε το 1/3 του αλευριού με κορν φλάουρ (δηλαδή μισή κούπα) και τα μπισκότα έγιναν πολύ πιο αφράτα, λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα! Τα “έντυσε” με γλάσο και ζωγράφισε!
Είναι πολύ όμορφα και για δωράκι. Εμείς πέρσι τα συσκευάσαμε όμορφα μαζί με τα στολίδια από αλατοζύμη που φτιάξαμε και έγιναν ένα πολύ όμορφο δωράκι που μοίρασε ο Μάνος στους συμμαθητές του για τη γιορτή του.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)
Οι σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!
28 Comments
Ήρθα απο το πάρτυ της Μάχης 🙂 Αν και μου αρέσουν πολύ τα shortbreads δεν τα έχω τολμήσει ποτε, λες να ήρθε η ώρα τους;;;;
Καλώς ήρθες!!!!! Μα είναι τόσο εύκολα. Δοκίμασε τα!
Είναι απλά τέλεια! Γεια στα χέρια σας! Δείχνουν καταπληκτικά! Φιλιάαα
Ω!!!!! Ευχαριστούμε αμφότερες!
Πω πω κορίτσια από εμφάνιση σκίζουν. Σίγουρα βέβαια και σε γεύση. Έχει ο αδερφός μου ο μικρός βιβλίο του Oliver κι έχει πειραματιστεί με συνταγές του κι εμείς φυσικά δοκιμάζοντας μετά. Εγώ δεν έχω μπει ακόμη σε κλίμα εορταστικό, άντε να με δω πότε θα μπω.
Τον αγαπώ τον Oliver. Έχει απλές και πετυχημένες συνταγές.
Ελευθερία επιβάλλεται να μπούμε σε εορταστικό κλίμα γιατί δεν μας βλέπω καλά. Ας το κάνουμε για τα απιδιά τουλάχιστον. Τι χρωστάνε κι αυτά τα δόλια!
μιαμ μιαμ μιαμ πολύ μου αρέσουν τα μπισκότα.θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε.και η διακόσμηση που έκανες τέλεια.
Κι εμένα Κωνσταντίνα μου 🙂
αχ με αυτές τις συνταγές θα σας σκοτώσω! πρέπει να μπαίνω να διαβάζω αφού έχω φάει! την σημείωσα και αυτη τη συνταγή, να δω τι θα πρωτομαγειρέψω φέτος!
χαχαχα! Τον ίδιο πόνο έχουμε Μάχη!
Αυτά τα κρατώ να τα φτιάξουμε μέσα στις γιορτές, μαζί με τα παιδιά.
Θα ενθουσιαστούν να τα στολίζουν! 🙂
Πάντα φτιάχνουμε μπισκότα, αλλά ποτέ δεν έχω δοκιμάσει με αγελαδινό βούτυρο.
Η διακόσμηση υπέροχη!
ευχαριστούμε, Χριστίνα!
Πλέον χρησιμοποιώ πάρα πολύ το βούτυρο στη ζαχαροπλαστική. Δίνει άλλη γεύση και είναι και υγιεινό!
Σ’ευχαριστώ Αλεξία μου!
Μπράβο σας κορίτσια! Τι ομορφιές είναι αυτές! Τι γιορτινά μπισκοτάκια. Θα τα δοκιμάσω γιατί αγαπώ Jamie…
Φιλιά!
Από το πάρτι της Μάχης (http://mommasdailylife.blogspot.com)
Jamie…εγγύηση!!
Ευχαριστούμε Ελένη!!!!
αυτα τα βουτυρατα μπισκοτα ειναι τα αγαπημενα μου το πρωι με τον καφε και το απογευμα επισης με το δευτερο καφεδακι! οποτε θα τα ετοιμασω…οσο για το στολισμα…καταπληκτικο! λιτο και υπεροχο!
Έτσι κι εγώ Ζινα…και το πρωί και το απόγευμα και το βράδυ άμα λάχει χαχαχα!
Ευχαριστούμε!!!!!!!!
Πέρασα από την Ζινα για καφέ και έπεσα πάνω σε λαχταριστά μπισκοτάκια!!! Λατρεύω συνταγές που έχουν και αλεύρι και άχνη γιατί απλά επιτρέπουν σε μένα και την μικρή μου να κάνουμε πάρτι στην κουζίνα. Θα τολμήσω την συνταγή του Jamie αν και δεν τον ξέρω αλλα εμπιστευόμαστε e-mama με τα μάτια κλειστά!!!!
Πάρτυ! Όπως το είπες. Η χαρά του παιδιού!
Άσε τον Jamie. Εμένα να ακούς εσύ. Όταν λέμε νόστιμα εννοούμε νόστιμα χαχαχα ευχαριστούμε τούλα μου!!!!!!!!!
Θέλω και εγώ να δοκιμάσω μπισκότα με χρώμα ζαχαροπλαστικής και το φοβόμουν! Τώρα που είδα πόσο τέλεια βγήκαν και τα δικά σας θα το δοκιμάσω!
Είναι πανεύκολη η ανάμιξη και το χρώμα βγαίνει πάρα πολύ εύκολα. Δεν σε ζορίζει όπως η ζαχαρόπαστα.
Ευχαριστούμε!
Αγαπώ Jamie και ότι έχω φτιάξει δικό του πάντα πετυχαίνει και κάνει και εντύπωση!!!
Ενθουσιάστηκα με τα μπισκοτάκια και θα τα φτιάξω σήμερα που γιορτάζει ο χάσμπαντ για να κεράσει αύριο στη δουλειά. Πόσα βγαίνουν περίπου για να ξέρω μήπως κάνω διπλή δόση;
Σίγουρα εξαρτάται απο το μέγεθος των κουπ πατ, αλλά σε μετρίου μεγέθους περίπου;
Φιλιά πολλά κι ευχαριστούμε για τη συνταγή που μοιραστήκατε μαζί μας. κοριτσάρες:)
Αχ Δήμητρα δεν ξέρω αν σε πρόλαβα! Περίπου 40 μέτρια μπισκοτάκια βγαίνουν.
Ελπίζω να σου έφτασαν και σε ευχαριστούμε!!!
Δεν με πρόλαβες Χριστινάκι αλλά δεν πειράζει. Τα έφτιαξα και έγινε Ο χαμός!!!! Τον τρέλαναν όλοι πόσο φανταστικά μπισκοτάκια έφτιαξε η γυναίκα του και πόσο χρυσοχέρα είναι:))))
εμένα μου βγήκαν 24 μόνο. Γιατί; Έκανα σχήμα αστεράκι και όχι παχιά. Μισό εκατοστό όπως έγραφες.
Τα βούτηξα και σε κουβερτούρα λιωμένη, έριξα και χρωματιστά sprinkles. Χαμός λέμε!!!!
Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα!!!
Φιλιά πολλά κ σας ευχαριστώ πολύ!!!
Νοστιμα, γρηγορα, υπεροχα!!!
❤ ♡ ❤
Έχω τρελαθεί!!!!!! Θα τα φτιάξουμε σίγουρα!!!! Τι όμορφη παρουσίαση!
Μου άρεσε πολύ η συνταγή και κυρίως μου άρεσε πως η συνταγή γίνεται χωρίς μπλέντερ και δεν έχει καθόλου αυγά! θα την δοκιμάσουμε σίγουρα!
Πόσο όμορφα δείχνουν <3 Μυρίζουν Χριστούγεννα!