Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Το κείμενο προέρχεται από μέρος της ομιλίας του Neil deGrasse Tyson στο 28ο Εθνικό Συμπόσιο Διαστήματος στο Colorado Springs.

Τα παιδιά είναι επιστήμονες από κούνια. Αναποδογυρίζουν πέτρες και μαδάν τα πέταλα των λουλουδιών. Κάνουν πράγματα που είναι συνήθως καταστροφικά…

Αυτό είναι η εξερεύνηση. Να αποσυναρμολογείς τα αντικείμενα. Και ας μην ξέρεις πώς να τα ξαναφτιάξεις. Έτσι φέρονται τα παιδιά.

Ο ενήλικας επιστήμονας, είναι ένα παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ. Έτσι φέρεται ένας ενήλικας επιστήμονας.

Στο σπίτι λοιπόν, το παιδί ανοίγει το ψυγείο. Παίρνει ένα αυγό και παίζει μαζί του. Πως αντιδρά ο γονιός;

«Σταμάτα να παίζεις με το αυγό! Θα σπάσει! Βάλτο γρήγορα στη θέση του!!!»

Στην πραγματικότητα όμως, το παιδί σας κάνει ένα πείραμα στην αντοχή των υλικών. Αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει πως όταν το αυγό πέφτει κάτω σπάει.

Είναι ένα πείραμα φυσικής που αμέσως μπορεί να μετατραπεί σε πείραμα βιολογίας! Του δείχνεις τον κρόκο και του λες πως από εκεί γίνονται τα κοτοπουλάκια.

«Μα πως γίνεται κοτοπουλάκι αυτή η ουσία που είναι σαν… μύξα;». Θα σε ρωτήσει πιθανότατα το μικρό σου γελώντας.

«Βιολογία!» θα του πεις. «Έλα να σου δείξω!»

Πόσο σας κόστισε το αυγό που έσπασε; 20 λεπτά;

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ είχε πει: «Αν σας φαίνεται ακριβή η εκπαίδευση, τότε πρέπει να δείτε το κόστος της άγνοιας.» Λίγοι γονείς μπορούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την έμφυτη περιέργεια των ίδιων των παιδιών τους. Γιατί οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε απλά το σπίτι μας τακτοποιημένο.

Ακούστε όμως τώρα.

Πηγαίνουν τα παιδιά στην κουζίνα. Βγάζουν τα κατσαρολικά και αρχίζουν να τα χτυπάνε.



Πως αντιδράτε ως γονείς;

«Μην κάνεις φασαρία! Κάνεις φασαρία! Λερώνεις τις κατσαρόλες!»

Μα μόλις γκρεμίσατε ένα πείραμα ακουστικής.

Οι γονείς συχνά ρωτάνε «Πώς να κάνω το παιδί μου να ενδιαφερθεί για την επιστήμη;» Ενδιαφέρονται ήδη! Εσείς είσαστε το πρόβλημα!

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Δεν ανησυχώ για τα παιδιά. Για τους ενήλικες ανησυχώ. Γιατί είναι περισσότεροι αριθμητικά. Γιατί αυτοί ψηφίζουν. Γιατί οι ενήλικες διευθύνουν τον κόσμο. Αυτοί δίνουν ή δε δίνουν ευκαιρίες. Τα παιδιά δεν έχουν φόβο.

Τα παιδιά θέλουν να μάθουν λοιπόν. Φαίνεται ότι οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν.

Διαβάστε επίσης “7 φράσεις κλειδιά σύμφωνα με τους δασκάλους της Μοντεσσοριανής μεθόδου”

Το κείμενο προέρχεται από μέρος της ομιλίας του Neil deGrasse Tyson στο 28ο Εθνικό Συμπόσιο Διαστήματος στο Colorado Springs.



Ο Neil deGrasse Tyson είναι αστροφυσικός, κοσμολόγος, σχολιαστής επιστημονικών θεμάτων, παρουσιαστής, διευθυντής στο Πλανητάριο Hayden στη Νέα Υόρκη.Και ίσως ο κύριος υπαίτιος για το ενδιαφέρον του κοινού προς την επιστήμη. Δείτε το βίντεο πηγή και την ομιλία του σε βίντεο.

Τελικά από ότι φαίνεται τα παιδιά θέλουν να μάθουν. Οι γονείς δεν τους το επιτρέπουν. Τροφή για σκέψη…

Το περιβάλλον του παιδιού αλλά και η ανάπτυξή του λοιπόν σε γενικές γραμμές εξαρτάται από τις δυνατότητες που του δίνει ο ενήλικας. Είτε πρόκειται για τον γονιό είτε για τον εκπαιδευτικό. Εκεί μέσα, στα πλαίσια του ενήλικα, αναπτύσσεται και ανθίζει. Ή δεν ανθίζει.



Και αυτό θα το καταλάβεις ακόμη περισσότερο διαβάζοντας το άρθρο “Σχολεία στη Φινλανδία άλλαξαν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με ένα πείραμα”

Στην Φινλανδία, σχολεία βασιζόμενα στις μελέτες με τα εντυπωσιακά ευρήματα, έκαναν οι ίδιοι ένα μοναδικό πείραμα, που μας δείχνει πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.

Το να παίζει ένα παιδί μέσα στο πράσινο και τους φυλλώδεις και χωμάτινους ρύπους ενός μικρού δάσους για μόλις ένα μήνα, μπορεί να είναι αρκετό για να αλλάξει το ανοσοποιητικό του σύστημα!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Θα διαβάσεις το άρθρο για να μάθεις περισσότερα γιατί έχει πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον και πραγματικά θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like