Σίγκμουντ Φρόυντ: ο πατέρας της ψυχανάλυσης

Σίγκμουντ Φρόυντ: ο πατέρας της ψυχανάλυσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί όλοι μας “τι σημαίνει το όνειρο που είδα και γιατί το είδα;” ή “τι έχω μέσα στο ασυνείδητο μου;”. Ποιες είναι οι θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ; Γιατί πέφτει σε αντιφάσεις και ποια είναι τα παράξενα στοιχεία που συνοδεύουν τη ζωή του;

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Σίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ) ήταν Αυστριακός γιατρός Εβραϊκής καταγωγής, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 και πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939, έπειτα από υποβοηθούμενη αυτοκτονία/ευθανασία από τον προσωπικό του γιατρό με δύο θανατηφόρες δόσεις μορφίνης. Αναγνωρίζεται ως ένας βαθυστόχαστος αναλυτής του 20ού αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

Δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά και σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης. Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε, θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και δημιουργούν μέχρι και σήμερα προβληματισμό και αντιπαραθέσεις αλλά και πολλές αντιφάσεις.

 Οι ιδέες και οι έρευνες του

Από τα πρώτα ενδιαφέροντα για τον Φρόυντ αποτέλεσε η νευρολογία. Δημοσίευσε αρκετά επιστημονικά άρθρα και μελέτες για την εγκεφαλική παράλυση.

Από τα τέλη του 1880 μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ερευνούσε τις ιδέες του σχετικά με το συνειδητό και το ασυνείδητο. Η σπουδαιότερη για εκείνον εργασία ήταν «η ερμηνεία των ονείρων», όπου ανέπτυξε τα επιχειρήματα του για την ύπαρξη του ασυνείδητου. Επιπλέον παρατήρησε μία διαδικασία του ασυνείδητου, την απώθηση, όπου ο άνθρωπος που βιώνει συχνά επίπονες σκέψεις ή μνήμες που δε μπορεί να αντέξει, έχει τη δυνατότητα να τις απωθήσει από το συνειδητό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου στο ασυνείδητο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1890 διατύπωσε τις ιδέες του για την σεξουαλική ανάπτυξη από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και πέρα.

Τι είναι το τριημερές σχήμα που διατύπωσε;

Επιπλέον ο Σίγκμουντ Φρόυντ για να διαμορφώσει κάποια γενική θεωρία για τη δομή του νου και να ερμηνεύσει τη λειτουργία του ασυνείδητου, παρουσίασε το τριημερές σχήμα: το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ. Το Εκείνο αντιπροσωπεύει τα έμφυτα κίνητρα και τις βιολογικές ανάγκες που έχουμε από τη γέννηση μας. Το Εγώ αναπτύσσεται και καλλιεργείται με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας. Το Υπερεγώ αντιπροσωπεύει τις θετικές και κοινωνικές αξίες μας (ηθική συνείδηση).

Πώς συγκρούονται αυτά τα τρία;

Αμυντικοί ψυχικοί μηχανισμοί: αποτελούν τους ασυνείδητους αμυντικούς μηχανισμούς που μπαίνουν σε λειτουργία από το Εγώ του ατόμου, όταν αποτυγχάνει σε συνειδητές προσπάθειες. Σύμφωνα με τον Φρόυντ, οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι μία μέθοδος που το Εγώ μπορεί να λύσει συγκρούσεις ανάμεσα στο Εκείνο και το Υπερεγώ. Όταν η χρήση αυτών των μηχανισμών δε γίνουν συγκρατημένα ή γίνει κατάχρηση τους ή επαναχρησιμοποίηση τους, τότε το άτομο μπορεί να αποκτήσει ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη.

Τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του, το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στο τι μπορεί να πει η ψυχανάλυση για τα ευρύτερα ζητήματα του πολιτισμού και της κοινωνίας.

 

Κάτι που ίσως να μη ξέρεις για τον Σίγκμουν Φρόυντ και είναι μάλλον παράξενα…

 • Ο Φρόυντ έκανε τακτικά χρήση της κοκαΐνης για 13 χρόνια και πίστευε πως διαθέτει σημαντικές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Μάλιστα, φαίνεται να ενθαρρύνει κιόλας τη χρήση της.
 • Σε όλη την πορεία του, είχε μόνο ένα παιδί ως ασθενή για ψυχανάλυση.
 • Η αλληλογραφία που έχει αφήσει στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (153 κουτιά) σχετικά με αυτόν, την οικογένεια του, τους ασθενείς και τους συναδέλφους του δε μπορεί να τα ανοίξει κανείς μέχρι το 2020, το 2050, ή το 2057! Επίσης, άλλα 8 κουτιά είναι σφραγισμένα για πάντα, ύστερα από σχετική επιθυμία του Φρόυντ στην διαθήκη του. Θα μάθουμε άραγε ποτέ τι έχει καλά κρυμμένα ο Φρόυντ;;;
 • Όταν το έσκασε από τη Βιέννη για να γλιτώσει από τους Ναζί, άφησε πίσω του τις 4 αδερφές του, οι οποίες πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τις βοήθησε ελάχιστα έως καθόλου να φύγουν από την πόλη και οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι.
 • Απομάκρυνε κάθε φλερτ από τη ζωή της κόρης του Άννας, ενώ υποστήριζε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες για σωματική επαφή. Εδώ καταλαβαίνουμε κάποιους από τους λόγους της αντίφασης των ισχυρισμών του.
 • Έκανε στην κόρη το ψυχανάλυση κάθε βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

10 φράσεις του 

 1. Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί; (στο υποσυνείδητο!)
 2. Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία
 3. Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό
 4. Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας
 5. Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας
 6. Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια
 7. Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά
 8. Η θρησκεία είναι νεύρωση
 9. Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί
 10. Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου

Τα κύρια έργα του 

 • Η ερμηνεία των ονείρων
 • Η Ψυχοπαθολογία της Καθημερινής Ζωής
 • Τρεις μελέτες για τη θεωρία της σεξουαλικότητας
 • Τοτέμ και Ταμπού
 • Για το Ναρκισσισμό
 • Πέρα από την αρχή της ηδονής
 • Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του Εγώ
 • Το εγώ και το εκείνο
 • Το μέλλον μιας αυταπάτης
 • Ο άνδρας Μωυσής και η μονοθεϊστική θρησκεία
 • Επιτομήτης Ψυχανάλυσης

Δες επίσης τις ερωτήσεις και απαντήσεις που έχει δώσει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ για τις σχέσεις των ανθρώπων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON