Τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματάνε στον πρώτο χρόνο

Τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματάνε στον πρώτο χρόνο

Αν συμπλήρωσες έναν ολόκληρο χρόνο θηλασμού, συγχαρητήρια, έκανες πολύ καλή δουλειά!

Αλλά τα οφέλη του θηλασμού – για εσένα και το μικρό σου- δεν τελειώνουν τους πρώτους 12 μήνες.

Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που τα κρυολογήματα και οι γρίπες είναι ανεξέλεγκτα.

Διάβασε παρακάτω να μάθεις γιατί είναι καλό να συνεχίζεις να θηλάζεις και μερικά tips για το πώς να αντιμετωπίζεις εκείνους που γουρλώνουν έκπληκτοι τα μάτια τους όταν τους λες ότι θηλάζεις ακόμη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι 2 ετών.

Και πέρα από τα 2 έτη για όσο καιρό θέλετε εσείς και το μωρό σας (διάβασε σχετικά εδώ). Ωστόσο, οι μητέρες συχνά δεν θηλάζουν πέρα από την ηλικία του ενός έτους. Ο θηλασμός παρόλο που όλο και περισσότερο γίνεται ένα πολιτιστικό πρότυπο για τις μητέρες, εξακολουθεί να υποφέρει από το κοινωνικό στίγμα, ιδιαίτερα ο δημόσιος θηλασμός και ο θηλασμός μετά το χρόνο. Τα καλά νέα είναι ότι το να θηλάζετε το νήπιο σας είναι υγιές, φυσιολογικό και συστήνεται από αναγνωρισμένους οργανισμούς!

Το μητρικό γάλα, το οποίο είναι μια πολύτιμη πηγή διατροφής για το μικρό σας από την ημέρα που γεννήθηκε, συνεχίζει να βοηθάει το μωρό σας στο να του παρέχεται τροφή υψηλής διατροφικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα εσείς το θηλάζετε. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, τα θρεπτικά στοιχεία του μητρικού γάλακτος αλλάζουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες του παιδιού. Ακόμα καλύτερα, θα συνεχίσετε να παράγετε αντισώματα – πολύτιμα δώρα που καταπολεμούν τις ασθένειες – για όσο καιρό θηλάζετε το παιδί σας.

Αυτό μπορεί να κάνει τη διάρκεια της ασθένειας του παιδιού σας μικρότερη, αν αρρωστήσει.

Τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματάνε στον πρώτο χρόνο

Είναι εντυπωσιακό ότι από μελέτες σε αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν καταγραφεί επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που απογαλακτίζονται πριν τα 3 έτη. Στη Γουινέα-Μπισσάου, για παράδειγμα, τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που δεν θήλαζαν, είχαν ποσοστό θνησιμότητας τρεισήμισι φορές υψηλότερο από τους συνομηλίκους τους που θήλαζαν. Και φυσικά μιλάμε για αναπτυσσόμενες χώρες, οι συνέπειες δεν είναι τόσο τρομερές στον βιομηχανοποιημένο κόσμο που ζούμε και εμείς, όμως οι στατιστικές αυτές είναι αρκετά εντυπωσιακές για να εξετάσει κανείς πώς ο θηλασμός πέραν της ηλικίας του ενός έτους συνεχίζει να έχει τόσο μεγάλη αξία. Πώς να αντιμετωπίσεις αυτούς που δυσανασχετούν:

Εάν δείτε ότι κάποιοι δυσανασχετούν επειδή θηλάζετε το νήπιο σας, μπορεί να αισθανθείτε εκνευρισμό, αμηχανία ή να προσπαθήσετε να κρατήσετε αμυντική στάση. Μπορεί αυτό να σας κάνει να σκεφτείτε να θηλάσετε «στα κρυφά» επειδή κάποιοι δεν το εγκρίνουν.

Ενισχύστε τον εαυτό σας εκ των προτέρων, απαντώντας τους με λίγα λόγια και περιεκτικά, όπως:

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη
  • Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά το θηλασμό το λιγότερο μέχρι τους 12 μήνες
  • Και οι δύο αυτοί οργανισμοί ενθαρρύνουν το θηλασμό (πέρα από τις συστάσεις που προαναφέραμε)
  • Το νήπιο μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τις ασθένειες αν θηλάζει ακόμα
  • Το μητρικό γάλα βοηθάει να συμπληρωθούν τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Που πιθανόν να έχει ένα νήπιο από την επιλεκτική διατροφή του (πράγμα πολύ συνηθισμένο στα νήπια)



Μπορείτε επίσης να τους χαμογελάσετε και να τους πείτε: «Αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί μου και την οικογένεια μου και γι αυτό το επιλέξαμε». Και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος.Τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματάνε στον πρώτο χρόνο

