Πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη: 8 διαφορές

Πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη: 8 διαφορές

Για το πότε πέρασε ο καιρός δεν πήρα χαμπάρι.

Έμειναν μόλις 15 εβδομάδες (νομίζω) μέχρι να γίνω για δεύτερη φορά μαμά.

Και έχει καιρό που έχω διαπιστώσει ότι οι διαφορές του πρώτου με το δεύτερο παιδί αρχίζουν ήδη από την εγκυμοσύνη.

Δεν έχω πια αρκετό χρόνο για να διαπιστώσω ότι είμαι έγκυος, τόσο πολύ που ξεχνάω και εγώ η ίδια ότι κουβαλάω μια απέραντη κοιλιά!

Διαβάζοντας το άρθρο της Μάρθας που περιέγραφε τη διαφορά της πρώτης και της δεύτερης εγκυμοσύνης της ( 1η vs 2η εγκυμοσύνη ), κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη και ότι έχω αφήσει πολύ πίσω αυτό το κομμάτι. Μόνο που δεν το περίμενα! Καθόλου!

Πάντα πίστευα ότι όταν με το καλό μείνω έγκυος στο δεύτερο παιδί θα κάνω ξεχωριστή στήλη – ημερολόγιο για την εγκυμοσύνη μου στο e-mama.gr. Αντί αυτού, μετράω μόλις 2-3 άρθρα, που στη πραγματικότητα ίσως να μην αφορούν αποκλειστικά σε αυτή την εγκυμοσύνη.

Δείτε εδώ:

Μια ξεχασμένη ημερομηνία και ένα τεστ θετικό! (ξέχασα μέχρι και να καταλάβω ότι είμαι έγκυος να φανταστείτε!)

τέστ θετικό

«Πότε θα κάνεις παιδί» Η απαγορευμένη ερώτηση (είχα τον πόνο μου είχα και όλους τους άλλους να με ρωτάνε πότε θα κάνω δεύτερο παιδί!)

when you

Πως να φτιάξεις μπλουζάκι με σιδερότυπο – Η ανακοίνωση της δεύτερης εγκυμοσύνης (εμείς το ανακοινώσαμε στους δικούς μας με ένα… μπλουζάκι που έφτιαξα για τον Mini Me 🙂 )

Πώς να φτιάξεις μπλουζάκι με σιδερότυπο mini me

Πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη: 8 διαφορές

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι στην πρώτη εγκυμοσύνη είσαι ένα μυθικό πλάσμα που κουβαλάς ένα θαύμα μέσα σου, λάμπεις και σου το λένε όλοι, είσαι αθώα, άπειρη και θα γίνεις μια γλυκιά μανούλα. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ξέχνα τα όλα αυτά, δεν έχεις χρόνο για γλύκες, είσαι ένας έμπειρος στρατιώτης που ξέρει τι πρέπει να κάνει αφού το έχεις ξαναπεράσει. Δε θα ασχολούνται όλοι με την κοιλιά σου!Να λοιπόν οι 8 διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη μου!

πρώτος μήνας πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη

#1. Οι φωτογραφίες:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Έβγαζα μια κάθε μέρα στον καθρέφτη και ταξινομούσα τα άπειρα GB στο σκληρό δίσκο ανά μήνα εβδομάδα και ημέρα; Με αυτές έφτιαξα βιντεάκια και αφιερώματα συνοδεία συγκινητικής μουσικής. Νόμιζα μέχρι πριν μείνω έγκυος για δεύτερη φορά, ότι σίγουρα θα έκανα το ίδιο και θα έφτιαχνα μετά ένα όμορφο time lapse βίντεο εγκυμοσύνης.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Δεν έχω βγάλει ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Τι θα δείχνω στο δεύτερο παιδί μου; Ίσως θα ξεκλέψω μερικές φωτογραφίες από την πρώτη εγκυμοσύνη και θα το ξεγελάσω!

πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη διαφορές
28 εβδομάδων ακριβώς! Μπορώ να σας πω μέρα και ώρα που την τράβηξα! Τα καταχωρούσα όλα!

#2. Οι εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Ήξερα όχι εβδομάδα αλλά και ημέρα εγκυμοσύνης (μη πω και ώρα). Είχα την εφαρμογούλα μου και μου το έλεγε. (Τώρα πια δε λειτουργεί και δεν έχω ψάξει για άλλη. Γιατί; Γιατί είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη φυσικά!)

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Αν με ρωτήσει κάποιος πόσων εβδομάδων είμαι θα πω ψέματα γιατί πολύ απλά δεν ξέρω. Όσο κουφό και αν φαίνεται σε κάποιον. Το ξεχνάω. Δεν ξέρω πόσες εβδομάδες πέρασαν από τότε πήγα στη γυναικολόγο μου και μου είπε ότι ήμουν 24 εβδομάδων.

#3. Σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Έβαζα υπενθύμιση στο κινητό μου για το κάθε ένα. Mε θρησκευτική ευλάβεια πρόσεχα ο σίδηρος να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από το ασβέστιο και δεν ξεχνούσα τίποτα ούτε για αστείο! Και στο σούπερ μάρκετ να ήμουν, έβγαζα το σφηνάκι σιδήρου και το έπαιρνα στην ώρα του!

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Έχω πάντα μέσα στη τσάντα μου αλλά τα παίρνω όταν τα θυμάμαι. Για να είμαι ειλικρινής δεν τα θυμάμαι όλα μέσα στην τρέλα της ημέρας. Τώρα σκέφτομαι μερικές φορές να τα βάλω όλα στο μίξερ και να τα πάρω μια και καλή!

#4. Οι επισκέψεις στη γυναικολόγο:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Θεωρούσα ότι οι επισκέψεις στη γυναικολόγο ήταν η έξοδος του μήνα. Μπανιαριζόμουν και αρωματιζόμουν από το πρωί, φορούσα τα καλά μου, πήγαινα πάντα μαζί με τον Husband (αδιανόητο να πάω μόνη μου, να μη δει πόσο μεγάλωσε η ραχοκοκαλιά του μωρού μας;) και μετά πίναμε το καφεδάκι μας στην παραλία. Όταν γυρνούσα σπίτι έβαζα προσεκτικά τους υπερήχους στον ειδικό φάκελο με ημερομηνία και παρατηρήσεις.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Κανονίζονται συνήθως μετά τη δουλειά, είναι αγγαρεία, γεμάτες άγχος για το αν θα προλάβω να γυρίσω, να κάνω έστω ένα ντους, να πάρω λεωφορείο, να είμαι στην ώρα μου και μόλις τελειώνουν γρήγορα γρήγορα να επιστρέψω πίσω γιατί έχω και ένα Mini Me να παραλάβω! Η παρουσία του Husband είναι προαιρετική και δε με πειράζει καθόλου, ίσα ίσα μου αρέσει να είμαι λίγη ώρα ολομόναχη. Όταν γυρνάω σπίτι ετοιμάζομαι για τον αυριανό αγώνα και αν το θυμηθώ βγάζω τους υπερήχους από τη τσάντα μου και τους βάζω μέσα στο ντουλάπι. Όταν βρω χρόνο θα τους βάλω όλους μαζί σε ένα φάκελο.

