Τηγανίτες μοσχομυρωδάτες με κανέλα και πορτοκάλι
Φθινοπωρινή βροχούλα σήμερα το πρωί και δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από το να πίνεις τις πρώτες γουλιές καφέ στο μπαλκόνι, αναπνέοντας τον αέρα που φαντάζει να έχει καθαρίσει από την ψύχρα που έπιασε ξαφνικά. Χρειαζόμουν κάτι για να συμπληρώσει αυτή τη στιγμή ευτυχίας.
Και τι καλύτερο από μερικές ζεστές μοσχομυρωδάτες τηγανίτες με μέλι; Άλλωστε οι τηγανίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας που έχουμε μέσα στο μυαλό μας για το ιδανικό πρωινό. Όλη η οικογένεια μαζεμένη, τα παιδιά να παίζουν γελώντας και οι τηγανίτες με το σιρόπι σφενδάμου πάνω στο οικογενειακό τραπέζι. Κατάλοιπο της επιρροής μας από τις ταινίες του Χόλιγουντ θα μου πεις. Έστω κι έτσι, είναι ωραίο που και που να ζούμε κι εμείς κάποιες στιγμές χολυγουντιανής ευτυχίας, από αυτές που κρύβονται στα μικρά πραγματάκια.
Ετοίμασα λοιπόν τα υλικά σε ελάχιστο χρόνο, έβαλα και λίγη φαντασία και το αποτέλεσμα: τέλειο!!
Συνταγή για τηγανίτες με κανέλα και πορτοκάλι
Υλικά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι (εγώ πρόσθεσα και λίγο ξύσμα για πιο αρωματικό αποτέλεσμα)
Μία πρέζα αλάτι
Μία πρέζα κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό, προσθέτουμε το γάλα, το χυμό και το λάδι και ομογενοποιούμε.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στερεά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός.
Σε ένα τηγανάκι που έχει κάψει ρίχνουμε 2 σταγόνες ελαιόλαδο (ναι 2 καλά διάβασες) και με ένα χαρτί απλώνουμε να πάει το λάδι παντού. Αυτό είναι όλο και όλο το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε για το τηγάνισμα. Δε θα βάλουμε άλλο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ελαφρώς για να μην καούν οι τηγανίτες και βάζουμε με ένα μεγάλο κουτάλι χυλό στο τηγάνι, απλώνοντας ταυτόχρονα το μίγμα με κυκλικές κινήσεις του τηγανιού.
Αφήνουμε να ψηθεί για 1-2 λεπτά, μέχρι δηλαδή να στερεοποιηθεί η πάνω μεριά της τηγανίτας και αν θέλουμε γυρίζουμε και από την άλλη. Αφήνουμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα και βγάζουμε την τηγανίτα.
Παραλλαγές
- Το πορτοκάλι και η κανέλα δημιουργούν ένα αρωματικό αποτέλεσμα. Αν μας ενοχλεί κάτι από αυτά, απλώς παραλείπουμε.
- Μπορείς να εκτελέσεις τη συνταγή χωρίς το αυγό. Εγώ επειδή ο μικρούλης μου έχει αλλεργία φτιάχνω και μερικές χωρίς αυγό. Θα προσέξεις λίγο περισσότερο στο τηγάνισμα γιατί κολλάνε ελαφρώς.
Σερβίρουμε με μέλι, με μίγμα μαύρης ζάχαρης-κανέλας, με μερέντα ή με ότι άλλο τραβάει η ψυχή μας. Αν έχουμε ιδιαίτερα κέφια και θέλουμε να ζήσουμε το american dream σε όλο του το μεγαλείο μπορούμε να απολαύσουμε με σιρόπι σφενδάμου.
Καλή μας όρεξη!!!
2 Comments
Λαχταριστότατες μου φαίνονται!!! Γιαμ γιαμ γιαμ
Έχω διαβάσει ότι όταν δεν θέλουμε το αυγό, το αντικαθιστούμε με λίγο ξύδι.. και αυτό για να δώσει όγκο και να “αφρατέψει” η ζύμη, ο χυλός κλπ κάτι που κάνει το αυγό.
Έχω φτιάξει κέικ με ξύδι αντί για αυγά (μπανάνα πολτοποιημένη και κακάο) και έγινε τέλειο
Πραγματικά είναι λαχταριστές και πανεύκολες! Δεν το ήξερα αυτό για το ξύδι, θα το εφαρμόσω οπωσδήποτε μια και ο μικρός μου γιος έχει αλλεργία στα αυγό και τα φτιάχνω όλα χωρίς αυγό. Από ότι καταλαβαίνεις λοιπόν είναι πολύ χρήσιμο tip για εμάς, όπως και για πολλές άλλες μαμάδες. Θα επανέλθω με εντυπώσεις!!