Ο θηλασμός δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη διατροφή , ειδικά όταν μιλάμε για νήπια. Τα μωρά αγαπούν το θηλασμό για τη ζεστασιά και την εγγύτητα που τους παρέχει. Το στήθος γίνεται το σπίτι τους και μια φυσική σύνδεση με τη μητέρα τους. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει μπορεί να θέλει να θηλάσει μετά από ένα χτύπημα ή επειδή φοβήθηκε για κάτι. Συνεχίζοντας να θηλάζετε και μετά το ένα έτος, μπορεί επίσης να ανακουφίσει το μωρό σας από άγχος νέων καταστάσεων. Ή όταν το μικρό σας χρειάζεται παρηγοριά ή επιβεβαίωση. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Δείτε επίσης “Γράμμα στο νήπιο που θηλάζει”

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Πηγές και στοιχεία

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

8 Comments

  1. Κι αν η παιδίατρός σου σου λέει “Φτάνει πια με τον θηλασμό! Ως τους 6 μήνες παίρνει το μωρό ότι είναι να πάρει… Πλέον το γάλα σου είναι σκέτο νεράκι και το παιδί θα μείνει πίσω στο βάρος του!”… Τότε τι της απαντάς? ( Ο γιος μου τώρα είναι 14,5 μηνών και θηλάζω πρωί, βράδυ και κάποιες φορές και κατά την διάρκεια της νύχτας που ξυπνάει… Δεν του δίνω καθόλου συμπλήρωμα με ξένο γάλα!)

    1. Και η δικιά μας παιδίατρος αποθάρρυνε το θηλασμό (μετά το έτος σε εμάς). Δυστυχώς και οι παιδίατροι έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα πολύ χαμηλά ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας. Μόλις το 1% (για την ακρίβεια 0,9) των Ελληνίδων θηλάζει μετά τους 6 μήνες. Ειδικά σε “επιστήμονες” υγείας που έχουν αυτή την άποψη, απαντάμε οτι εμείς (σε αντίθεση με αυτούς)είμαστε καλά ενημερωμένες για τα οφέλη του θηλασμού, είναι απόφαση δική μας και της οικογένειας μας για το καλύτερο του παιδιού μας, ότι ο ΠΟΥ ενθαρρύνει και συστήνει το θηλασμό μέχρι τα 2 και μετά για όσο θέλει μαμά και παιδί και οτι καλό θα ήταν ειδικά αυτοί που έρχονται σε καθημερινή επαφή με μπερδεμένες μητέρες, να μην τις προτρέπουν να κόψουν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο για να δώσουν τυποποιημένη κονσέρβα στα παιδιά τους.

  2. και οκ ! έχεις ξεπεράσει τα 2 χρόνια με τα αρνητικά σχόλια των άλλων και συνεχίζεις !! κι όταν συνεχίζουν να σε πρίζουν και να σου λένε ” οκ !! πάνω από χρόνο ,είπαμε !! εσύ πιά έκλεισες τα 2 ..” εκεί πια τί απαντάς ? πώς το διαχειρίζεσαι όλο αυτό ? δεν έχω σκοπό να σταματήσω , αλλά η αλήθεια πως κάποιες φορές έχω αρχίσει να κρύβομαι όταν θηλάζω , γιατί δεν ξέρω τί άλλο να τους πω … κι αυτός ο ΠΟΥ δε μπορούσε να πει για πάνω από 3 – 4 ?

    1. Εκεί απαντάμε οτι: συνεχίζω να θηλάζω γιατί είναι χρέος μου να προσφέρω το καλύτερο δυνατό για το παιδί μου και αυτό είναι ο θηλασμός και όχι τα γάλατα του σούπερ μάρκετ. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό κανείς, αν το κάνει απλά δεν γνωρίζει οπότε δεν μπορούμε να τον λάβουμε κι εμείς σοβαρά υπ όψιν. Τα καλά νέα Μαίρη μου είναι οτι ο ΠΟΥ συστήνει το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη και μετά για όσο το θέλει μαμά και παιδί, αυτό σημαίνει οτι αφήνει το χρονικό περιθώριο ανοιχτό για το πότε θα αποθηλάσετε. Εδώ ο ΠΟΥ δεν μας προτείνει καν αποθηλασμό, πως επιτρέπουμε να μας πιέζουν άλλοι που είναι συνήθως παντελώς άσχετοι; Εμείς ως ενημερωμένες θηλάζουσες νηπίων, ακούμε πρώτα τα παιδιά μας και τη δική μας θέληση, μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και καθόλου όλους αυτούς που θέλουν να πουν την ατεκμηρίωτη γνώμη τους. Συνέχισε να θηλάζεις Μαίρη μου το μωρό σου μέχρι όσο θέλετε και χωρίς να κρύβεσαι, δεν χρειάζεται να απολογηθείς σε κανένα, μόνο να τον ενημερώσεις με λίγα λόγια γιατί μπορεί όντως να μη γνωρίζει και γι αυτό να του φαίνεται περίεργο!. Να είσαι σίγουρη οτι αν επιμείνουμε και δεν ενδώσουμε στις ανοησίες των άλλων θα έχουμε 1ον. Πιο γερά παιδιά 2ον. Τα παιδιά μας δεν θα αντιμετωπίζουν την άγνοια για τα οφέλη του θηλασμού όπως αντιμετωπίζουμε εμείς.

  3. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ !! Θα κάνω αυτά που μου λέτε !!! Κάπως έτσι θα αντιμετωπίσω και τον παιδίατρο ….

  4. Καλησπέρα!Εγώ θηλάζω το μωρό μου ακόμη,είναι 15 μηνών αλλά έχω ξεκινήσει διαδικασία αποθηλασμου κοβωντας σιγά σιγά ένα γεύμα.ο λόγος που το κάνω είναι γιατί έχει χαμηλό βάρος και όπως μας είπε ο παιδίατρος,ο θηλασμός του κόβει την όρεξη και δεν τρώει κανονικές ποσότητες.ακομη,έχει πολύ άστατο ύπνο και για να είμαι ειλικρινής με έχει κουράσει η κατάσταση.Ηθελα να ρωτήσω,όλα τα μωρά που θηλάζουν έχουν τέτοια συμπεριφορά στον ύπνο; Γιατί αν δεν ήταν οι παραπάνω λόγοι δε θα διεκοπτα το θηλασμό..

    1. Καλημέρα Όλγα! Το χαμηλό βάρος είναι σχετικό (εκτός αν μιλάμε για υποσιτισμό). Όπως και οι καμπύλες ανάπτυξης που συμβουλεύονται οι παιδίατροι οι οποίες μέχρι πολύ πρόσφατα αφορούσαν παιδιά που δεν θηλάζουν. Όχι, ο θηλασμός δεν μπορεί να κόψει την όρεξη, αν οι θηλασμοί γίνονται κατ απαίτηση του παιδιού με ανταπόκριση(και όχι πχ με το ρολόι). Έχε στο νου σου ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όλα τα θηλάζοντα παιδιά θέλουν να θηλάζουν περισσότερο και να τρώνε λιγότερο. Αυτό δε σημαίνει ότι επηρεάζεται η ανάπτυξη του, μιας και το μητρικό γάλα είναι σαφώς ανώτερη τροφή από οποιαδήποτε άλλη για τα μωρά. Ο άστατος ύπνος είναι ένα χαρακτηριστικό των παιδιών σε αυτή την ηλικία, προφανώς βρίσκεται σε άλμα ανάπτυξης. Η διακοπή του θηλασμού δεν είναι απαραίτητο ότι θα σου εξασφαλίσει τίποτα από τα 2 (δηλαδή να τρώει περισσότερο και να κοιμάται καλύτερα).
      Είναι σύνηθες να δίνονται λάθος οδηγίες για διακοπή του θηλασμού χωρίς περαιτέρω εξέταση των λόγων. Θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς και έναν άλλον παιδίατρο που γνωρίζει περισσότερα για το θηλασμό πριν πάρεις την απόφαση σου για να είναι συνειδητή.

  5. Καλημέρα…Ο γιος μου είναι 18 μηνών και συνεχίζω και τον θηλάζω ακόμα. Ο γιατρός μου κάθε φορά που το μωρό μου αρρωσταίνει μου λέει πως είναι πολύ καλά γιατί θηλάζει! Όντως ο πυρετός του κρατάει λίγο, δεν είναι πολύ υψηλός και η χαρά που νιώθω με το καλό που του κάνω δεν περιγράφεται.
    Όμως βέβαια, θηλάζω αποκλειστικά μόνο το βραδυ, από την ώρα που ξαπλώνει μέχρι που σηκωθεί από το κρεβάτι. Κοιμόμαστε μαζί (και οι τέσσερις στο κρεβάτι,έχω και μια 4χρονη) και δεν με αφήνει να σηκωθώ. Σκέφτηκα πολλές φορές να το σταματήσω γιατί με δεσμεύει στο να ξαπλώνω και εγω από νωρίς, ήταν αδύνατον όμως.
    Με ενθάρρυνε το άρθρο που ανεβάσετε και επικροτεί την επιλογή μου, είχα αρχίσει να αμφιβάλω για το αν συνεχίζει και του κάνει καλό ακόμα ο θηλασμός παρόλο που μεγάλωσε.
    Ήμουν ανέκαθεν υπέρ του θηλασμού παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετώπισα αρχικά με την μεγάλη μου κόρη αλλά το προσπάθησα αρκετά και τώρα ανταμοιβομαι ειδικά όταν διαβάζω πόσο καλό κάνει ακόμα και τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like