τέταρτος μήνας πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη

#5. Η ενημέρωση:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Αποστήθιση επιστημονικών άρθρων (της εξεταστικής μιλάμε), βίντεο, επισκέψεις σε ιστοσελίδες για μαμάδες, ερωτήσεις, απορίες, προσήλωση, προσοχή, σεμινάρια! Μου έστελναν ενημερωτικά e-mails τα οποία τα έχω ακόμη κρατημένα.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: «Τα ξέρω όλα δε χρειάζεται να διαβάσω τίποτα για αυτό. Ας ψάξω καμία ιδέα για το πώς να βάψω τα αυγά το Πάσχα. Ναι αλλά τις πρώτες μέρες πως κρατούσα το μωρό για να θηλάσει; Δε θυμάμαι! Πρέπει να διαβάσω. Άλλη φορά, ας ψάξω τώρα καμία ιδέα για τα Πασχαλινά αυγά.»#6. Το σώμα μου:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Είχα κάνει προετοιμασία μήνες πριν μείνω έγκυος, είχα χάσει κιλά, έκανα γυμναστική, ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση. Και φυσικά όταν έμεινα έγκυος δε σταμάτησα. Απόλυτα σωστή διατροφή, ποτέ junk food, περπάτημα κάθε μέρα. Λάτρευα τον τρόπο που μεγάλωνε μόνο η ολοστρόγγυλη κοιλιά μου και τίποτα άλλο. 

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Με 7 κιλά περισσότερα και μια φυσική κατάσταση άστο καλύτερα (κάθομαι σχεδόν 10 ώρες σε μια καρέκλα λόγω δουλειάς, δε λέω τίποτα άλλο) το σώμα μου δεν είναι εκείνο το χαριτωμένο σώμα εγκυμοσύνης που ξεπροβάλλει μόνο η κοιλιά. Ξεπροβάλλουν κι άλλα πράγματα! 🙂 Η πείνα βαράει κόκκινα κυρίως τα βράδια και εννοείται ότι δεν υπάρχουν πολλά απαγορευμένα τρόφιμα πια, get over it, το μωρό θέλει! Προσπαθώ ακόμη να περπατάω όποτε προλαβαίνω και κάνω ελαφριές ασκήσεις γυμναστικής για εγκύους. Αλλά τι να σου κάνουν χρυσή μου; Δεν είναι και μαγικά, έπρεπε να το σκεφτείς νωρίτερα!*** Ενημέρωση άρθρου: Αφού γέννησα αποφάσισα να αποκτήσω πιο υγιεινές συνήθειες ζωής,διατροφής και άσκησης! Το σώμα μου έγινε πολύ καλύτερο ακόμα και πριν την πρώτη εγκυμοσύνη! Δες περισσότερα στην κατηγορία fitmama, εκεί στα λέω όλα! ***

έννατος μήνας πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη

#7. Η ξεκούραση:

Θέλω να γελάσω τόσο δυνατά που θα ακουστεί αντίλαλος.

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Ως άνεργη ξυπνούσα ότι ώρα ήθελα στο πάντα καθαρό και συμμαζεμένο σπιτάκι μου, φρέσκια, δυνατή, έτοιμη να ξεκινήσω την ηλιόλουστη μέρα μου. Είχα χρόνο να κουραστώ, να ξεκουραστώ, να γυμναστώ, να κοιμηθώ, να κοιτάω απλά τη κοιλιά μου και τίποτα άλλο!

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Η δεύτερη εγκυμοσύνη με βρήκε εργαζόμενη μητέρα – ζόμπι που δεν ξεκουράζεται τώρα πια τα βράδια, ούτε τα πρωινά, ούτε τα μεσημέρια, ούτε ποτέ. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο για αυτό; Όχι έτσι;#8. Το ταχτάρισμα:

Στην πρώτη εγκυμοσύνη: Η πρώτη εγκυμοσύνη ήταν τόσο γλυκιά, τόσο λουλουδένια, με προσμονή για το άγνωστο. Ήμουν η εύθραυστη πριγκίπισσα με το φόρεμα τούρτα σαντιγί που λάτρευαν όλοι την κοιλιά μου, με ρωτούσαν αν χρειάζομαι κάτι, μου μιλούσαν όλοι γλυκά, προσφερόταν να μου κάνουν δουλειές στο σπίτι, μου έδιναν χώρο.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη: Η άμαξα έγινε κολοκύθα και εγώ Σταχτοπούτα. Εκτός από εμένα δεν θυμάται επίσης κανείς από τους γύρω μου ότι είμαι έγκυος.

