Τα στοιχεία σοκ και το πείραμα για το bullying

Να σας συστήσω το bullying; Μάλλον το ξέρετε ήδη. Πολλοί από εσάς το έχετε βιώσει. Σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας. Λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Συμβαίνει καθημερινά, στα σχολεία, στα γυμνάσια, στα λύκεια, ακόμα και στα Πανεπιστήμια. Bullying σημαίνει σχολικός εκφοβισμός και δεν έχει ηλικία.

Εκπαιδευτικοί μαθητές και γονείς γίνονται καθημερινά μάρτυρες αναίτιας βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από αυτό. Λεκτική, σωματική, ψυχολογική, αλλά και σεξουαλική βία, που επαναλαμβάνεται με σκοπό να βλάψει, να πονέσει και να αναστατώσει ένα παιδί.

 

Τα στοιχεία σοκ του Υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, ΕΝΑΣ στους ΤΡΕΙΣ μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα bullying.

ΕΝΑΣ στους ΔΥΟ, έχει υπάρξει μάρτυρας σε ανάλογα περιστατικά.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως το 10% των μαθητών πέφτει θύμα επιθετικής παρενόχλησης από άλλα παιδιά, την ώρα που το 5% του μαθητικού πληθυσμού είναι θύτες, με τα αγόρια να είναι πιο επιθετικά, καθώς η εμπλοκή τους σε περιστατικά βίας είναι 3 προς 1 έναντι των κοριτσιών.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού με ποσοστό 31,98%, σύμφωνα με έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε έξι χώρες. Τα περιστατικά αναφέρονται σε λεκτική και σωματική βία, αλλά και επικοινωνία στο διαδίκτυο με απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.

Bullying – Τα στοιχεία σοκ
To χειρότερο μέρος της ημέρας είναι να προσπαθείς να βρεις αρκετό θάρρος για να πας στο σχολείο.

Πότε σταματάει το bullying;

Αν νομίζουμε ότι το bullying σταματάει στο σχολείο, γελιόμαστε. Συνεχίζεται από τους θύτες και στην ενήλικη ζωή τους, στην οικογένειά τους, στην εργασία τους, στις φιλίες τους, στις συναναστροφές τους, απλά παίρνει άλλη μορφή. (Ίσως αυτή της Οριζόντιας Βίας όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας)

Το bullying όμως ΠΡΕΠΕΙ να σταματάει στο σχολείο, ακριβώς για να μη συνεχίζεται και στην υπόλοιπη ζωή μας. Οι παλιότερες γενιές δεν είχαν αναγνωρίσει αυτή τη μορφή βίας, ίσως νόμιζαν ότι είναι απλά θέματα μεταξύ των παιδιών. Η γενιά μας όμως που πλέον ξέρει, πρέπει να το σταματήσει.

 

Και πως θα καταλάβω αν το παιδί μου είναι θύμα ή θύτης σχολικού εκφοβισμού – bullying;

Η εκστρατεία «Beat Bullying», έχει σκοπό να αναπτύξει τα εργαλεία εντοπισμού, πρόληψης και χειρισμού των φαινομένων εκφοβισμού.

Μιλάει για τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος bullying και πως μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια για να δράσετε και να βοηθήσετε εγκαίρως το παιδί σας.

Να προτρέπετε πάντα το παιδί να σας μιλάει για οτιδήποτε του συμβαίνει, να μη φοβάται. Εξηγήστε του ότι δεν έχει κανένας το δικαίωμα να του φέρεται άσχημα. Για κανένα λόγο! Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται, γιατί δεν φταίει αυτό και ότι εσείς είσαστε δίπλα του και θα το στηρίξετε όπου και όταν το χρειάζεται, αρκεί να σας το πει.o-BULLYING-facebook Το πείραμα

Είτε είσαι ο θύτης, το θύμα ή ο θεατής, είσαι μέρους ενός κύκλου που πρέπει να κλείσει. Και μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό.

Δύο φοιτητές και φίλοι, αποφάσισαν να αναπαραστήσουν μια κλασική σκηνή καθημερινής βίας. Εντός του κολεγίου, ο νταής και μάγκας φοιτητής επιτίθεται στον αδύναμο o οποίος μοιάζει ανήμπορος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι γύρω του όμως δείχνουν πολύ απασχολημένοι, φοβούνται να εμπλακούν ή προσπερνάνε τη βία αδιάφοροι. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που αμέσως έσπευσαν να υπερασπιστούν τον συμφοιτητή τους.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι κάθε ένας που αγνοεί ένα τέτοιο περιστατικό, το κάνει γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει και είναι ήσυχος ότι σίγουρα θα βοηθήσει κάποιος άλλος. Αν όμως σκεφτόμαστε όλοι έτσι, δεν θα βοηθήσει ποτέ κανείς.

Σωστά;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON