15 αναμνήσεις από τα θρανία των 80s και των 90s
Έτοιμοι για μια βουτιά στις σχολικές αίθουσες των 80s και των 90s;
Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτυπά, τα χαρτάκια Panini κρύβονται βιαστικά στα τσεπάκια της σάκας Παξός.
Tα πρώτα βρεγμένα βαμβάκια τοποθετούνται στα άδεια κεσεδάκια γιαουρτιών.
Kαι η αίθουσα μυρίζει κηρομπογιά ανακατεμένη με ξύσματα ξυλομπογιάς Faber Castell.
Φυσικά δε λείπει από πουθενά ο Fido Dido!!! Μπλουζάκια, τσάντες, κασετίνες!
Οι σχολικές μας τσάντες (που τις λέγαμε σάκες) ήταν μάρκας Παξός, κατασκευάζονταν στην Ελλάδα και τις διαφήμιζε ο Παύλος Κοντογιαννίδης με το μνημειώδες «Παξός και ξερός».
Στις άκρες των μολυβιών στερεώναμε άσχημους Ευχούληδες με μοβ μαλλιά (στα 90s) και μικρότερα, πιο απλά λαστιχένια ζωάκια-γόμες (πιο πριν).
Τα τετράδιά μας είχαν μια ομοιογένεια: Ήταν μπλε, με μία μόνο διακριτική ετικέτα που έγραφε πάνω «Διεθνές» και κάτω “SUPER”, έτσι με κεφαλαία.
Τα αγαπημένα μας ήταν εκείνα με τις γραμμές στο κάτω μόνο μισό της σελίδας –το πάνω μισό ήταν κενό για ζωγραφιές.
(Ήταν; Ή έτσι νομίζαμε;)
Τα βιβλία μας τα ντύναμε είτε με διάφανο αυτοκόλλητο (όσοι είχαν μερακλήδες γονείς με υπομονή) είτε με αποσπώμενες ζελατίνες με σχεδιάκια.
Τα πολύχρωμα Stabilo!
ήταν το φετίχ όσων θεωρούσαν ότι είχαν μεγαλώσει πια πολύ για να χρησιμοποιούν Μαρκαδόρους Carioca και κηρομπογιές. Από εδώ και πέρα, μόνο θα υπογραμμίζω, δεν θα ζωγραφίζω στα βιβλία μου. Άλλο που το αποτέλεσμα – ουράνιο τόξο δεν απείχε και πολύ από κανονική ζωγραφική.
Τα βιβλία μας είχαν απαραιτήτως αυτοκόλλητες ετικέτες με ζωάκια/ πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ/ Φίντο Ντίντο/ διάσημους ποδοσφαιριστές. Η δικαιολογία για την ύπαρξή τους ήταν ότι τα βιβλία μας έπρεπε να γράφουν το όνομά μας «για να μην τα χάσουμε».
Δείτε επίσης: Παλιά βιβλία του δημοτικού, οι πιο γλυκές αναμνήσεις μας!
Για τις κασετίνες, θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες. Πάνινες, μεταλλικές, μεγάλες, μικρές. Χαιρόμασταν κάθε Σεπτέμβρη που πλησίαζαν οι μέρες να ανοίξουν τα σχολεία για να πάρουμε μια καινούργια.
Οι πιο δημοφιλείς ήταν οι «έτοιμες», που περιείχαν όλα τα απαραίτητα (μολύβια, γόμες, χάρακες και διάφορα πράγματα που δεν ήξερες σε τι χρησιμεύουν) καλά στερεωμένα στο εσωτερικό τους με λαστιχάκι. Ήταν και πολύ ωραίο δωράκι, για τους φίλους που είχαν γιορτή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Και αυτό το ψέμα!
Όλοι για κάποιο μυστήριο λόγο πιστεύαμε ότι εκείνη η γόμα που ήταν από τη μια μεριά πορτοκαλί και από την άλλη μπλε, «έσβηνε και στυλό». Άσχετα που όσες φορές το είχαμε προσπαθήσει, το αποτέλεσμα ήταν είτε κάτι μπλε μουτζούρες είτε σκισμένο χαρτί, ή και τα δύο. Εμείς εξακολουθούσαμε να το πιστεύουμε.
Η όλη αλήθεια, είναι ότι η μπλε άκρη χρησιμεύει για να σβήνει μολύβι σε σκληρό, πορώδες χαρτί. Ενώ η πορτοκαλί για να σβήνει μολύβι σε πιο λεπτό χαρτί. Όπως αυτό των τετραδίων μας.
Τι άλλο θυμάσαι εσύ από εκείνα τα χρόνια; Ποιες είναι οι δικές σου αναμνήσεις από τα θρανία των 80s και των 90s;
Η σελίδα μας στο facebook για περισσότερα tips και για να μαθαίνετε όλα τα νέα!
3 Comments
Η γόμα αυτή ούτε από το κόκκινο δεν έσβηνε καλά καλά το μολύβι χωρίς μουτζούρα! Τι ωραία χρόνια όμως και αναμνήσεις!
Κι εγώ έπιασα παρελθόν, θυμήθηκα τα παπούτσια που αγαπήσαμε!
https://myfortysomethingworld.wordpress.com/2015/02/11/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5/
Καλημέρα
Ελένη
Πω πω! Ξαφνικά αισθάνομαι πως γέρασα!!!! Πού με ταξίδεψες τώρα…
Ελα με συγκίνησες!!!! Οι πιο όμορφες αναμνήσεις μας!!!!!! Ωραία χρόνια… Στους δρόμους γυρνούσα στο Χαλάνδρι που μεγάλωσα και δεν ανησυχούσε κάνεις!!!! Αχ αυτός ο ευχουλης… πόσες ευχές του ψυθιριζα!!! Αχ!!