πέμπτος μήνας πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη

Η λίστα μου για την πρώτη και δεύτερη εγκυμοσύνη δεν έχει τελειωμό!

Τίποτα από όλα αυτά δε σημαίνει ότι το δεύτερο μωρό δεν θα είναι ένα λατρεμένο τσουρεκάκι όπως ήταν ο Mini Me. Άλλωστε είμαι το δεύτερο παιδί στην οικογένεια και ξέρω ότι η σειρά με την οποία έρχεσαι στον κόσμο δεν αλλάζει την αγάπη. Απλά ξέρω ότι όλα είναι διαφορετικά πια, αφού εκ των πραγμάτων ζούμε με διαφορετικό τρόπο πια.Είμαι μια έγκυος εργαζόμενη μάνα και υπάρχει ένας μικρός σίφουνας που μου ρουφάει όλη τη προσοχή και ενέργεια. Μερικές φορές μου λείπει πολύ όλη αυτή η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός της πρώτης εγκυμοσύνης, όμως κάθε τι έχει το ρόλο του. Αυτή τη στιγμή κάνω σκέψεις και όνειρα πως θα έχω τα 2 μωρά μου αγκαλιά, πως θα αγαπιόμαστε όλοι μαζί, πως θα έχουμε ένα μικρούλικο μωρό και θα μοσχομυρίσει πάλι το σπίτι μας μωρουδένια βανίλια! ❤

LizaΕνημέρωση άρθρου: Ο καιρός πέρασε και το δεύτερο μωρό μου ήρθε στη ζωή μας! (Διαβάστε το άρθρο μου “Η πρώτη εβδομάδα στη ζωή” ) Απολαμβάνω πια την μωρουδένια βανίλια που τόσο μου είχε λείψει. Και μπορώ πια να επιβεβαιώσω ότι η σειρά με την οποία έρχεται ένα μωρό στον κόσμο δεν αλλάζει την αγάπη. Την κάνει μόνο μεγαλύτερη και ισχυρότερη! 🙂 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

15 Comments

 1. Σε καλό σου βρε Λιζα, πολύ γέλασα ! Παρόλο που ξέρω πως έχεις απόλυτο δίκιο, εγώ ακόμα ζω στο συννεφακι πως όταν και αν με το καλό έρθει άλλο μωρό, θα τα κάνω όλα ίδια! Όχι τίποτε άλλο μα έχω ψυχολογικό που,ως δεύτερο παιδί και εγώ, το βιβλίο των αναμνήσεων είναι εντελώς άδειο- εκτός από ενα σακουλάκι με τα πρώτα μου μαλλιά που κουρεψα- σε αντίθεση με της αδελφής μου που είναι αξιοζηλευτο!!! Αχ βαχ με το καλό κούκλα μου!

  1. Και εγώ το ίδιο νόμιζα Γιάννα μου! Και ακόμη νομίζω ότι όταν θα έρθει το νέο μωρό θα είναι όλα μια επανάληψη του πρώτου! Μετά θυμάμαι ότι τίποτα δε θα είναι το ίδιο αφού δε θα είμαστε μόνοι μας όπως την πρώτη φορά! Είπες αυτό με τα μαλλάκια και θυμήθηκα μια φίλη μου που είναι το 3ο παιδί της οικογένειας. Μου είπε ότι έχει παράπονο γιατί σαν παιδί δεν της έκαναν ποτέ πάρτι γενεθλίων, ενώ τα 2 μεγαλύτερα αδέρφια της έχουν φωτογραφίες από πολλά και σούπερ πάρτι που τους έκαναν. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στη τρέλα που ζούμε όλα γίνονται με λιγότερη ένταση στα επόμενα παιδιά. Όμως σίγουρα η αγάπη δεν αλλάζει καθόλου! ❤

 2. Συγχαρητήρια σου έχω πει; Όχι νομίζω… Συγχαρητήρια λοιπόν! Δεν πειράζει μωρέ που δεν είναι σαν την πρώτη φορά. Άλλωστε ελάχιστα πράγματα θα θυμίζουν την πρώτη φορά ακόμη και όταν γεννηθεί το δεύτερο παιδί, εκτός από ένα, που ο κόσμος να χαλάσει δεν το αλλάζει με τίποτα: Η αγάπη που θα αισθάνεσαι και για τα δύο! Φιλάκια Λίζα μου!!!!

