Έχει το βρεφικό γάλα θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον;

Έχει το βρεφικό γάλα θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον;

Ο Erik Assadourian είναι υπεύθυνος του προγράμματος  «Transforming Cultures», ανώτερος συνεργάτης του Worldwatch Institute, όπως επίσης και ένας από τους συγγραφείς του «State of the World 2013: Is Sustainability Still Possible?» (βιβλίο που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελλάδα).

Γράφει στη «The Guardian» ένα άρθρο για το έτοιμο βρεφικό γάλα και αν αυτό μπορεί να έχει θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον. Στρέφεται στην υπερκατανάλωσή του και στην υπερβολικά μεγάλη χρήση του σε όλο τον κόσμο και προτείνει πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν για να αλλάξει όλο αυτό.

Διαβάστε το κείμενο του:

Η βρεφική φόρμουλα (δηλαδή το βρεφικό γάλα) δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τα μωρά ή για τον κόσμο τους που μόλις αρχίζει. Χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια συνθήκη για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης του;

Από όλα τα πράγματα που τρέφονται τα παιδιά μας, μάλλον το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή: ειδικά σχεδιασμένο για κάθε μωρό ξεχωριστά, διατίθεται κατ’ απαίτηση και είναι δωρεάν. Ωστόσο, οι γονείς δαπανούν περίπου $ 11.5 δις (8.5 δις ευρώ) το χρόνο για βρεφικό γάλα, ένα ακριβό, λιγότερο υγιές και λιγότερο βιώσιμο υποκατάστατο.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ,τα τελευταία 20 χρόνια εργάστηκαν για να κάνουν τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο πιο φιλικά προς τα βρέφη(“Baby – Friendly”). Αυτή η «Πρωτοβουλία για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» έχει επικεντρωθεί κυρίως στη μείωση της χρήσης βρεφικού γάλακτος από τις νέες μητέρες. Μια ποικιλία από δημιουργικές στρατηγικές αποτελούν μέρος αυτής:

• Η εκπαίδευση των μητέρων για τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού.
• Η σημαντική βοήθεια προς τις νέες μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό αμέσως μετά τη γέννηση.
• Η διακοπή της ολέθριας διανομής δωρεάν δειγμάτων φόρμουλα που δίνει την εντύπωση στις νέες μητέρες ότι τα νοσοκομεία υποστηρίζουν το έτοιμο βρεφικό γάλα ακόμα περισσότερο και από το θηλασμό.
• Ο έλεγχος από τις νοσοκόμες των μερίδων βρεφικού γάλακτος που προσφέρονται στα νοσοκομεία, ώστε να υπάρχει λογοδοσία του προσωπικού.

Και η πρωτοβουλία αυτή είχε αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής 15.000 νοσοκομεία σε 134 χώρες έχουν διαπιστευτεί ως Φιλικά προς τα Βρέφη. Ακόμα και οι ΗΠΑ που έχουν χαμηλά ποσοστά θηλασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει 172 νοσοκομεία με διαπίστευση «Baby- Friendly» από τις αρχές του 2014, καλύπτοντας το 6,9% του συνόλου των γεννήσεων, από 2,9 % που είχε το 2007.

Ωστόσο, ενώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι αρκετό για την καταπολέμηση της παγκόσμιας βιομηχανίας βρεφικού γάλακτος, μια βιομηχανία που υποστηρίζεται από εκατομμύρια δολάρια σε πολλές χώρες. Οι πολιτικές για την υγεία παρέχουν ακόμα ανεπαρκή στήριξη σε νέες μητέρες προκειμένου να θηλάσουν τα παιδιά τους κατά τους κρίσιμους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης “Το πιο απίστευτο γεγονός για το θηλασμό!”

Τι μπορεί να γίνει;
Αυτό που ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και η UNICEF θα πρέπει να κάνουν τώρα, μετά από δεκαετίες κάποιων σχετικά

Έχει θέση η βρεφική φόρμουλα σε ένα βιώσιμο μέλλον;
Προώθηση του βρεφικού γάλακτος των εταιριών. Αυτά είναι τα δείγματα προώθησης (συμπεριλαμβανομένου και έτοιμου βρεφικού γάλακτος) που έλαβε ο Erik Assadourian μετά τη γέννηση του γιού του.

επιτυχημένων προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης του βρεφικού γάλακτος, είναι να πιέσουν για μια παγκόσμια συνθήκη: μια Σύμβαση -Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Βρεφικού Γάλακτος, βασισμένο στο επιτυχημένο πρότυπο του ΠΟΥ τη Σύμβαση – Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (FCTC). Αυτό θα μπορούσε να απαγορεύσει κάθε μάρκετινγκ που αφορά στο βρεφικό γάλα, όπως η διαφήμιση, τα δωρεάν δείγματα και η τοποθέτηση προϊόντων (όπως έκανε η FCTC με το μάρκετινγκ του καπνού), να υπάρχει βοήθεια για το θηλασμό σε όλα τα νοσοκομεία, να παρέχεται αμειβόμενη άδεια μητρότητας ώστε οι γυναίκες να έχουν το χρόνο και την ασφάλεια να θηλάσουν (σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Αμερική, αυτό δεν υπάρχει), και ούτω καθεξής. Θα μπορούσε ακόμη να κάνει και τη φόρμουλα ένα προϊόν που θα μπορούν να προμηθευτούν οι γονείς μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής (όπως τα φάρμακα), κάνοντας το βρεφικό γάλα προσβάσιμο μόνο όταν θεωρηθεί τρόφιμο έσχατης ανάγκης. (αν σας φαίνεται κουτό, σας λέω ότι αυτό εφαρμόζονταν πολλά πολλά χρόνια πριν σε χώρες όπως πχ. η Τσεχία και είχε αποτέλεσμα).

Φυσικά, εάν όλα αυτά γίνουν, η βιομηχανία του βρεφικού γάλακτος θα συρρικνωθεί όπως ένας κενός, χωρίς γάλα, μαστός (ένα διασκεδαστικό γεγονός είναι ότι τα βαλιτσάκια με δωρεάν δείγματα βρεφικού γάλακτος που δίνονται σε πολλά νοσοκομεία, περιλαμβάνουν κάτι σαν παγοκύστη, για να βοηθήσει να σταματήσει η ροή του γάλακτος στις νέες μητέρες). Αλλά ένα βιώσιμο μέλλον θα απαιτήσει ορισμένες βιομηχανίες – και όχι μόνο του καπνού, των ορυκτών καύσιμων, των αεροπορικών εταιριών, των αυτοκινήτων, αλλά ακόμη και του βρεφικού γάλακτος- να γίνουν πολύ πολύ μικρότερες για να συντηρηθεί ένας πληθυσμός τόσων δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η αλήθεια πίσω από το έτοιμο βρεφικό γάλα
breastfeedingΤο βρεφικό γάλα δεν αποτελεί υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, ακόμη και αν η αγορά δείχνει το αντίθετο. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ένα μεγάλο σώμα της έρευνας αποκάλυψε πολλά από τα οφέλη του θηλασμού – τόσο για το μωρό όσο και τη μητέρα. Ο θηλασμός βοηθά στη μείωση των κινδύνων από μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, του άσθματος, πολλών τύπων λοιμώξεων, του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, ακόμα και την παχυσαρκία. Ακόμα αποκάλυψε για τις μητέρες που δεν θηλάζουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητές για διαβήτη τύπου 2, καθώς και του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Επίσης ότι ο θηλασμός βοηθά τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους νέους γονείς.

Επιπλέον, το βρεφικό γάλα οδηγεί τις οικογένειες να ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια σε ένα κατώτερο ιδιωτικοποιημένο προϊόν, αντί αυτού που παρέχει ελεύθερα το σώμα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι εάν η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι μια πρόκληση (όπως γίνεται σε πολλές χώρες), η χρήση βρεφικού γάλακτος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη.

Ακόμα και σήμερα ο ΠΟΥ εκτιμά ότι αν όλα τα παιδιά του κόσμου είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, σε αντίθεση με το σημερινό 35 %, θα πέθαιναν 1,5 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Και αυτό δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος: τα πλαστικά μπουκάλια, η έκθεση των μωρών σε χημικές ουσίες όπως το BPA, ή την υπερβολικά μεγάλη ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή, τη συσκευασία και την προετοιμασία του βρεφικού γάλακτος.

Αναγνωρίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, γεννήθηκε η πρωτοβουλία των νοσοκομείων «Φιλικά προς τα Βρέφη», αλλά και οι πιο πρόσφατες προσπάθειες όπως η εκστρατεία μάρκετινγκ για την ενθάρρυνση του θηλασμού της Νέας Υόρκης. Και ενώ αυτά είναι σημαντικά βήματα για την περαιτέρω ομαλοποίηση του θηλασμού, υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα.

Με αυτή την τέλεια τροφή όπως είναι το μητρικό γάλα, δωρεάν και διαθέσιμο σε όλες σχεδόν τις μητέρες (και δωρεές μητρικού γάλακτος σε τράπεζες γάλακτος), η σταδιακή κατάργηση αυτού του αχρείαστου προϊόντος θα προσφέρει ένα βήμα παραπάνω για να εδραιωθεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You May Also Like