Κάθισμα αυτοκινήτου: Το σημαντικό tip που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κάθισμα αυτοκινήτου: Το σημαντικό tip που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κάθισμα αυτοκινήτου: Το σημαντικό tip που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Το κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο από τη γέννηση του μωρού και για αρκετά χρόνια ακόμα. Μέχρι το παιδί να φτάσει σε ύψος και ηλικία που να μπορεί να φορέσει τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Όμως πρέπει να εξασφαλίζουμε τη χρήση του με ασφάλεια. Υπάρχει λοιπόν μια σημαντική πληροφορία ασφάλειας, την οποία δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι μέχρι και σήμερα, παρόλο που έχουν γίνει έρευνες.

Ποια είναι αυτή;

Τα βρέφη ΔΕΝ πρέπει να μένουν σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου για πάνω από μια ώρα και ΔΕΝ πρέπει να κοιμούνται σε αυτό εκτός οχήματος.

Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά διατρέχουν κίνδυνο για μειωμένα επίπεδα οξυγόνου όταν βρίσκονται σε κάθισμα αυτοκινήτου όταν το αυτοκίνητο δεν κινείται ή το ταξίδι διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα πρόωρα μωρά ή τα βρέφη με αναπνευστικές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει όλοι να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Η Kirsti Clark, μια μαμά από τη Σκωτία δεν είχε ακούσει ποτέ αυτήν την πληροφορία. Δεν είχε ιδέα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο δικό της μωρό.

Έτσι λοιπόν, μετά από ένα πολύωρο ταξίδι που το μωρό δεν βγήκε καθόλου από το κάθισμα, έφτασαν σπίτι. Πήραν το μωρό μαζί με το κάθισμα αυτοκινήτου χωρίς να το ξυπνήσουν και το άφησαν να συνεχίσει τον ύπνο του. Όταν η μικρή ξύπνησε ήταν ανήσυχη. Τότε έπαθε επιληπτική κρίση και κατέληξαν στο νοσοκομείο.

«Δεν είχα ιδέα! Ποτέ δεν με συμβούλεψαν ότι το μωρό δεν πρέπει να μένει στο κάθισμα αυτοκινήτου για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η μαμά. «Πουθενά δεν είδαμε να αναφέρει κάποιος κάτι σχετικά με αναπνευστικές δυσκολίες και κινδύνους.»

Το κάθισμα αυτοκινήτου δεν είναι σχεδιασμένο για να κοιμάται το μωρό εκτός αυτοκινήτου

«Βλέπω ανθρώπους να βγάζουν τα μωρά τους από το αμάξι μαζί με το κάθισμα. Να πηγαίνουν για φαγητό ή για καφέ και να εξακολουθεί να μένει το μωρό εκεί. Πηγαίνω και τους λέω ότι υπάρχει κίνδυνος από αυτό που κάνουν.»

Αυτά είναι τα λόγια της Lisa Smith που δυστυχώς έχασε το μωρό της επειδή έμεινε αρκετή ώρα μέσα σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου. Αυτό συνέβη όταν πήρε ο παιδικός σταθμός το μωρό με το κάθισμα του και άργησε αρκετά να το βγάλει από εκεί. Γι αυτό η Lisa τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε όλους στο περιβάλλον μας γι αυτό το tip.

Να μην αφήνουμε ποτέ τα μωρά αρκετή ώρα στο κάθισμα αυτοκινήτου. Ακόμη και αν κοιμούνται θα πρέπει να τα μετακινήσουμε και να τα βάλουμε στο κρεβατάκι τους. Ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που πληροί τις προδιαγραφές για ασφαλές ύπνο. Φαίνεται βολικό να το αφήσουμε να συνεχίσει να κοιμάται εκεί, αλλά δεν είναι ασφαλές.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και της Καναδικής Παιδιατρικής Εταιρείας λένε: “Η πιο επικίνδυνη στιγμή για να βρίσκεται ένα μωρό σε κάθισμα αυτοκινήτου, είναι όταν στην πραγματικότητα ΔΕΝ είναι σε αυτοκίνητο.Οι ειδικοί συστήνουν ταξίδια με στάσεις

Αν πρόκειται για βρέφη, καλό θα είναι να σταματάει το αυτοκίνητο περίπου κάθε 1 ώρα. Να βγαίνει το μωρό από το κάθισμα και να τοποθετείται πάλι μετά από κάποια ώρα.

Αν πρόκειται για νεογέννητα – μωρά κάτω του ενός μήνα, είναι καλό να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια. Αν όμως πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να γίνονται στάσεις πολύ συχνότερα, κάθε μισή ώρα περίπου, σύμφωνα με τον Peter Fleming – ειδικός παιδικής ασφάλειας στο αυτοκίνητο.

Όλα αυτά με την εξής σημαντική σημείωση:

Όταν το μωρό βρίσκεται σε ένα κινούμενο όχημα, το ασφαλέστερο μέρος για να βρίσκεται είναι πάντα το κάθισμα αυτοκινήτου (και σωστά δεμένο). Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει παρεξήγηση περί τούτου.

Εάν γνωρίζουμε τους κινδύνους και φροντίσουμε να κάνουμε διαλείμματα βγάζοντας το μωρό από το κάθισμα όταν σταματήσει το αυτοκίνητο, τότε θα είμαστε σίγουρα ασφαλείς. Όταν χρησιμοποιούμε τα καθίσματα αυτοκινήτου σωστά, είναι κυριολεκτικά σωτήρια. Και φυσικά είμαστε ευγνώμονες που έχουν σώσει τόσες ζωές παιδιών!

Μπορείς αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα άρθρα για την παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου και το σωστό δέσιμο έσωσε τη ζωή του μωρού μου

όπως επίσης και το

Τα μωρά που κλαίνε στο καθισματάκι αυτοκινήτου

-Με πληροφορίες από το Motherly

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.