  1. Σε ευχαριστώ πολύ Μάγδα μου! Έτσι είναι, η αγάπη δεν αλλάζει σίγουρα 🙂 Όμως έχει πλάκα που περιμένεις να είναι όλα ίδια με τη πρώτη φορά και στη πορεία καταλαβαίνεις ότι είναι τόοοσο διαφορετικά. Νομίζω την “πατήσαμε” σχεδόν όλες σε αυτό! 🙂 ❤

 3. Λιζάκι την απόλαυσα αυτή την ανάρτηση πραγματικά!
  Καταλαβαίνεις φυσικά ότι θα συμφωνήσω στα πάντα μαζί σου!!
  Τι να πω… Τελικά σίγουρα δεν είμαστε οι μόνες που νιώθουμε έτσι και αυτό είναι παρήγορο. Από την άλλη πες εντάξει στην εγκυμοσύνη δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και με τα παιδιά τα ίδια!!

  1. χαχαχα λες; Για αυτό έλεγαν οι παλιοί ότι τα επόμενα παιδιά μεγαλώνουν και μόνα τους; Μπααα, αποκλείεται 🙂 Ίσα ίσα, θα είναι τα μικρά πουλάκια μας 🙂 Κάθε ένα θα έχει τη γλύκα του. Το μικρό και το μεγάλο! 🙂 ❤

  1. Και να πεις ότι το θέλουμε; Μα εγώ δεν το ήθελα! Ήθελα να το ζήσω ακριβώς όπως στην πρώτη, μου άρεσε πολύ! χαχαχα Όμως οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές με ένα μικρό σίφουνα ήδη στη ζωή μου, Έτσι είναι. ❤

 4. Λιζακι όμορφη ανάρτηση! Έτσι ακριβώς οπως τα λες είναι! Το έχω ζησει κ εγω! Μονο η στιγμή της απέραντης χαράς θα είναι η ιδια μόλις δεις το μωρουλι σου τα συναισθήματα είναι ιδια! Το μεγαλείο της Μητρότητας βλέπεις! Με το καλο κοριτσι μου! Σε φιλω

  1. Ανυπομονώ τόσο πολύ να το δω και να το κρατήσω στα χέρια μου. Ααααχ όλη την ώρα αυτό σκέφτομαι! Σαν ερωτευμένη! Το μεγαλείο της μητρότητας και πάλι 🙂 Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου και εγώ σε φιλώ ❤

 5. Πραγματικά γελασα παρά πολύ! Είναι σαν να το έχω γράψει εγώ… κ εγώ στην πρώτη εγκυμοσύνη ήμουν άνεργη με άπειρο ελεύθερο χρόνο και τώρα δουλεύω κ έχω έχω μία κορούλα 2,5 χρονών περίπου οπότε τρέχω σαν τον Βέγγο… απίστευτο! Περιττό να πω ότι είμαι στον 4ο κ δεν έχω προλάβει να πάρω χαμπαρι τι γίνεται σε αυτή την εγκυμοσύνη!

 6. Πολυ ωραιο το αρθρο! θελω και κανω και γω ενα μπλουζακι τετοιο για τη μεγαλη μου κορη. μπορείτε να με βοηθήσετε με πληροφορίες?

 7. Εγώ πάντως το τρίτο το έζησα όπως το πρώτο. Βέβαια έχουν με τονεγαλο μου σχεδόν 14 χρόνια διαφορά. Και το ζω και τώρα ακόμα που είναι 9 μηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.