Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας
Τι να πρωτοπούμε για τις παραγωγές και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας. Είναι παντού, σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρεθείς.
Γενικά η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα φημίζεται τόσο για τη νοστιμιά της όσο και για το ισορροπημένο μοντέλο διατροφής που είναι πλούσιο και πλήρες.
Τα προϊόντα της είναι αρίστης ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας και ξεχωρίζουν σε όλο τον κόσμο.
Κάποια από αυτά είναι: η ελιά και το παρθένο ελαιόλαδο (ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας), η φέτα και γενικά τα τυροκομικά, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, τα ψάρια και πολλά ακόμη. Μέχρι και το ψωμί. Ω ναι!
Μόνο τη χωριάτικη σαλάτα να σκεφτούμε αρκεί.
Ας δούμε όμως τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας για να ξέρουμε τι πρέπει να γευτούμε όταν θα περνάμε από εκεί:
Τήνος. Μικρές, σφικτές και πολύ νόστιμες τηνιακές αγκινάρες.
Σύρος. Γνωστή σε όλους μας για τα πολύ νόστιμα λουκούμια της.
Σαντορίνη. Δεν φημίζεται μόνο για το ηλιοβασίλεμα και τη γραφικότητα της. Θα δοκιμάσεις τη ξανθιά γλυκιά φάβα της, το vinsanto (παραδοσιακό γλυκό κρασί που εγώ το χρησιμοποιώ για να φτιάξω τα ευτυχισμένα σμυρνέικα σουτζουκάκια μου!) και το ντοματίνι της.
Αίγινα. Τα πεντανόστιμα τραγανά φιστίκια της αλλά και τα μαλακά πτι φουρ φιστικίνια.
Νάξος. Εκεί θα δοκιμάσεις σίγουρα την περίφημη γραβιέρα της, την πατάτα και το κίτρον – ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά λικέρ.
Χίος. Η μαστίχα και τα μανταρίνια της είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο για την γεύση και το άρωμα τους. Επιπλέον η μαστίχα είναι ένα μοναδικό προϊόν με αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες.
Λέσβος. Η αλήθεια είναι ότι δε γίνεται να πας στη Λέσβο και να μη δοκιμάσεις το περίφημο ούζο (πιο γνωστό το Πλωμάρι) και τις σαρδέλες Καλλονής. Επιπλέον, θα δοκιμάσεις το λάδι και τις ελιές της Λέσβου που η ιστορία τους έχει παρελθόν τριών χιλιάδων ετών.
Μυτιλήνη. Εκεί μαζί με το ουζάκι σου θα πρέπει να γευτείς λαδοτύρι και πιπεράτη κοπανιστή.
Λήμνος. Το παραδοσιακό φλωμάρι, ζυμαρικό που μοιάζει με κοντό, χοντρό φιδέ.
Κρήτη. Είναι γενικά ένα νησί πλούσιο σε τοπικές παραγωγές και φημίζεται για την τσικουδιά, το παξιμάδι ή ντάκος, τα τυριά, το μέλι, το ελαιόλαδο, το γλυκό ξηροτήγανο και το κρασί. Επιπλέον μη παραλείψεις να δοκιμάσεις τα κρητικά καλιτσούνια αλμυρά με μυζήθρα ή γλυκά με μέλι.
Πάρος, νησί με γευστικά τυριά.
Εύβοια. Αποξηραμένα, γλυκά και ζουμερά σύκα που προέρχονται από ποικιλία της Σμύρνης.
Σίφνος. Το μανούρι, ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της χώρας.
Λευκάδα. Εκεί θα δοκιμάσεις τα σαλάμια της και τη Φακή Εγκλουβής, το μέλι από το Αθάνι και το κρασί.
Κεφαλονιά. Κρασί, λάδι, μέλι, τυριά και τα τοπικά γλυκά μάντολες και παστέλια.
Κέρκυρα. Ελαιόλαδο, τσιτσιμπύρα, κουμ κουάτ.
Ζάκυνθος. Λάδι, κρασί, σταφίδα, γραβιέρα λαδιού, μυζήθρα, χοιρομέρι, νεροκρέμμυδο (μπελουσιώτικο γλυκό κρεμμύδι), πεπόνια και αγριοφράουλες, ζακυνθινό μαντολάτο, παστέλι και φιτούρες.
Ζακυνθινό μαντολάτο Μύκονος. Τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι από τα πιο νόστιμα του Αιγαίου.
Μήλος. Τα τυριά της Μήλου και ο μπελτές ή αλλιώς ντοματοζούμι.
Το καταλαβαίνεις κι εσύ ότι τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα μας είναι παντού και πάμπολλα, με μεγάλη ποικιλία.
Πάμε και λίγο εκτός νησιών…
Χαλκιδική. Εκτός από αγαπημένος τουριστικός προορισμός, έχει και νόστιμες ελιές και μεγάλη παραγωγή μελιού. Πιο γνωστά μέλια είναι το ανθόμελο, το πευκόμελο και το θυμαρίσιο.
Αρκαδία. Τα σκαλτσουνάκια είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Στεμνίτσας, με τα εμβληματικά υλικά της περιοχής, το μέλι και το καρύδι. Ενώ στην Κυνουρία θα δοκιμάσεις την Τσακώνικη μελιτζάνα.
Καλαμάτα. Γνωστή για τις εξαιρετικής ποιότητας ελιές και το ελαιόλαδο της.
Δράμα. Τα κρασιά της έχουν κερδίσει διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.
Κόρινθος. Η περίφημη κορινθιακή σταφίδα ήταν ο «μαύρος χρυσός» για την Ελλάδα τον 19ο αιώνα.
Φλώρινα. Πατρίδα! Η νόστιμη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης που πηγαίνει με όλα.
-
Τύρναβος. Φημισμένο τσίπουρο άριστης ποιότητας.
Μεσολόγγι. Εκεί παράγεται κατά μεγάλη ποσότητα το αυγοτάραχο που θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας.
Λακωνία – Μάνη. Σύγκλινο με λουκάνικα. Σύγκλινο είναι ένα παστό χοιρινό κρέας που συντηρείται μέσα στο λίπος του.
Άρτα. Γνωστή για τα πορτοκάλια της.
Μέτσοβο. Γνωστό για το καπνιστό τυρί του.
Κοζάνη. Ο φημισμένος κρόκος της ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν.
Περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Μυτιλήνη είναι οι βασικές περιοχές παραγωγής φέτας. Από γάλα που παράγεται εκεί, από στρουμπουλές αγελαδίτσες.
Πράγματι η λίστα αυτή είναι τεράστια. Όπου και αν βρεθούμε, σε κάθε μέρος, ακόμα και στην πιο μικρή γωνίτσα αυτής της χώρας… θα βρούμε ελληνικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Και είναι από αυτές τις γεύσεις που σου μένουν οπωσδήποτε αξέχαστες.
Αξέχαστες όχι μόνο σε μένα και σε σένα που είμαστε ταξιδιώτες αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα από όλες τις μεριές του κόσμου.
Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©
Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!