Αντί να πεις «Μην κλαις» δοκίμασε αυτές τις 10 φράσεις και θα αλλάξουν όλα

Αντί να πεις «Μην κλαις» δοκίμασε αυτές τις 10 φράσεις και θα αλλάξουν όλα

Είναι αλήθεια. Το να κλαίει ένα μωρό είναι κάτι που δεν θα μας αφήσει αδιάφορους. Δεν υπάρχει λεκτική επικοινωνία, οπότε είμαστε σε εγρήγορση να αντιδράσουμε.

Αλλά, αλήθεια, παρατήρησες κάτι;

Όταν τα μωρά μεγαλώνουν και γίνονται νήπια, όλα αλλάζουν. Φαίνεται ότι το κλάμα των νηπίων και των παιδιών μας ενοχλεί περισσότερο.

Η πρώτη φράση που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά… «Μην κλαις».

Αυτό έλεγαν και σε εμάς όταν ήμασταν σε αυτή την ηλικία. Έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας ότι είναι όντως κάτι ενοχλητικό. Τι θέλουμε επομένως; Να σταματήσει να συμβαίνει.

«Μην κλαις», «Γιατί κλαις;», «Τι θέλεις και κλαις;», «Κλαις χωρίς λόγο». Θυμάσαι και άλλα;

Το έχουμε αναπτύξει και σε άλλα άρθρα που αξίζει να διαβάσεις. Στο τέλος του κειμένου θα σου βάλω link για να δεις τι εκπληκτικό συμβαίνει στον εγκέφαλο τους και φαίνεται σε εμάς ότι «κλαίνε χωρίς λόγο». Ως αποτέλεσμα αυτού, μας κάνει να απαιτούμε από εκείνα να μην κλαίνε! Να το διαβάσεις οπωσδήποτε.

Πάμε τώρα να δούμε. Τι εναλλακτικές έχουμε σύμφωνα με το Go Zen; (οι οποίες μου άρεσαν πολύ). Τι μπορούμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Τι μπορείς να πεις αντί για το κλασικό «Μην κλαις». Το οποίο φυσικά δεν έχει ποτέ αποτέλεσμα και μας αποσυνδέει ακόμη περισσότερο από το παιδί.

Αντί να πεις «Μην κλαις» δοκίμασε αυτές τις 10 φράσεις

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπη με το μικρό σου να κλαίει, προσπάθησε να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να βεβαιωθείς ότι είσαι ήρεμη. Εάν είσαι θυμωμένη, αγχωμένη ή απογοητευμένη, το μικρό σου θα το καταλάβει και θα το κάνει ακόμη πιο ανήσυχο.

Πάρε μια ή δύο ανάσες. Αναγνώρισε το πώς αισθάνεσαι. Εστίασε σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου. Η καρδιά σου μπορεί να χτυπά λίγο πιο γρήγορα. Το στόμα σου μπορεί να είναι σφιγμένο. Μπορεί να αισθάνεσαι ένταση.

Όταν είσαι έτοιμη, μίλα στο μικρό σου με ήρεμη χαμηλή φωνή.

1. «Είμαστε στην ίδια ομάδα. Άσε με να σε βοηθήσω!»

Ακόμα κι αν το παιδί σου λέει ότι δεν θέλει τη βοήθειά σου, θέλει να νιώθει αυτή την ασφάλεια. Δηλαδή ότι θα το στηρίξεις όταν σε χρειαστεί.

2. «Βλέπω ότι είναι δύσκολο για σένα».

Αυτή η απλή φράση επιβεβαιώνει στο παιδί ότι το ακούς και το βλέπεις. Καταλαβαίνεις σε τι θέση είναι αυτή τη στιγμή.

3. «Καταλαβαίνω ότι είσαι λυπημένος/απογοητευμένος/φοβισμένος/ανήσυχος. Και είναι απολύτως εντάξει αν νιώθεις έτσι».

Έτσι του ενισχύεις την αντίληψη ότι το να νιώθουμε ένα τέτοιο συναίσθημα είναι ανθρώπινο.

4. «Ήταν πραγματικά στενάχωρο/απογοητευτικό».

Το ότι αναγνωρίζεις το γεγονός που προκάλεσε το κλάμα του παιδιού, το βοηθάει πολύ στο να καταλάβει τι είναι αυτό που πυροδότησε τα συναισθήματά του. Και έτσι να δει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια.5. «Ας κάνουμε ένα διάλειμμα».

Το διάλειμμα και των δύο βοηθά το παιδί να καταλάβει ότι μερικές φορές χρειάζεται να απομακρυνθούμε από την δύσκολη κατάσταση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Το παιδί μπορεί εύλογα να είναι κουρασμένο ή σε υπερένταση. Μπορεί απλώς να χρειάζεται το χρόνο του σε ένα ήσυχο, χαλαρωτικό μέρος.

6. «Σ’ αγαπώ. Είσαι ασφαλής.»

Κάποιες φορές είναι ακριβώς αυτό που θέλει να ακούσει λοιπόν. Αυτό προκαλεί σύνδεση με το παιδί αντί για απόσταση. Μπορεί να χρειαστεί μια αγκαλιά. Ή μπορεί απλά να σε ακουμπάει για να νιώσει ότι είσαι όντως εκεί για να το βοηθήσεις.

7. «Θα ήθελες βοήθεια/διάλειμμα/να προσπαθήσεις ξανά;»

Πολλές φορές, όταν το παιδί κλαίει από απογοήτευση, χρειάζεται κάτι από αυτά τα τρία. Βοήθεια για να εκτελέσει μια εργασία. Ένα διάλειμμα από τη συναισθηματική κατάσταση όπως είπαμε και προηγουμένως. Ή να προσπαθήσει να κάνει ξανά την εργασία, ίσως με βοήθεια αυτή τη φορά.

Όταν το ρωτάς αν θα ήθελε κάτι από αυτά τα τρία, καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι για εσένα.

8. «Μπορώ να ακούσω ότι κλαις, αλλά δεν ξέρω τι χρειάζεσαι. Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω;»

Ακόμα κι αν το παιδί δεν μπορεί να πει λεκτικά γιατί κλαίει στην αρχή, αυτό μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να εξασκηθεί.9. «Ας βρούμε μαζί μια λύση»

Αυτό θα βοηθήσει το παιδί στο να αναπτύξει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Το να βρει μια λύση που θα βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων του, το διδάσκει πώς να βλέπει την κατάσταση αντικειμενικά. Και να βρίσκει πιθανές λύσεις.

10. Τίποτα

Να μην πεις απολύτως τίποτα. Να διατηρήσεις τη σιωπή και να δείξεις απλά ότι είσαι εκεί για το παιδί σου που κλαίει. Το παιδί νιώθει τη δύναμη της αγάπης και την ενσυναίσθηση όταν καταλαβαίνει ότι υπάρχει χώρος για τα συναισθήματα του.

Και τώρα μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις το άρθρο Terrible twos – Υπάρχει μια εκπληκτική εξήγηση για τα “τρομερά δίχρονα” και ένα πολύ καλό tip. Θα σε βοηθήσει πολύ όντως.

Terrible twos – Υπάρχει μια εκπληκτική εξήγηση για τα “τρομερά δίχρονα” και ένα καλό tip

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο λοιπόν για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON